Šta promene na noktima otkrivaju o vašem zdravlju?

Verovali ili ne, ali izgled noktiju i razne pojave na njima mogu puno toga otkriti o opštem zdravlju.

Zdravlje

Izvor: Tportal

Subota, 02.08.2014.

12:21

Default images

Zdravi nokti su glatki, blago zakrivljeni i čvrsti, a neobične promene na njima mogu biti znak određenih zdravstvenih problema. Zato svakako treba obratiti pažnju ako na noktima primetite određene promene.

Tamni nokti

Tamnjenje noktiju može značiti nekoliko stvari; ta pojava može biti prirodna, genetička promena u pigmentaciji poput pega. Međutim, ako postoji tamna pruga duž nokta, od zanoktica do vrha nokta i prisutna je samo jedna pega, ili joj se oblik brzo mijenja – to može značiti nešto puno ozbiljnije. U tom slučaju može se raditi o melanomu noktiju - obliku raka kože, i može biti potencijalno smrtonosan. Osim toga, čak i neki oblici gljivica na noktima mogu biti tamnosive ili zelene boje.

Nokti plavkaste nijanse

Ova pojava može značiti da nokti ne dobijaju dovoljno krvi bogate kiseonikom. Može značiti i da je cirkulacija u rukama i nogama loša ili pak da pluća ne snabdevaju na pravilan način celo telo kiseonikom, bilo zbog bolesti pluća ili bolesti srca.

Bledi nokti

Ovo može značiti nekoliko stvari, a najozbiljnija oko koje se treba brinuti je bolest jetre, zato je preporučljivo obratiti se lekaru.

Stanjivanje noktiju

Jako tanki nokti koji pucaju ili se listaju i oni čiji je oblik konkavan, a ne konveksan mogu biti znak anemije usled nedostatka gvožđa.

Krhki nokti

Ako su vam nokti čvrsti, ali se lako lome, to bi mogao biti znak suvoće ili pak hipotireoze, posebno ako vam je i kosa neobično suva i tanka.

Uzdužne brazde

Ova pojava na noktima obično se javlja s godinama, a to obično znači da se koren nokta ispod kutikule isušuje. Stanje je ponekad moguće poboljšati nanošenjem hranjive kreme za kožicu i nokte.

Horizontalne brazde

Duboke horizontalne pruge koje se pojavljuju na obe strane nokta obično znače da je došlo do neke specifične traume, bolesti, stresa ili metaboličkog poremećaja u određenom razdoblju.

Zadebljani nokti

Nisu sva zadebljanja na noktima znak gljivica, zato je svakako preporučljivo proveriti stanje pre korištenja lekova. Ponekad grubi i zadebljani nokti mogu biti uzrokovani psorijazom.

Mala udubljenja i rupice

Male tačke ili jamice na noktima mogu ukazivati na psorijazu. Mogu biti ograničene samo na noktima i biti relativno bezopasne, ali takođe mogu ukazivati na verovatnost opsežnije psorijaze kože ili unutarnjeg psorijatičnog artritisa. S obzirom na to da je psorijaza povezana s većim rizikom bolesti srca zbog hronične upale, ovaj simptom ne sme se zanemariti.

Ivice nokta su spljoštene blizu zanoktica

Široki pljosnati nokti mogu biti znak loše snabdevenosti kiseonikom, a ovaj oblik noktiju može biti i znak cistične fibroze kod dece ili pak hroničnih plućnih bolesti kod starijih osoba.

Foto: Image courtesy of Praisaeng / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: