Izloženost buci vodi ka infarktu

Hronična izloženost buci u velikom procentu povećava rizik od akutnog infarkta srca, tvrdi dr Stefan Vilih sa kolegama iz Univerzitetskog medicinskog centra u Berlinu.

Izvor: novosti.rs Izvor:
Podeli

Do ovog zaključka stručnjaci su došli na osnovu opsežnog višegodišnjeg istraživanja kojim je obuhvaćeno 4.115 pacijenata.

Svi pacijenti su primljeni za tri godine u njihov medicinski centar sa znacima akutnog infarkta srca.

Da bi saznali koliko je na pojavu infarkta, kao faktor rizika uticala i buka, napravili su upitnike na koje su pacijenti odgovarali.

Dobijeni odgovori pokazali su da su polovina žena i 30 odsto muškaraca bili konstantno izloženi buci, što je uticalo da dođe do ovog teškog oboljenja.

Stručnjaci su na izlečenim pacijentima dokazali da hronična buka dovodi do stresnih reakcija.

U takvoj situaciji dolazi do skoka krvnog pritiska i promene vrednosti lipida, odnosno masti u krvi.

Sve te neuobičajene promene dovode do ubrzanog nastanka koronarne bolesti srca, koja predstavlja osnov za pojavu infarkta.

Foto: www.freedigitalphotos.net

Prati B92 na Viberu

Bolesti

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10

Veštačko srce kuca za novi život

“Neverovatno” je reč kojom dr Alan Karpentije opisuje oporavak pacijenta koji je pušten kući skoro šest meseci nakon ugradnje potpuno veštačkog srca. Šezdesetosmogodišnjak, koji zahteva da ostane anoniman, sada živi potpuno normalnim životom, prenosi sajt Newser.

Bolesti utorak 20.01. 19:12 Komentara: 3

Za 35 godina se neće umirati od raka

Čovečanstvo će u naredne tri i po decenije odneti najvažnije pobede u borbi protiv raka, koji će do 2050. prestati da bude smrtonosna bolest za ljude mlađe od 80 godina, tvrde naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Bolesti ponedeljak 19.01. 15:21 Komentara: 34
strana 1 od 58 idi na stranu