Muke sa erekcijom: Mlađe blokira psiha, starije bolest

Kada je erektilna disfunkcija posledica psihičkih barijera, a kad može da bude rezultat, pa i prvi znak različitih organskih oboljenja, najčešće kardiovaskularnih?

Zdravlje

Izvor: B.Laæarak

Nedelja, 06.04.2014.

12:40

Default images

Procenjuje se da jedan od deset odraslih muškaraca, uprkos seksualnoj želji, ima problem sa erektilnom disfunkcijom, jer ne može da postigne ili održi erekciju tokom polnog odnosa. Sa starenjem se ovaj procenat povećava, a posle 60. godine skoro svaki treći muškarac doživljava fijasko u krevetu. I u našoj zemlji situacija je približna svetskom proseku. Istraživanja su pokazala da je svaki treći muškarac u Srbiji u dobi od 35 do 65 godina imao problem sa erekcijom barem jednom za godinu dana, pišu Novosti.

S obzirom da seksualni nagon kod zdravih muškaraca traje celog života, erektila disfunkcija nije povezana sa starenjem. Kod mlađih češće je izazvana psihičkim problemima, kada se posle dva do tri neuspeha javlja strah od seksualnog čina, a uplašenost i zabrinutost dodatno ometa uspostavljanje erekcije. Ipak, kod 70 do 80 odsto muškaraca poremećaj je prouzrokovan organskim bolestima. Dijabetes i oboljenja krvnih sudova su najčešći uzroci organske impotencije, a mogu da je izazovu još i hormonski poremećaji, infekcije prostate, alkoholizam pa čak i pušenje. Uzrok mogu biti i razni lekovi (antihipertenzivi, psihofarmaci...), ali i mentalni poremećaji poput depresije.

Najnovija istraživanja ukazuju da se ED javlja od dve do pet godina pre koronarne bolesti, i zapravo može da bude prvi signal vaskularne ili neke druge bolesti. Zato muškarci ne bi trebali da odlažu posetu lekaru, a trenutno, u proseku, prođe dve godine dok se ne odluče za lečenje.

- Problemi sa ED najčešće se javljaju oko 40. godine, kada se povećava i rizik od kardiovaskularnih bolesti - objašnjava docent dr Vladan Vukčević, internista - kardiolog Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije. - Postoje tablice koje procenjuju rizik za obolevanje od kardiovaskularnih bolesti u narednih 10 godina. Bilo bi dobro da se ova procena uradi pre uzimanja bilo kakvih preparata za ED, ne zato što postoji rizik od leka, jer su oni ispitani i bezbedni kad se uzimaju po preporuci lekara, nego zbog bolesti koja je, možda prisutna, ali je prikrivena i ne daje nikakve simptome, kao što je recimo ateroskleroza ili hipertenzija.

Tablete, injekcije, proteze

U većini slučajeva, muškarcima se protiv ED preporučuju PDE-5 inhibitori, tablete koje se uzimaju oralno. Najčešće je to vijagra. Za deceniju i po prodato je više od 2,5 milijardi komada „plave pilule“, prvog oralnog sredstva za poboljšanje potencije. Međutim, oralna terapija nije prikladna ili delotvorna kod svih muškaraca pa se zato ponekad koriste i druge terapijske opcije. Evropska asocijacija za urologiju je prošle godine dala smernice za lečenje ED, prema kojima su prva linija lečenja PDE-5 inhibitori i vakuumski uređaji za postizanje erekcije. Lekovi iz ove grupe su ispitani, i bezbedni ako se uzimaju po savetu lekara i eventualne prethodne provere zdravstvenog stanja, kada je to neophodno. Lekovi iz ove grupe se često falsifikuju, pa ih uvek treba nabavljati u apoteci, nikako putem interneta. Druga linija lečenja su intrakavernozne injekcije, a treća proteze za penis. Biljni preparati nisu deo smernica za terapiju erektilne disfunkcije koje je 2013. godine preporučila Evropska asocijacija za urologiju.

Osobe koje imaju izraženiji rizik od kardiovaskularnih bolesti trebalo bi obavezno da urade test opterećenja srca, koji pokazuje koju količinu stresa organizam bezbedno može da izdrži. Uglavnom, većina kardiovaskularnih bolesnika može da ima normalnu seksualnu aktivnost.

- Seksualni čin je ekvivalent fizičkom naporu i smatra se da, ukoliko je sa voljenom osobom i poznatim partnerom, taj napor odgovara brzom penjanju uz stepenice u trajanju od 10 sekundi ili brzom hodu po ravnom u trajanju od 15 minuta - ističe dr Vukčević. - Pri tome se troši energija koja se meri metaboličkim ekvivalentima (met) i ona može da bude u rasponu od 3,5 do 4, odnosno kod intenzivnije aktivnosti od 5,5, do 6 jedinica. Ukoliko pacijent može da izdrži napor od 4 do 6 meta, bez bola u grudima, poremećaja ritma, pada pritiska, promena u EKG i ultrazvuku, smatra se da može bezbedno da koristi PDE-5 inhibitore.

Ovi preparati su ispitani i odobreni za korišćenje na našem tržištu, a deluju tako što blago obaraju krvni pritisak. Mogu bezbedno da se uzimaju sa većinom drugih antihipertenziva, osim iz grupe alfa-blokatora, koji se i ne propisuju kao prvi lek u lečenju hipertenzije. Jedini lekovi koji ne mogu da se uzimaju zajedno sa PDE-5 inhibitorima su kratko i dugodelujući nitroglicerinski preparati. Kombinacija ovih preparata može da dovede do naprasne smrti.

- Zbog toga je jako važno da muškarac koji je uzeo preparat za ED, a u međuvremenu dobije napad angine pektoris, obavesti lekara o uzetom leku da mu slučajno neko ne bi stavio tabletu nitroglicerina pod jezik - upozorava dr Vukčević. - U zavisnoti od uzetog leka, dejstvo prolazi za 24 časa, do sedam dana. Od neželjenih dejstava mogu da se jave svetlucanje pred očima, bolovi u mišićima i slično. Osobu ne ugrožavaju životno ili zdravstveno i prestaju sa prestankom efekta leka.

Lekovi za ED mogu da se uzimaju bez ograničenja, kad postoji potreba, ali samo u dozi koja je propisana. Ovi preparati mogu da pomognu u ogromnoj većini slučajeva, osim kada uzrok impotencije nije erektilna disfunkcija, nego neki drugi patofiziološki poremećaj, i kod osoba sa uznapredovalom aterosklerozom.

Fijasko u krevetu, infarkt u najavi

tinafranklindg/Flickr.com
Pregledom perinalne arterije može se, kod muškaraca, pouzdano utvrditi rizik od infarkta srca ili mozga. Ova metoda kojom se otkrivaju zapušenja arterije koja ishranjuje penis krvlju, koristi se u pronalaženju uzroka erektilne disfunkcije, ali odnedavno je dobila i svoje mesto u predviđanju kardiovaskularnih bolesti. To znači da je erektilna disfunkcija (ED) ponekad simptom bolesti srca, što omogućava doktorima da rano prepoznaju srčane bolesti pre pojave prvih simptoma.

Perinalna arterija može čak i pre nego što se to pokaže na karotidnim arterijama na vratu, da otkrije rane signale zapušenosti arterije, plakove i suženja. Glavni razlog za to je što arterije u penisu imaju manji dijametar od koronarnih. I ostali sitni krvni sudovi u muškom polnom organu, ako su slabije prokrvljeni, ukazuju na kardiovaskularne probleme, koji će, ako se ne spreče, za nekoliko godina izbiti na videlo.

Ultrazvuk arterije

Mnogi pacijenti sa ED i višestrukim rizičnim faktorima pod većim su rizikom da razviju neku koronarnu bolest. Na ED najviše utiče visoki krvni pritisak, povećan nivo holesterola u krvi, pušenje, manjak vežbi i dijabetes. - Zapušenje perinalne arterije se otkriva veoma lako i bezbolno. Radi se kolor dopler ultrazvuk, koji je bezbolan, bezbedan i veoma pouzdano može da otkrije rane signale zapušenosti arterije i krvnih sudova u penisu - objašnjava prof. Sava Mićić.

Da su ove arterije ponekad bolji pokazatelj kardiovaskularnog rizika, od recimo, karotidnih arterija na vratu, potvrđuje i profesor dr Sava Mićić, urolog u Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije:

- Zbog uskog promera, arterije u penisu su osetljivije i podložne oštećenjima, koje uzrokuje pušenje ili povećan nivo holesterola, zbog čega se smanjuje protok krvi. Kad je protok slab, osim problema sa erekcijom, pacijent je podložan i kardiovaskularnim bolestima, pa se može za dve ili tri godine očekivati neki kardiovaskularni događaj. Ustanovljeno je da većina pacijenata kod kojih se otkrije problem sa vaskularizacijom penisa, ima zadovoljavajuće prohodne karotidne arterije.

Ovakvo otkriće je relativno novo, pa za njega ne znaju ni mnogi lekari. Zbog toga bi svaki urolog koji otkrije ovo zapušenje trebalo pacijenta da uputi kod kardiologa. Ovom neobičnom korelacijom bavili su se i italijanski stručnjaci koji su u nedavnom istraživanju otkrili zanimljive podatke i potvrdili teoriju: od 300 pacijenata koji su bili uključeni u istraživanje, a koji su patili od impotencije i začepljenih arterija, 93 odsto njih prijavilo je simptome erektilne disfunkcije, koje su primetili jednu do tri godine pre nego što su oboleli od angine pektoris.

Prilikom istraživanja primećeno je da su muškarci koji su doživeli srčani udar sa začepljenjem samo jedne arterije imali nešto manje problema s impotencijom od onih kojima je bilo začepljeno više arterija. (M. Vasiljević)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: