Komičari podložniji mentalnim problemima

Glumci-komičari mogli bi da budu skloniji stanjima sličnim bipolarnom poremećaju, što bi možda moglo da bude i objašnjenje zbog čega su ljudima smešni, objavljeno je u Britanskom psihijatrijskom žurnalu.

Zdravlje

Izvor: Izvor: www.telegraph.co.uk

Četvrtak, 16.01.2014.

18:34

Default images

Istraživanje koje je sprovedeno je pokazalo da su komičari izloženi većem nivou "lične psihotične ugroženosti" i da to stanje "neuobičajenog profila ličnosti" može biti tajna njihove sposobnosti zasmejavanja ljudi.

Istraživači su saopštili da je verovanje da je kreativnost u bliskoj vezi sa ludilom podstaklo mnogo istraživanja psihologa i psihijatara, ali da je u njima prilično zapostavljena uloga humora i komedije.

U tom izveštaju se naglašava da su poznati komičari popout Stivena Fraja, Spajka Miligana, Rubi Veks, Pola Mertoan i Dejvida Vilijamsa otvoreno govorili o svojim mentalnim problemima, koji su naučnicima pomogli da dođu do konačnih zaključaka.

"Očigledno se svi komičari ne ponašaju isto, ali je trend koji je uočen pokazao da izgleda zaista postoji veza komičara sa češćim pojavama mentalnih poremećaja", rekao je Gordon Kleridž, penzionisani profesor Univerziteta u Oksfordu.

Ova pojava je uočljiva i u suprotnom smeru, jer su oni sa bipolarnim poremećajem skloniji komediji ili nekim vrstama imitacije.

Anketna pitanja su merila 4 aspekta ličnosti: neobična iskustva poput vrerovanja u telepatiju i paranormalne događaje, teškoće u fokusiranju misli ili odvlačenje pažnje, izbegavanje intimnosti i tendenciju ka impulsivnom i anti-socijalnom ponašanju.

Komičari su ostvarili izuzetno visoke rezultate u pogledu ličnih opasnosti da postanu asocijalni i depresivni, kao i da postanu ekstrovertne i manične osobe, što su u stvari pokazatelji bipolarnog poremećaja.

Ipak, istraživanje je pokazalo da su stendap komičari bili znatno različiti od ostalih komičara-izvođača, poput pozorišnih i filmskih glumaca, jer su po prirodi introvertnije ličnosti. Ovaj profil ličnosti bi mogao da objasni i zašto su se oni odlučili na ovakav vid javnih nastupa, sugeriše istraživanje.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 404 muškarca i 119 žena iz kabarea, klubova, agencija, udruženja glumaca u Engleskoj, Americi i Australiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: