Rozacea – kako umanjiti simptome?

Oni koji pate od rozacee (trajnog crvenila lica), među kojima je i glumica Kameron Dijaz, primetiće da se stanje pogoršava tokom letnjih vrućina, ali postoje tretmani kojima se ovo stanje može lečiti.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 03.09.2010.

11:37

Default images

Sa 40 godina dobila sam crvene fleke po licu. Lekar mi kaže da se radi o rozacei, da li su to staračke akne?

Ne. Neki ih naziaju „rozacea akne“, ali to je sasvim drugo stanje kože. Ponekad mogu ličiti na akne ali se zapravo radi o skupu različitih simptoma koji mogu biti crvenilo nalik opekotinama od sunca, fleke, rumenilo, popucali kapilari, osećaj peckanja i zadebljanja na koži, ponajviše na nosu.

Nisam imala problem sa aknama u mladosti. Zašto ga imam sada?

Nema nikakve povezanosti sa mladalačkim aknama. Iako još nije poznat glavni uzrok, rozacea može biti nasledna. Nepravilnosti na krvnim sudovima, imunološki problemi ili dugotrajna upotreba sterodnih krema za lice mogu biti uzročnici.

Da li treba da izbegavam izlaganje suncu?

Da. Oštećenja kože izazvana suncem mogu takođe biti uzročnici. Najbolja je pojačana zaštita ukoliko vam je rozacea dijagnostikovana, tako da zaštitini faktor preko 30 može da vam ublaži simptome kao što su crvenilo i rumenilo.

Da li je istina da je neizlečiva?

Da. Iako se radi o više simptoma oni mogu biti različiti po ozbiljnosti. Nekima se može pojaviti samo blago rumenilo dok će nekima fleke praviti probleme čitavog života.
Koji su tretmani dostupni?

Antibiotske kreme se koriste protiv fleka na licu. Ukoliko je problem ozbiljan, mogu se koristiti i tablete i potrebno je 6 do 8 nedelja da bi se video rezultat. Često je potrebno trajno korišćenje antibiotika da bi se fleke otklanjale. Za upadljivo ispucale sitne kapilare i crvenilo se može koristiti fototerapija ili lasersko uklanjanje koje obavlja u bolnicama.

Glavni problem mi je rumenilo? Da li postoji lek za njega?

Ne postoji lek koji otklanja rumenilo ali ljudi se nauče šta treba da izbegavaju. Uglavnom su to sunce, alkohol, vežbanje, vrućina i stres.

Koristim rozacea tretmane. Da li mogu u isto vreme koristiti uobičajene kozmetičke proizvode?

Ne. Osobe sa ovim problemom uglavnom imaju osetljivu kožu pa je potrebno da izbegavaju proizvode koji sadrže alkohol, parfem, pilinge i proizvode sa uljem. Određene kozmetike imaju posebne kolekcije za kožu sa crvenilom (Eucerin i Avene) i osetljivu kožu (Sebamed) i mogu se koristiti uz propisanu terapiju. Muškarcima se preporučuje električni brijač umesto običnog žileta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: