Zambonijeva metoda lečenja MS-a

Prema teoriji dr Paola Zambonija, multipla skleroza se dovodi u vezu sa suženjem vena koje odvode krv iz mozga. Jednostavnim interventnim zahvatom ovaj problem je moguće otkloniti, a jedan od svetskih centara koji je među prvima počeo da ga primenjuje, upravo je Klinički centar u Nišu.

Piše: Sanja Lazarević, VIVA
Foto: Lisapizza, www.sxc.hu

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.12.2010.

12:48

Default images

U prethodnom broju "Vive" započeli smo priču o dvojici vrsnih lekara iz Niša, dr Saši Živiću i dr Draganu Miliću. Ovi mladi stručnjaci i istraživači su, zahvaljujući svom radu i rezultatima, odavno stekli prijatelje među najvećim svetskim stručnjacima u oblasti vaskularne hirurgije, i tako je KC Niš četvrti svetski centar u kojem se primenjuje najnoviji metod lečenja multiple skleroze.

U oktobru, kada smo ih posetili, ovi mladi hirurzi su već obavili intervencije kod 162 pacijenta obolela od MS–a. Prvi zahvat – na neki način eksperimentalan – desio se 11. januara 2010. godine, a masovno je počeo da se primenjuje u maju, kada su stigle sve potrebne saglasnosti od nadležnih institucija.

– Dr Paolo Zamboni je bio recenzent na radu koji smo moj kolega Milić i ja pripremali za skup vaskularnih hirurga u Londonu, vezano za terapiju velikih venskih ulceracija, objašnjava dr Živić. – Saznali smo tada da dr Zamboni privodi kraju veliku kliničku studiju o vezi između koncentracije gvožđa u međućelijskom prostoru u mozgu i obolelih od MS-a. Razmišljao je da i nas uključi u ovaj rad, a do tada smo smatrali da je to isključivo polje rada neurologa.

Kao i u ranijim iskustvima dr Živića i dr Milića, slučajnost, kao i ljudski faktor odigrali su presudnu ulogu. Krajem 2009, naime, dr Živiću se javio prijatelj iz Pančeva.

Prva operacija – izuzetan uspeh

– Ovaj mladi čovek, rođeni Nišlija, već 11 godina boluje od MS-a, a poslednje četiri je vezan za invalidska kolica. Tražio je moju e-adresu i kada su mi stigli njegovi mejlovi shvatio sam šta zapravo želi. U jednoj je bio tv-intervju koji je dr Zamboni dao kanadskim novinarima, a u drugoj, prepiska mog prijatelja sa dr Zambonijem u kojem je tražio da ga doktor primi u Ferari i operiše, a doktor ga upućuje na mene i dr Milića.

Doktor Živić je pažljivo pogledao intervju i shvatio da sve što je dr Zamboni rekao u prilog svoje teorije ima logike, ako se gleda sa aspekta funkcionisanja venskog sistema.

– Iste noći, a i narednih dana i meseci, pročitao sam gomilu literature koja se odnosi na MS, kao i na njenu povezanost s problemom drenaže krvi iz predela mozga. Dr Milić i dr Bošnjaković, koji su zajedno sa mnom u ovoj priči, bili su sumnjičavi, ali ja sam verovao da u tome ima nečega i pristao sam da obavimo intervenciju, mada na insistiranje mog prijatelja i njegovu odgovornost.

Zahvat je obavljen 11. januara. Kada su, ubrzo posle toga, dr Živić i dr Milić krenuli u SAD, na februarski American Venous Forum – gde je jedan od radova bio upravo Zambonijev, u kojem prezentuje prve rezultate istraživanja na 56 pacijenata lečenih novom metodom – na aerodromu ih je sustigla poruka od njihovog prijatelja i pacijenta da je ustao iz invalidskih kolica, popeo se uz stepenice, počeo da govori bez tegoba...

– Oboleli od MS-a su najorganizovanija grupa pacijenata i kod nas i u svetu, i slučaj moga prijatelja munjevito je dospeo na sve njihove sajtove, objašnjava dr Živić. – On je čak počeo da vodi dnevnik o tome kako se oseća, koje promene su nastupile... U Srbiji ima 5-7 hiljada ljudi sa dijagnozom MS-a i veliki broj njih se zainteresovao za novi metod lečenja i mogućnost poboljšanja kvaliteta života.

Telefon KC u Nišu se gotovo usijao od poziva sa svih strana Srbije ali i sveta... Procedura samog zahvata je jednostavna, objašnjava dalje naš sagovornik. Sve se svodi na angioplastiku krvnog suda.

– Ovo je doduše prvi put da radimo angioplastiku na jugularnim venama, dve glavne vene koje od lobanje, preko vrata idu ka srcu – ali taj zahvat se ne razlikuje tehnički od intervencije na stomačnim ili venama nogu. Za implementaciju ove metode zaslužan je dr Zamboni, ali je originalnu metodu postavio zapravo profesor Alfonso Šeling, koji je svoj radni vek posvetio proučavanju različitosti među ljudima kad je reč o drenaži krvi iz lobanje i mozga. On je 1973. objavio knjigu u kojoj je povezao poremećaj u venskoj drenaži sa nastankom MS-a i dao naziv tom simptomu: hronična cerebrospinalna venska insuficijencija. Reč je o tome da se kod većine obolelih od MS-a pravi se jedan čudan ugao i suženje u ovoj veni i tu se javlja otpor prilikom oticanja krvi. Ako postoji suženje na veni, u mozgu će se akumulirati hemosiderin – protein koji vezuje gvožđe i molekule kiseonika, a kada dođe do gomilanja ovog proteina u organizmu se aktiviraju drugi mehanizmi, kao pokušaj njihove izolacije, koji stvaraju zapaljensku reakciju. Posledica toga je oštećenje mijelinskog omotača i nastajanje MS-a. Zbog toga i kažemo da je MS autoimuno degenerativno oboljenje.

Poboljšanje kod trećine operisanih

Tamo gde je sužena vena uđe se posebnim balon kateterom, balon se zatim naduje, raširi se krvni sud i kod 99% slučajeva, vena zadrži taj volumen. Tako se postiže brži protok venske krvi. Da bi pacijenti sa MS-om dobili mogućnost da im se uradi ovaj zahvat dovoljno je da imaju uput od nadležnog lekara i da zakažu termin u KCN. Sve se obavlja u jednom danu. Kad lekari donesu odluku šta će se raditi, zahvat se obavlja uz lokalnu anesteziju i posle dva sata pacijent praktično već može da ide kući.

Kakvi su dosadašnji rezultati, odnosno efekti ove metode?

– To ćemo znati tek za nekoliko godina, kaže dr Živić. – Za sada, kod trećine operisanih došlo je do radikalnog poboljšanja. Od preostale dve trećine, kod 80% je došlo do određenog poboljšanja, a kod 20% nema nikakvih promena. Unutar dijagnoze MS-a prema evropskoj klasifikaciji postoje tri grupe pacijenata, i mi ne pravimo razliku, sve ih "operišemo". Dnevno uradimo 3-5 zahvata, a lista čekanja je za sada oko hiljadu osoba.

Savremena kardiohirurgija u KC Niš

Jedna od najsavremenijih sala za kardiohirugiju otvorena je ovih dana u Niškom Kliničkom centru. Ona je opremljena uređajima za veštačko disanje koji su poslednja reč u svetskoj medicini. Ima ugrađen softver koji prepoznaje snagu i jačinu disanja kod pacijenta i na osnovu toga povećava ili smanjuje nivo gasova koji mu dodaje, ili ga automatski isključuje sa aparata. Imaju i petnaestokanalne monitore za sada jedini u Srbiji. Zahvaljujući investiciji od milion i po evra, koju su dali Ministarstvo i NIP (Nacionalni investicioni plan) opremljena je operaciona sala, šok-soba, poluintenzivna nega. Pacijenti će posle vremena koje je neophodno da provedu u bolnici biti smešteni u Nišku banju, specijalizovanu za rehabilitaciju ovih pacijenata, tako da će lečenje biti zaokruženo.

– Imamo obećanja od ministra Đelića i drugih da će pomoći razvoj Basic Research centra u Nišu, koji planiramo da otovorimo u naredna četiri meseca, ističe dr Živić. – To će nam omogućiti da se bavimo bazičnim istraživanjem u oblasti kardiovaskularne hirurgije pre svega.

Tromboza vena – tempirana bomba

Koliko je važno dobro funkionisanje venskog sistema za čovekovo zdravlje rečito govore i podaci koje nam je dr Živić prezentovao. U SAD-u od infarkta miokarda godišnje umire oko 180.000 ljudi, od karcinoma dojke 15.000, a od AIDS-a 7.000! A od plućne embolije, koja je posledica tromboze dubokih vena – umre godišnje čak 300.000 osoba, dok milion oboli od tromboze, a da nema nijedan simptom koji na to ukazuje.

–Nemci i Francuzi rade slično istraživanje i prvi rezultati koje smo čuli potvrđuju ovaj američki izveštaj. Čak i kod obolelih od karcinoma najčešći uzrok smrti je embolija pluća. Primenom određenih antikoagulantne terapije kod pacijenata u termalnoj fazi bolesti produžen je život za trećinu, zaključuje dr Živić.

MAGAZIN VIVA U NOVOM BROJU DONOSI:

Rizične trudnoće

Sve moje tajne: Nataša Miljković

Popravljanje grešaka estetske hirurgije

Minerali – moćni saveznici lepote

Provedite dan bez stresa

Zaboravite Atkinsona: ekskluzivna Dukanova dijeta

Ljubimci: vi njima ljubav, oni vama zdravlje

Igrom do boljeq IQ-a

VivaMedicina: nauka, biološka terapija, nove metode lečenja, pitanja i odgovori, saveti…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: