Da li imate "kompjuterski" vrat?

Da li ovo čitate dok ste nalakćeni na sto ili zavaljeni u stolici? Glava vam je nagnuta unapred a ramena povijena? Ako ste na nekom mobilnom uređaju, ruke su vam savijene u laktovima sa strane a grba na leđima je još veća.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

08:57

Default images

Taj položaj vam verovatno izaziva bol, bez obzira da li ste toga svesni ili ne. Ne brinite, fizikalni terapeuti već imaju dijagnozu za glavobolje, ukočen vrat i bolna ramena usled ovog položaja - zovu je „SMS vrat” (Text Neck).

„SMS vrat ne nastaje samo od kucanja poruka već i od igranja igrica i pisanja e-mailova”, kaže dr Din Fišman koji je skovao ovaj termin 2008. dok je pregledao 17-godišnju pacijentkinju. U razgovoru sa njenom majkom primetio je da devojčica sedi pogrbljena nad telefonom i kucka. „Znao sam da je to ključ”, kaže Fišman.

Prosečna ljudska glava teška je 4,5 kg u neutralnom položaju - kada su vam uši tik iznad ramena. Na svaka 2 cm naginjanja glave unapred pritisak na vašu kičmu se udvostruči. Dakle, ako gledate svoj mobilni uređaj u krilu, vaš vrat drži težinu između 9 i 13,5 kg.

Taj dodatni pritisak vrši napor za kičmu i može da je izbaci iz ležišta.

Dr Tom DiAndželis, predsednik Udruženja američkih fizioterapeuta, poredi to sa savijanjem prsta ruke unazad i ostajanjem u toj poziciji sat vremena.

„Ako istežete tkivo na duži period, ono će postati bolno i upaljeno. Pravo pitanje je, koje su dugoročne posledice?”
Prvi slučajevi bolnih vratova, leđa i kičme izazvani korišćenjem mobilnih uređaja zabeleženi su pre šest-sedam godina, ali u poslednje vreme njihov broj se dramatično povećao, naročito kod mladih.

Prema nekim istraživanjima, deca uzrasta od 8 do 18 godina provedu dnevno sedam i po sati u korišćenju „zabavnih medija”.

Ali više nisu samo deca ugrožena. Prosečna količina podataka koja prolazi kroz naš smartfon je utrosturčena od 2010. do 2011. a svaki tablet generiše 3,4 puta više saobraćaja od prosečnog smartfona.

Ne samo da glava nagnuta unapred izaziva bolove u nervima, već može da stvori i probleme u metabolizmu.

Pokušajte da udahnete duboko u tako iskrivljenom položaju. Sada sedite pravo i pokušajte to isto. Stručnjaci kažu da nepravilno sednje smanjuje kapacitet pluća i do 30%.

Nedostatak kiseonika u krvi koja prolazi kroz vaše telo može da dovede do vaskularnnih bolesti, a problemi sa varenjem mogu da budu prouzrokovani pritiskom na unutrašnje organe u takvom položaju.

I šta da u tom slučaju radi neko ko ne može da se dovoji od svog smatrfona, laptopa ili tableta?

Pre svega, budite svesni položaja svog tela u svakom trenutku. Neka vam stopala stoje ravno na pdu, ispravite ramena unazad i držite uši tačno izand njih tako da vam je vrat prav a glava nije savijena napred.

Fišmanov Institut je kreirao i Android aplikaciju koja vam pomaže da se setite da pravilno držite glavu.

Najvažnije od svega je da pravite česte pauze dok koristite bilo koji mobilni uređaj ili desktop računar. Na svakih 20 minuta ustanite, zabacite ramena i vrat unazad i napravite kraću šetnju da pospešite cirkulaciju.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: