Kako joga transformiše vaše telo?

Istočnjačko praktikovanje joge postalo je simbol mira, blagostanja i zdravlja savremenog Zapada.

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Sreda, 30.10.2013.

14:59

Default images

Joga je postala poznata po svojoj sposobnosti da smanjuje nivo stresa, ali i brojnih koristi po fizičko zdravlje koje mogu da se mere čak i sa efikasnošću pojedinih lekova.

Predstavljamo vam načine na koje joga blagotvorno utiče na vaše zdravlje.

Posle časa

Beta / AP Photo/Lai Seng Sin
Poboljšana funkcija mozga

Samo 20 minuta posle Hatha joge primećuju se poboljšanja u kognitivnim funkcijama, poboljšava se i koncentracija i povećava radna memorija.

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Ilinoisu učesnici su pokazali znatno bolje rezultate na testovima kada su 20 minuta pre njih vežbali jogu.

Snižava nivo stresa

Joga smanjuje aktivnost proteina koji igraju ulogu u zapaljenskim procesima i tako smanjuje stres.

Poboljšava fleksibilnost

Nedavna studija sprovedena na Univerzitetu u Koloradu pokazala je da Bikram joga, disciplina koja podrazumeva izvođenje asana u zagrejanoj sobi, poboljšava fleksibilnost donjeg dela leđa, ramena i tetiva.

Posle nekoliko meseci

Beta / AP Photo/Rick Rycroft
Niži krvni pritisak

Ljudi sa blagom do umerenom hipertenzijom mogu imati koristi od joge, otkrili su istraživači Univerziteta u Pensilvaniji.

Veći kapacitet pluća

Mala studija sprovedena 2000. na univerzitetu Bol Stejt pokazala je da vežbanje Hatha joge tokom 15 nedelja može povećati kapacitet pluća, odnosno maksimalnu količinu vazduha koju čovek može da izdahne.

Bolja seksualna funkcija

Studija sprovedena 2009. na Harvardu i objavljena u Žurnalu seksualne medicine pokazala je da joga podstiče želju, orgazam i generalno zadovoljstvo seksom kod žena.

Joga takođe pomaže da se žene bolje sažive sa svojim telima, pokazala su istraživanja objavljena u Žurnalu seksualne i bračne terapije.

Manji bol u vratu

Nemačka studija objavljena u Žurnalu o bolu pokazala je da četiri nedelje vežbanja Ijengar joge efikasno smanjuje intenzitet bola u vratu.

Uklanjanje anksioznosti

Studija sprovedena 2010. na Univerzitetu u Bostonu pokazala je da 12 godina joge pomaže uklanjanju anksioznosti i povećava nivo gama aminobuterne kiseline, koja se bori protiv depresija i poremećaja anksioznosti.

Lečenje hroničnog bola kičme

Istraživači sa Univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji otkrili su da je Ijengar joga efikasnija u smanjivanju bolova i poboljšanju raspoloženja od standardnih medicinskih tretmana za bolove u donjem delu leđa.

Stabilizuje nivo šećera u krvi ljudima sa dijabetesom

Joga uz standardnu terapiju za dijabetes može dovesti do stabilizovanja nivoa šećera u krvi, pokazala je studija iz 2011.

Samo tri meseca vežbanja joge dovodi i do pada indeksa telesne mase kod vežbača.

Bolji osećaj za ravnotežu

Vežbanje Ijengar joge za starije osobe popravlja balans i sprečava padove kod žena starijih od 65 godina.

Posle nekoliko godina

Jače kosti

Pilot studija iz 2009. koju je sprovela dr Loren Fišmen pokazala je da vežbanje joge popravlja gustinu kostiju kod starijih osoba.

Zdrava telesna težina

Istraživači istraživačkog centra za proučavanje raka Fred Hačinson u Sijetlu otkrili su vezu između redovnog vežbanja joge i manje telesne težine ispitujući 15.000 zdravih sredovečnih ljudi.

Manji rizik od bolesti srca

Joga snižava faktore rizika za dobijanje srčanih bolesti poput visokog krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi, pokazuje studija objavljena u časopisu Harvard Health Publications.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: