Bol otkriva vodu u kolenu

Višak tečnosti u zglobovima prouzrokuje otok koji može da se pojavi sa jedne ili sa obe strane, bolno mesto pocrveni, a moguće su i modrice.

Izvor:
Podeli

GOJAZNI UGROŽENIJI Mnogo češće se voda u kolenu javlja kod osoba starijih od 55 godina. Ljudi koji se aktivno ili rekreativno bave sportom imaju veću mogućnost zadobijanja povreda koje mogu dovesti do pojave vode u kolenu. Gojaznost dodatno opterećuje kolena i može stvarati otoke. Takođe, osobe sa poremećenom statikom nogu (najčešće ravni tabani) mogu češće da pate od bolnog uvećanja zglobne tečnosti.

Voda u kolenu - bolno uvećanje količine zglobne tečnosti ili efuzija kolena, može biti uzrokovana različitim problemima od traumatskih povreda, do bolesti. Povrede bilo kog dela kolena kao što su prelom kosti, pucanje meniskusa ili ligamenta, ili povrede prilikom preopterećenja mogu da dovedu do stvaranja vode u kolenu i otoka mekotkivnih struktura oko zgloba. Od bolesti najčešći uzročnik vode u kolenu su: degenerativne promene na kolenim zglobovima - osteoarthritis (gonarthrosis), zapaljenski reumatizam (reumatoidni artritis, giht, psorijatični artritis...), septični artritis - bakterijske infekcije: najčešće staphylococcus aureus i naisseria gonorrhoeae, zatim upala zglobnih kesa (burzitis), infiltrativna oboljenja i tumori.

- Znaci i simptomi vode u kolenu zavise od uzroka koji je izazvao uvećanje zglobne tečnosti - kaže primarijus dr Vladimir A. Piščević, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u KBC Zvezdara. - Mogu se ispoljiti u vidu jednostranog ili obostranog otoka kolenog zgloba različite veličine, povišene kožne temperature i crvene boje, a ponekad su prisutne i modrice. Bol je uvek prateći znak vode u kolenu. Ograničenje pokreta uz moguće krepitacije (najčešće otežano savijanje kolena), takođe je simptom koji prouzrokuje otežan hod, pokretljivost i zglobnu nestabilnost. Drugim rečima, dolazi do slabljenja natkolene muskulature.

Šta se u stvari događa u kolenu? Prema rečima dr Piščevića, bez obzira na to šta je uzrok, najčešće dolazi do oštećenja zglobne hrskavice i do mikropukotina koštanog matriksa neposredno ispod zglobne hrskavice, kao i do oštećenja ligamentarnog aparata i meniskusa. To uzrokuje zglobnu nestabilnost. Svi ovi procesi dovode do upale zglobne kapsule koja je bogata proinflamatornim supstancama koje mogu uzrokovati uvećanje zglobne tečnosti i stvaranje vode u kolenu.

Dijagnostika vode u kolenu radi se aspiracijom zglobne tečnosti (artrocenteza) i njenom analizom u smislu mikroskopske pretrage prisutnih ćelija - bakterijska kultura, analiza boje, konzistencije i mogućnost prisustva kristala (kod gihta). Magnetna rezonanca kao i artroskopija najbolje "detektuju" patološka stanja mikro i makro trauma kosti, ligamenta, tetiva, hrskavice i meniskusa. Biohemijska analiza krvi je od najveće pomoći kada je u pitanju infektivni i zapaljenski artritis.

- U akutnoj fazi nastajanja otoka savetuju se mirovanje i krioterapija - hladne obloge uz terapiju lekovima: antireumaticima i analgeticima, povremeno i kortikosteroidima kao i grupom hondroprotektivnih lekova - kaže naš sagovornik. - U zavisnosti od mehanizma nastanka, ponekad se radi imobilizacija gipsanom longetom. Dosta često se vrši punkcija kolenog zgloba u smislu izvlačenja viška zglobne tečnosti iz zglobnog prostora. Ta procedura se može ponavljati nekoliko puta u zavisnosti da li se voda u kolenu ponovo vraća. Po smirivanju simptoma akutne faze preporučuju se nastavak lečenja fizikalnim procedurama i vežbe za jačanje natkolene muskulature. Ponekad je potrebno smanjiti telesnu težinu i nositi ortopedske uloške u cipelama.

Kako većina oboljenja ima za uzrok gubitak zglobne hrskavice i suženje zglobnog prostora, kao i oštećenje zglobnih i okolozglobnih struktura, voda u kolenu se može periodično javljati tokom života. Ali ukoliko se vodi računa - kontroliše telesna težina, nosi adekvatna obuća i uzima terapija, ovaj problem ne mora da se ponovi.

Foto: freedigitalphotos.net

Prati B92 na Viberu

Bolesti

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10

Veštačko srce kuca za novi život

“Neverovatno” je reč kojom dr Alan Karpentije opisuje oporavak pacijenta koji je pušten kući skoro šest meseci nakon ugradnje potpuno veštačkog srca. Šezdesetosmogodišnjak, koji zahteva da ostane anoniman, sada živi potpuno normalnim životom, prenosi sajt Newser.

Bolesti utorak 20.01. 19:12 Komentara: 3

Za 35 godina se neće umirati od raka

Čovečanstvo će u naredne tri i po decenije odneti najvažnije pobede u borbi protiv raka, koji će do 2050. prestati da bude smrtonosna bolest za ljude mlađe od 80 godina, tvrde naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Bolesti ponedeljak 19.01. 15:21 Komentara: 34

Naučnici: Nema leka za slomljeno srce

Sindrom slomljenog srca nije samo fraza iz ljubavnih romana, već medicinski problem stručnog naziva Takocubo stresna kardiomioapatija (TSM). Veruje se da TSM nastaje zbog naglog lučenja adrenalina u stresnim situacijama, a naučnici kažu da, za razliku od onoga što se dešava u ljubavnim romanima, vreme ne uspeva da izleči sve.

Bolesti četvrtak 25.12. 13:20 Komentara: 22
strana 1 od 58 idi na stranu