Šta šake govore o vašem zdravlju?

Šakama obavljamo sve što nam život znači, njima komuniciramo, preko njih nam prepoznaju tokove života – da li smo radili ili nismo, a preko njih su i predviđali budućnost.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2011.

15:58

Default images

Međutim, šake mogu biti i veoma bitan pokazatelj zdravstvenog stanja, i to na način koga možda nismo bili svesni. Možemo otkriti dosta toga o hormonima, cirkulaciji i tiroidnim funkcijama.

Evo šta nam šake sve govore.

1. Smežurani crveni dlanovi

Crvenilo se može pojaviti ako ste prečvrsto držali nešto u rukama, ako ste se opekli ili previše posuđa oprali, ali ako se crvenilo ne uklanja duže vremena to je pokazatelj eriteme dlanova koja je znak oboljenja jetre, ciroze ili masne jetre. Osim u slučaju trudnoće, crveni dlanovi su pokazatelj bolesti.

Kada se bolest pojavi, jetra ne izbacuje štetne materije već ih zadržava usled čega se stvara veća koncentracija hormona i previše cirkulacije kroz krvne sudove, što se pokaže na rukama i stopalima kada oteknu.

Ispitajte jetru i sve simptome – otekle noge i abdomen, proširene vene i umor. Najbolje je da ispitate nivo bilirubina i enzima jetre.

2. Dužina prstiju

Preko ovoga možete saznati da li imate sklonosti ka nekim oboljenjima. Muškarcima je drugi prst duži od domalog, dok sa ženama to nije slučaj. Ali ukoliko jeste, te žene imaju više šanse da obole od osteoartritisa. Osteoartritis kolena se javlja kod oba pola sa dužim domalim prstom. Duži drugi prst (do palca) pokazatelj je rizika od oboljevanja raka dojke kod žena i manji rizik od raka prostate za muškarce.

Naučnici veruju da razlika u dužini prstiju postoji usled različite količine hormona, testosterona i estrogena u materici. Duži domali prst pokazuje izloženost testosterona, dok drugi prst pokazuje izloženost estrogenu. Samo za osteoartritis naučnici nemaju objašnjenje, osim što nagađaju da ima veze sa ranim razvitkom kostiju.

Žene sa dužim domalim prstom treba da se čuvaju bola u zglobovima, posebno u kolenima. Svi treba redovno da pregledaju rizična polja i da razgovaraju sa svojim lekarom o preventivama.
3. Otekli prsti

Mogu biti otekli u trenutku kada izlazite iz aviona, ali samo tada. Oni otiču iz nekoliko razloga – previše je vruće, treba da dobijete menstruaciju ili ste pojeli peslani obrok. Ako otok ne prestane nakon nekoliko dana ispijanja tečnosti, imate hipotiroidizam.

Kada tiroidna želzda ne funkcioniše normalno, proizvodi manje važnih hormona koji regulišu metabolizam. Kada se metabolizam uspori, uglavnom se povećava telesna težina i zadržava više vode.

Najčešće se ta voda zadržava u prstima i osećate kao da su tvrđi jer se ne savijaju olako. Proverite stanje tirodine žlezde i tirodinih hormona, nivo hormona treba da bude između 0.3 i 3.0.

4. Bledi nokti

U normalnim uslovima, kada pritisnete površinu nokta, nokad postane beo a po otpuštanju pritiska, ponovo dobije svoju boju. Ako su vam nokti beli duže od minuta, možda imate anemiju.

Nedostatak gvožđa ili anemija, izaziva belilo noktiju jer ne postoji dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja bi obojila površinu nokta u roze. Ukoliko zaista imate anemiju, koren nokta (beličaste izrasline uz početak prsta) će biti izuzetno beo.

Javite se lakaru jer anemija može izazvati srčane probleme, hronični umor. Možete i sami učiniti nešto kako biste se izlečili – dodajte u ishranu namirnice koje su bogate gvožđem kao što je crveno meso, spanać i tamnozeleno povrće, orahe ali i dodatke gvožđa. Uz gvžđe potrebno je uzimati i vitamin C jer on omogućava njegovu apsorpsiju.

5. Crvene brazdice ispod noktiju

Hemoragične pukotine ispod noktiju su indikatori krvarenja koje je znak infekcije krvi ili srca. Stvaraju se kada se sitni čvorovi nađu u kapilarima ispod površine nokta. Najčešće su ova crvenila posledica bakterijskog endokarditisa. Ako primetite sitne crvene tačkice ili pukotine ispod nokta, najverovatnije je to posledica male povrede a ne srčane infekcije, jer biste sigurno znali da je imate.

Bakterijski endokarditis se manifestuje visokom temperaturom. Ako sumnjate na ovu bolest, razgovarajte sa lekarom i proverite stanje srca.
cogdogblog / Flickr.com
6. Debele, okrugle jagodice

Mogu biti znak bolesti pluća ili srca. Ako vam cirkulacija srca i pluća nisu u ravnoteži, kiseonik u krvi opada. Zbog ovoga rastu jagodice i naginju se nadole.

Ako osećate kratak dah, ubrzani rad srca i hronični kašalj, najbolje je da se obratite svom lekaru za savet. Morate mu reći koliko dugo osećate simptome i da li imate bolove u grudima.

Testirajte nivo kiseonika u krvi ali i sve ostale analize, da budete sigurni da se uzrok ne nalazi negde drugde.

7. Plave jagodice

Ako su plave ili ste na tom mestu izgubili osećaj kao da trnu, možda imate Rejnodov sindrom.

Ova bolest se manifestuje u sitnim kratkotrajnim grčevima u krvnim sudovima i arterijama. U tom trenutku se krv ne distribuira ravnomerno i smanjuje cirkulaciju. Simptomi su hladne ruke i utrnuće jagodica. Čak 5-10 odsto stanovništva ima ovaj sindrom. Pojavljuje se sa stresom i češći je kod žena, kao i u zimskom periodu.

Čak i najkraća promena temperature može izazvazi Rejnodov napad, pa se čuvajte i kad vadite led iz frižidera. Zimi obavezno nosite rukavice jer je hladnoća najpoznatiji pokretač napada. Važno je da ne ignorišete simptome jer Rejnodova bolest može oštetiti tkiva ukoliko je zanemarite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: