Šta su Kegelove vežbe?

Kada su četrdesetih godina prošlog veka, žene koje su radile ove vežbe obavestile izumitelja Arnolda Kegela, ginekologa i akušera da je sporedan efekat intenzivniji i brže doživljeni orgazam, retko koja žena ih je radila zbog njihove prave namene a to je problem nekontrolisanog mokrenja (inkontinencija bešike).

Izvor:

Šta rade Kegelove vežbe?

Dno ženske karlice ima mišiće koji okružuju otvore mokraćnog kanala, vagine i analnog otvora. Mišići su vezani za bočne, prednji i zadnji deo karličnih kostiju.

Mišići karlice mogu oslabiti vremenom, zbog prekomernih kilograma ili rođenjem deteta što za posledicu ima urinarnu inkontinenciju.

Kegelove vežbe imaju za cilj da ojačaju mišiće dna karlice i time izazovu bolju kontrolu nad bešikom.

Samo nekoliko minuta tih vežbi na dan može značajno poboljšati simptome nekontrolisanog mokrenja. Uz to, koriste se i za pojačavanje seksualne moći kako žena, tako i muškaraca.

Za neke žene može biti teško da kontrahuju tačnu grupu mišića, zbog slabog osećaja u dnu karlice. One greškom stežu abdominalne mišiće, što nema efekta na ciljanu grupu.

Kako pronaći mišić?

Kegelove vežbe se prirodno koriste prilikom zaustavljanja mokrenja. Ipak, ne preporučuje se da počinjete i zaustavljate tok urina kako biste vežbali Kegela, jer to može izazvati odliv i zatim infekciju urinarnog trakta.

Neki stručnjaci predlažu da samo jednom prekinete mokrenje, kako biste osetili koju grupu mišića treba da vežbate.

Ipak, najbolje je da žene zatraže pomoć ginekologa koji će im najbolje objasniti šta treba da rade.

Lekar naime ubaci dva prsta u vaginu pacijentkinje i objasni joj da treba da kontrahuje, kao da prekida mokrenje.

On će tada osetiti da li stežete pravu grupu mišića.

Kasnije možete ponoviti isti postupak sami, ili još bolje sa partnerom sve dok vam osećaj u dnu karlice ne postane prirodan.

Uputstvo za vežbanje

Pre Kegelovih vežbi ispraznite bešiku. Vežbanje na punu takođe može izazvati urinarnu infekciju.

Zatim stegnite karlične mišiće na 10 sekundi, pa ih opustite (prvo probajte ležeći, a zatim možete i sedeći i stojeći).

Ponavljajte vežbu deset puta, pet puta na dan. Broj ponavljanja postepeno povećavajte, nikako naglo, jer to može izazvati privremeno pogoršanje simptoma inkontinencije.

Budite pažljivi da ne kontrahujete mišiće nogu, stomaka ili zadnjice tokom vežbi, jer će to proces učiniti manje efektnim.

Ove vežbe mogu raditi i muškarci na isti način kao i žene, stezanjem i opuštanjem pubičnih mišića (mogu ih locirati na isti način kao i žene, zaustavljanjem mokrenja).

Kod muškaraca vežba ne dovodi do jačeg orgazma, ali veoma uspešno rešava problem prerane ejakulacije.

Ako ste gojazni, gubitkom kilograma možete rešiti većinu problema sa inkontinencijom, sa ili bez Kegelovih vežbi.

Bolesti

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10

Veštačko srce kuca za novi život

“Neverovatno” je reč kojom dr Alan Karpentije opisuje oporavak pacijenta koji je pušten kući skoro šest meseci nakon ugradnje potpuno veštačkog srca. Šezdesetosmogodišnjak, koji zahteva da ostane anoniman, sada živi potpuno normalnim životom, prenosi sajt Newser.

Bolesti utorak 20.01. 19:12 Komentara: 3

Za 35 godina se neće umirati od raka

Čovečanstvo će u naredne tri i po decenije odneti najvažnije pobede u borbi protiv raka, koji će do 2050. prestati da bude smrtonosna bolest za ljude mlađe od 80 godina, tvrde naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Bolesti ponedeljak 19.01. 15:21 Komentara: 34

Naučnici: Nema leka za slomljeno srce

Sindrom slomljenog srca nije samo fraza iz ljubavnih romana, već medicinski problem stručnog naziva Takocubo stresna kardiomioapatija (TSM). Veruje se da TSM nastaje zbog naglog lučenja adrenalina u stresnim situacijama, a naučnici kažu da, za razliku od onoga što se dešava u ljubavnim romanima, vreme ne uspeva da izleči sve.

Bolesti četvrtak 25.12. 13:20 Komentara: 22
strana 1 od 58 idi na stranu