Kako gojaznost utiče na seksualni život?

Od 1980. do 2010. godine broj gojazne dece starosti između 6 i 11 godina u SAD udvostručio se, sa 7 na 18 odsto. I dok gojaznost u detinjstvu može da donese pregršt problema, u znatnoj meri povećavajući rizik za dobijanje raka, bolesti srca i dijabetesa, mnogo manje se diskutuje o efektu koji će eventualno imati i na seksualni život, piše "New York Post"

".

Zdravlje

Izvor: New York Post

Ponedeljak, 04.08.2014.

18:27

Default images

U svojoj novoj knjizi „XL ljubav“, novinarka Sara Varni obaveštava nas da ovi negativni efekti počinju da se manifestuju izuzetno rano za mnoge.

„Nekih 15 odsto devojčica u SAD ulazi u pubertet do prvog ili drugog razreda. U proteklih 25 godina, godine u kojima devojčice dobijaju menstruaciju smanjile su se za dva i po meseca“, piše ona.

Doktor Karlton Gorton iz Belzonija u Misisipiju, mestu koje beleži znatno veći broj gojaznih od proseka, saopštio je da je otkrio da devojčice starosti između 5 i 6 godina počinju da dobijaju pubične dlake. Ovi alarmantni znaci puberteta uglavnom su povezani s njegovim gojaznim pacijentima.

Neki od ovih mlađih pacijenata, koje lekari opisuju kao „isuviše gojazne i podložne preteranom rastu“, čak dolaze i po hormonalne injekcije koje im odlažu ulazak u pubertet.

Rani pubertet nosi i brojne ozbiljne probleme.

„Među devojčicama koje rano ulaze u pubertet postoji povećana učestalost depresije, korišćenja alkohola, duvana i droga, rizičnije seksualno ponašanje, trudnoće, pa čak i pokušaja samoubistva“, piše Varnijeva.

Devojčice koje ranije dobijaju menstruaciju „češće će postati seksualno aktivne ranije u poređenju s devojčicama istih godina koje je još nisu dobile i u određenim slučajevima može doći do trudnoće i do zaraze seksualno prenosivim bolestima“.

Višak kilograma kod devojčica može uticati i na njihov romantični razvoj.

Jedna studija iz 2005. godine otkrila je da šanse tinejdžerki za romantičnu vezu opadaju 6 do 7 odsto za svaki poen povećanja indeksa telesne mase.

Druga studija, iz 2011. godine, pokazala je da „devojke izuzetno gojazne u gimnaziji“ imaju generalno manje šanse za seksualni odnos, ali kada do njega dolazi, 42 odsto ispitanih gojaznih devojaka prijavilo je korišćenje droga ili alkohola.

Pored fizioloških i problema sa sazrevanjem, postoji i 92 odsto šansi da će ove tinejdžerke biti gojazne i kao odrasle osobe, što može dovesti do brojnih drugih problema, koji utiču na seksualni odnos, poput nemogućnosti dostizanja orgazma usled smanjenog dotoka krvi u klitoris.

Istraživanje iz 2006. godine otkrilo je da jedna od tri gojazne žene tvrdi da zbog svoje težine uglavnom ne uživa u seksualnom odnosu, da ima malo seksualne želje, ima problema u krevetu ili izbegava seksualni odnos.

Vesti nisu preterano dobre ni za gojazne muškarce. Iako gojazni dečaci ne prolaze kroz ovako ozbiljne i duboke izazove poput devojčica, jednom kada dođu u odrasle godine – gde će 80 odsto njih i dalje biti gojazno, višak kilograma stvara slična osećanja neadekvatnosti i sve druge i jedinstvene probleme koji dolaze s tim.

„Za svaka 23 kilograma viška, vi gubite dva i po centimetra penisa. Muškarčev penis je zapravo fiksiran na zid stomaka. Što stomak više raste ka spolja, on tako jede i i penis“, tvrdi u knjizi dr Edvard Karpman, urolog iz Kalifornije.

Foto: Image courtesy of marin / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: