Čuvanje matičnih ćelija - zalog za budućnost

Iako je efikasnost matičnih ćelija u lečenju niza bolesti odavno dokazana, u Srbiji se deponuje svega 3,5 do četiri odsto uzoraka matičnih ćelija iz krvi pupčanika od sve novorođene dece.

Zdravlje

Izvor: Staša Rosiæ

Četvrtak, 15.05.2014.

19:01

Default images

S druge strane, u mnogim zemljama Evrope, taj procenat iznosi 10 odsto, dok u Srbiji samo GAK "Narodni front" može da se uklopi u tu statistiku.

Istini za volju, Srbija nema javnu banku matičnih ćelija čija se izgradnja najavljuje već godinama. Jedina opcija onima koji žele da sačuvaju matične ćelije svoje dece je da uzorke krvi pupčanika povere nekoj od privatnih banaka, kojih u Evropi ima mnogo, a veliki broj ima predstavništva i u Srbiji.

Zašto neki ljudi ostavljaju matične ćelije na čuvanje?

Dr Ištvan Balog, specijalista za matiène æelije, mikrobiolog i direktor Krio Instituta
Matične ćelije su ćelije univerzalnog tipa koje su sposobne za neprestano samoobnavljanje i imaju moć da stvaraju specijalne ćelijske linije.

One mogu da se transformišu u bilo koji drugi vid ćelija, kao što su krvne, srčane, ćelije kože i nervne ćelije.

Naučnici su to svojstvo matičnih ćelija otkrili još šezdesetih godina prošlog veka i zaključili da bi se zbog toga mogle koristiti u lečenju mnogih bolesti.

Prva transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika, obavljena je 1988. u Francuskoj, kada je petogodišnji dečak oboleo od Fankonijeve anemije lečen matičnim ćelijama svoje sestre.

Sve do 1998. matične ćelije mogle su se koristiti za lečenje svega nekoliko bolesti, ali je razvojem grane regenerativne medicine taj broj porastao na više od 80.

"U proteklih dvadeset godina više od 30.000 transplantacija matičnih ćelija je pomoglo u tretmanu različitih bolesti, a više od 30 procenata od ukupnih broja transplantacija je iz krvi pupčane vrpce. Danas matične ćelije imaju ulogu u borbi protiv više od 80 različitih oboljenja”, kaže je dr Ištvan Balog, mikrobiolog i direktor Krio Instituta.

Matične ćelije pokazale su najviše uspeha u lečenju auktne limfatične leukemije i akutne mijeloblastične leukemije, kao i aplastične anemije.

Međutim, rezultati su postignuti i u izlečenju drugih malignih oboljenja, poput limfoma i brojnih poremećaja imunološkog sistema.

U fazi kliničkih ispitivanja na ljudima su i lečenje lupusa, dijabetesa tipa 1, cerebralne paralize, raka dojke, multiple skleroze...

Matične ćelije će produžiti život?

Koje opcije postoje?

Ovako se skladište matiène æelije
Osim toga, poslednjih godina naučnici nalaze sve različitije načine primene matičnih ćelija, njihove modifikacije, a čak i metode njihovog razvijanja.

Tako su pronađeni načini da se stvore matične ćelije od, recimo, ćelija kože i zatim primene u lečenju.

Ipak, sve takve tehnike i dalje se obavljaju samo na nivou kliničkih ispitivanja i nezahvalno je prognozirati kada će biti oblik rutinskog lečenja, kaže dr Balog.

Za sada se, dakle, za lečenje koriste takozvane adultne matične ćelije koje se mogu naći u krvi pupčanika, tkivu pupčane vrpce, koštanoj srži, jetri, posteljici i drugim organima.

Ipak, one veoma brzo gube svoju vitalnost, zbog čega se moraju skladištiti u posebnim uslovima.

U bankama matičnih ćelija, one se čuvaju u gasovitoj fazi tečnog azota, na temperaturi od -150 do -190 stepeni Celzijusa.

U slučaju potrebe za transplantacijom, iz javnih banaka matičnih ćelija u svetu, traže se uzorci kompatibilni organizmu pacijenta, jer u suprotnom može doći do odbacivanja tuđih matičnih ćelija kao stranog tela.

U slučaju da osoba deponuje svoje matične ćelije u nekoj od privatnih banaka, ona u roku od 24 sata od podnesenog zahteva može dobiti svoje uzorke. Isto važi i za slučaj da su matične ćelije potrebne nekom od najbližih srodnika deponenta.

"Upravo u tome leži najveća prednost privatnog bankiranja matičnih ćelija", objašnjava dr Nebojša Zečević, ginekolog i akušer GAK "Narodni front" i konsultant KriOvum banke matičnih ćelija.

Kad ćemo dobiti Centar za matične ćelije?
Dr Ištvan Balog, Marija Zeèeviæ i dr Nebojša Zeèeviæ
"Tada pacijent dobija sopstvene matične ćelije, čime se uklanja mogućnost njihovog odbacivanja od strane tela, a one su na raspolaganju i u slučaju da su potrebne njegovim najbližim srodnicima. Kada se traži podudaran uzorak u slučaju javnog bankiranja, obično se mora čekati i po više meseci, dok se u ovom slučaju, uzorak dostavlja u kliniku u kojoj se obavlja transplantacija u roku od 24 sata".

Ako biste želeli da na porođaju sačuvate matične ćelije pupčanika vaše bebe, to vas može koštati od 1.500 do 1.800 evra za čuvanje u trajanju od 20 godina.

Marija Zečević, direktor predstavništva KriOvum banke u Srbiji, objašnjava da je u određenim slučajevima, u tu cenu uključena i sama transplantacija.

"Ukoliko naš stručni tim proceni da je to opravdano, transplantacija matičnih ćelija može se obaviti o našem trošku u Srbiji, Mađarskoj ili Poljskoj, ukoliko cena ne prelazi iznos od 100.000 evra", objašnjava Zečević.

Ograničenje u ovom slučaju predstavlja činjenica da se skladišta uzoraka matičnih ćelija prikupljenih u Srbiji uglavnom nalaze u drugim zemljama Evrope.

Tako na primer, u Srbiji nije je moguće uzeti uzorak tkiva pupčanika iz kog se dobijaju matične ćelije potrebne za stvaranje ćelija koštanog tkiva i ćelija hrskavice koje su se pokazale uspešnim u lečenju brojnih oboljenja i regeneraciji povređenih delova tela, jer Ministarstvo zdravlja još nije zakonom uredilo ovu oblast.

Matične ćelije dobijamo iz celog sveta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: