Tajne koje vam lekar neće otkriti

Lekari veći deo dana provode savetujući pacijente kako da se izbore s nekim oboljenjem. Međutim, nekada neke probleme možete rešiti i bez njihove pomoći.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2012.

08:15

Default images

Sintetički lekovi nisu jedini način borbe sa bolestima, jer postoji nekoliko prirodnih lako dostupnih „preparata“ koje vam lekari neće preporučiti. Predstavljamo vam neke od njih.

Migrena

Lek: Pijte dva litra vode dnevno.

Migrene se javljaju posle stresnih situacija i promene u ravnoteži vašeg organizma. Simptomi mogu nestati ako vodite računa o tome da pijete dovoljno vode, ne preskačete obroke i redovno spavate.

Bol u leđima

Lek: Protegnite se na vratima.

Ako imate bolove u leđima, veoma je važno da se redovno istežete. Takođe, rekreacija može mnogo da vam pomogne u ublažavanju simptoma. Najjednostavnije rešenje je da se povremeno uhvatite za gornju stranu dovratka i neko vreme visite kako biste smanjili opterećenje na pršljenovima.

Vodite računa da tom prilikom ne povredite ramena.

Alergija na polen

Lek: Vazelin

Uzmite malo vazelina i namažite u unutrašnjost nozdrva. Masnoća će zadržati sve čestice polena i sprečiti njihovo prodiranje u organizam. Takođe, povremeno je dobro ušmrkati slanu vodu, jer pomaže da se polen neutrališe.

Bol u uhu

Lek: Mala flaša tople vode

Kada je vreme hladno, bolovi u ušima su veoma česta pojava. Rešenje je da uzmete male boce s toplom vodom obložite ih krpom i stavite na uvo. Ukoliko vam ibuprofen i tople obloge ne pomognu, obavezno se obratite lekaru.

Kašalj i prehlada

Lek: Dobro se naspavajte

Ako ste veoma umorni, podložniji ste prehladama. Čim osetite prve simptome poput kijavice, kašlja i slabosti u mišićima, počnite ranije da ležete u krevet. Ako ne možete mirno da spavate zbog začepljenog nosa, problem rešite kapima ili tabletama za čišćenje disajnih puteva. Ako se ne odmorite dovoljno osećaćete se mnogo gore.

Menopauza

Lek: Promenite način života

Od četrdesetih godina treba da postepeno menjate način života. Birajte sveže namirnice, pijte biljne čajeve i uzimajte multivitaminske preparate. Korisne su integralne žitarice, leblebije, sočivo i mleko od soje. Ukoliko prilagodite organizam novom režimu, nećete imati valunge.

Problemi sa začećem

Lek: Vodite dnevnik

Budite strpljivi. Neke žene zatrudne tek posle 12 meseci nezaštićenih seksualnih odnosa i promene načina života. Nemojte zakazivati seksualne odnose i tretirati ih kao obavezu. Uživajte sa parnterom, jer su opuštenost i nedostatak stresa važni preduslovi za začeće.

Unosite više folne kiseline, multivitaminske komplekse, minerale i omega 3 suplemente. Tako ćete na vreme organizam pripremiti za buduću bebu, koja će vaše rezerve koristiti dok je u vašem stomaku. Izbacite prerađevine i trans masti u svim oblicima koji mogu negativno uticati na plodnost. Podrazumeva se da treba da se odreknete cigareta i alkohola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: