Kad bole sinusi

Kašljete, kijate, umorni ste i imate glavobolju. Mislite da ste nazebli. I pored lekova koje ste samoinicijativno uzeli, simptomi nazeba ne prolaze. Možda imate sinuzitis?

Tekst: Ninfa Glamočlija

Izvor - Magazin CICA

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

13:07

Default images

Reč je o zapaljenju sluznice koja oblaže sinuse. To može biti posledica nazeba, zapaljenja ždrela ili alergije. U većini slučajeva je bezopasno i uspešno se leči. U retkim slučajevima sinuzitis može biti ozbiljnija bolest koja smanjuje kvalitet života.

Šta su sinusi?

To su simetrične šupljine u kostima lobanje, u području gornjeg dela lica. Otečena sluznica nosa može da zatvori otvor sinusa i spreči pravilnu ventilaciju i izjednačavanje pritiska u nosu i sinusima. To stvara bol. Sluz, koja se normalno stvara u sinusima i važna je za održavanje vlažnosti sluznice i odstranjivanje bakterija koje se tamo nađu, zaostaje, stvara pritisak i izaziva bol, a bakterije koje se zateknu, množe se.

Kako se leči?

– Lekar specijalista ORL će na osnovu simptoma i medicinskih analiza utvrditi uzrok infekcije i predložiti način lečenja.

Kod akutnog sinuzitisa uglavnom pomažu lekovi koji olakšavaju simptome, smanjuju upalu i leče infekciju.

* Kapi za nos smanjuju otečenost sluznice i zapušenost nosa, olakšavaju disanje; ne koriste se duže od nekoliko dana jer onda mogu imati suprotan učinak.

* Antibiotici leče bakterijske infekcije.

* Uzimaju se i tablete za smanjenje bolova.

Treba piti i više tečnosti, a pomažu i inhalacije koje se mogu primeniti kod kuće.

Hronični sinuzitis je obično posledica nelečenog ili nepravilnog lečenja akutnog sinuzitisa. Aerobne i anaerobne bakterije često se razlikuju od onih koje uzrokuju akutni sinuzitis. Leči se takođe kapima, lekovima protiv bola, inhalacijom, ovlaživačima sluznice u spreju. Terapiju određuje otorinolaringolog čijih saveta se treba precizno pridržavati.

Operativno lečenje primenjuje se kada lekovi nemaju dejstva, odnosno kada postoje komplikacije ili devijacija nosnog septuma, polipi koji onemogućavaju ili otežavaju lečenje – kaže dr Jovan Bubalo, hirurg otorinolaringolog iz ordinacije „Audiovox“ u Beogradu.

Čime se zaštititi?

Kao mere prevencije se predlažu:

* Ovlaživači vazduha mogu doneti olakšanje, posebno ako je sobni vazduh ugrejan centralnim grejanjem.

* Klima uređaji pomažu osiguravanju podjednake temperature.

* Filteri koji se nalaze u uređajima za grejanje ili hlađenje vazduha i u klima uređajima pomažu odstranjivanju alergena iz vazduha.

* Izbegavajte dim cigareta i zadimljene prostorije.

* Izbegavajte sve iritirajuće situacije i materije za koje ste primetili da kod vas izazivaju curenje nosa, peckanje očiju ili nadražujući kašalj, a bilo bi dobro da o tome obavestite svog lekara.

*Ako imate neku alergijsku bolest, potrebno ju je kvalitetno lečiti.

* Izbegavajte učestalu upotrebu alkoholnih pića.

* Hlor u bazenima može iritirati sluznicu nosa i sinusa te se kupanje u bazenu ne preporučuje osobama sklonim sinuzitisu.

* Važno je što ranije početi pravilno lečenje prehlade, gripa i svake druge infekcije disajnog sistema. Starijim osobama, deci i hroničnim bolesnicima preporučuje se vakcina protiv gripa, svake godine u jesen.

* Pravilna ishrana sa što više voća i povrća povećava otpornost organizma.

Simptomi sinuzitisa

Kod zapaljenja sinusa javlja se zapušen nos, pojačana sekrecija, osećaj pritiska i bol u području sinusa, glavobolja, najčešće jutarnja, kao i povišena temperatura. Može se javiti bol u uvu i vratu, zubobolja, gubitak osećaja mirisa, suzenje očiju, umor i iscrpljenost.

Koliko traje zapaljenje?

Lekari kažu da akutni sinuzitis traje kraće od tri nedelje. Hronični najmanje tri do osam sedmica, a može i više meseci ili godina. Najčešće ga uzrokuju česta akutna zapaljenja sinusa, naročito kada nisu dobro lečena. Akutni sinuzitis vrlo je čest i može ga dobiti svaka odrasla osoba ili dete s alergijom, prehladom, gripom ili bakterijskom infekcijom gornjih disajnih puteva, koji stvaraju preduslove za razvoj ove bolesti. Hroničnom sinuzitisu sklone su osobe koje pate od astme i bronhitisa.

NOVI BROJ CICE PETKOM NA KIOSCIMA

Bundeva snižava holesterol

Zaboravni ste: Jedite šparglu i ribu!

Modni trendovi za jesen i zimu

Lekovita ulja

Amajlije u domu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: