Vakcina protiv raka u “Torlaku“

Deo dokumentacije za kubansku vakcinu za rak pluća "Cimavaks EGF" stigao je u Institut "Torlak", a ostatak će biti poslat nakon potpisivanja ugovora sa Institutom za molekularnu imunologiju CIMVAB, izjavio je direktor "Torlaka" dr Branislav Lazić.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

17:29

Default images

Lazić je Tanjugu kazao da je Institutu na Kubi poslat predlog ugovora, a da će se, kasnije, ako sve bude išlo po planu potpisati i ugovor. On je naveo i da će se preciznije informacije o daljim planovima u vezi toga znati krajem septembra.

Kako je naveo, nakon potpisivanja ugovora "Torlaku", koji će biti nosilac dozvole za stavljanje vakcine u promet u Srbiji, biće dostavljen i ostatak registracione dokumentacije.

Direktor "Torlaka" je ukazao da će se precizniji detalji znati krajem septembra i da je prvobitno planirano da se Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije dokumentacija, odnosno zahtev za registraciju preda u oktobru.

Uslov da bi vakcina mogla da se distribuira u Srbiji je da bude registrovana u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije, a po zakonu od momenta predaje kompletne dokumentacije do dobijanja registracionog rešenja potrebno je maksimalno 210 dana.

Vakcina "Cimaks EGF" trenutno se ispituje u nekoliko evropskih zemalja.

Kubanska vakcina za rak pluća, kako tvrde tamošnji stručnjaci, primenjuje se samo za pojedine vrste karcinoma pluća koji su u uznapredovalom stadijumu.

Direktor firme "Vama", koja je zastupnik kubanskog Centra za molekularnu imunologiju iz Havane gde je obavljeno ispitivanje vakcine, Zoran Vujović rekao je ranije Tanjugu da je vakcina dala dobre rezultate u lečenju tamošnjih pacijenata obolelih od raka pluća.

Predstavnici tog instituta u maju su posetili "Torlak" i razgovarali sa predstavnicima tog instituta o budućim oblicima saradnje.

Tada su bili predstavljeni proizvodni programi i potencijali oba Instituta i dogovoreno je da Institut Torlak bude nosilac dozvole za stavljanje u promet pomenute vakcine.

Kako bi se pripremila registraciona dokumentacija za kubansku vakcinu protiv raka pluća, na Institutu "Torlak" tokom avgusta boravio je stručnjak za registracionu dokumentaciju sa kubanskog instituta.

Ranije je najavljeno da ukoliko registraciona dokumentacija ispunjava uslove Agencije za lekove i medicinska sredstva i ta ustanova izda potrebnu dozvolu, vakcina bi mogla da bude dostupna pacijentima sredinom sledece godine.

Foto: freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: