Žensko zdravlje na 1. mestu

U svim evropskim zemljama, od 21. do 28. januara biće obeležena nedelja prevencije raka grlića materice i tim povodom održan veliki broj različitih aktivnosti koje imaju za cilj da promovišu mogućnosti i važnost prevencije raka grlića materice.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 20.01.2012.

13:20

Default images

Nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice, a Srbija je od početka, od pre šest godina, uključena u obeležavanje te nedelje.

U domovima zdravlja, bolnicama i zavodima za javno zdravlje ginekolozi, patolozi, epidemiolozi i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled.

Te aktivnosti predstavljaju značajan doprinos nacionalnoj kampanji socijalne mobilizacije koja je sastavni deo programa skrininga za rak grlića materice.

Ove godine obeležavanje nedelje prevencije raka grlića materice održaće se od 21. do 28. januara, a tokom tog perioda u više od 30 zemalja Evrope potpisivaće se peticija "Stop raku grlića materice" i deliće se broševi "Biser mudrosti".

Peticija ima za cilj prikupljanje milion potpisa, koji će biti predati Evropskom parlamentu s ciljem da se rad na programima prevencije u budućnosti učini obaveznim.

U okviru obeležavanja Nedelje prevencije raka grlića materice Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, u saradnji sa domovima zdravlja, organizuje niz predavanja i promotivne aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti.

Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.

U Evropi se svake godine rak grlića materice otkrije kod oko 55.000 žena, a skoro 25.000 žena umre od te bolesti.

Rak grlića materice se najčešće javlja kod žena između 35. i 50. godine.

U Srbiji je rak grlića materice po učestalosti oboljevanja drugi, a po učestalosti umiranja četvrti maligni tumor među ženama.

Dijagnoza tog malignog tumora se godišnje postavi kod oko 1.400 žena, dok više od 500 žena svake godine umre od raka glića materice.

U proteklih deset godina na području Beograda je registrovano oko 4.000 žena obolelih od raka grlića materice, zbog koga svake godine umre oko 100 žena, starosti od 40 do 59 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: