Bradavice na stopalima

Plantarne bradavice su izuzetno često oboljenje površine stopala, a uzrokovane su humanim papiloma virusom (HPV). Karakterišu se bradavičastim, zadebljalim lezijama koje se formiraju na tabanima.

Piše: dr Svetlana Đurišić, specijalista dermatovenerologije
Ordinacija Dermatim

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 20.12.2009.

21:50

Default images

Obzirom na posebne karakteristike kože stopala, kao i težine koju stopala trpe, ove lezije bivaju postavljene jako duboko često izazivajući značajan bol pri hodu.

Simptomi

Mogu biti pojedinačne ili se mogu umnožavati na stopalu formirajući ploče i mozaike. Neophodno je napraviti diferencijaciju prema drugim zadebljanjima na stopalu (hiperkeratoze, klavusi) . Plantarne bradavice imaju jasnu granicu, crne tacke (krvne sudove) na površini lezija i bole više kada se vrši pritisak na leziju. Tokom vremena se uvećavaju i najčešće daju nove promene oko prvobitne.

Uzročnik

Bradavice se dobijaju direktnim kontaktom sa virusom HPV-a. Postoji oko 100 tipova ovog virusa. Pojedini izazivaju bradavice na šakama, drugi na genitalijama, a jedan deo njih na stopalima. Tipovi koji izazivaju promene na stopalima nisu visoko zarazni, pogoduje im topla i vlažna sredin, kao što su topli tuševi, bazeni, topla javna kupatila. Virusom se najčešće zarazimo hodajući bosi.

Kao i druge infektivne bolesti HPV se može preneti sa osobe na osobu, kao i sa jednog mesta stopala na drugo dodirom ili ljuštenjem promena.

Svaka osoba ima drugačiji imunoloski odgovor na kontakt sa ovim virusom, tako da se neće zaraziti sve osobe koje stupe u kontakt sa virusom. Čak i osoblje jedne porodice reaguje drugačije i to je razlog što se ne inficiraju svi članovi domaćinstva.

Faktori rizika

Plantarne bradavice češće su kod oštećene i posečene kože i oslabljenog imunološkog sistema
Jedna od stvari koju ni lekari ne razumeju jeste to što se neki ljudi lakše zaraze HPV virusom dok drugi ne. Deca i tinejdžeri su posebno osetljivi na ovaj vius.

Komplikacije

Mogu biti jako uporne i teške za tretiranje. Takođe, mogu rašriti virus na celu površinu stopala pre nego su tretirane. Najbolja terapija jeste tretman novih promena što pre!

Ako se ne leče pojedinačne se mogu uvećavati i stvarati nove, tako da se na celoj povrčini stopala formira mozaična ploča. To je vrlo bolno stanje , koje otežava kako hodanje tako i trčanje.

Tretman

Tretmani kod kuće mogu često biti savim efikasni. To podrazumeva aplikaciju salicilne kiseline selektivno samo na promenu, uz zaštitu okolne kože.

U studiji objavljenoj 2002. godine selotejp traka aplikovana šest dana, bez uklanjanja dovela je do boljeg rezultata nego krioterapija. Mana procedure jeste činjenica da ova vrsta tretmana ne može biti efikasna bez dva meseca korišćenja.

Ako su bradavice uporne i bolne lekar će preporučiti:

Krioterapiju, zamrzavanje bradavica tečnim azotom. Nekada je potrebno više puta ponoviti proceduru, sa razmakom od sedam dana.

Elektrufluguracija radiotalasima uz dodatnu kiretažu. Promena se uklanja jednim dolaskom. Neophodna je lokalna anestezija, nakon čega je procedura potpuno bezbolna. Zaostaje krasta.

Lasersko uklanjanje može se vrsiti razlicitim laserima. Bolno je i može podrazumevati više tretmana.

Imiquimod, imunoterapija koja stimuliše organizam da stvara citokine i odbaci bradavicu. Terapija je skupa i može biti neuspešna.

Bleomicin, citostatik koji ubija virus. Aplikuje se direktno u bradavicu i dovodi do njenog sušenja i odbacivanja.

Prevencija

Izbegavati direktan kontakt sa bradavicom
  • Držati stopala suvim i čistim
  • Ne hodati bos na javnim mestima
  • Ne koristiti zajednički pribor za negu stopala

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: