Rodiola: prirodni antidepresiv

Ukoliko ste pod stresom, fali vam energije i osećate se tužno i iscrpljeno, raspitajte se za biljku koja predstavlja prirodni antidepresiv.

Izvor: B92, FoxNews
Botanischer Garten TU Darmstadt / Flickr.com
Botanischer Garten TU Darmstadt / Flickr.com

- Antioksidansni efekat
- Antikancerogeni efekat;
- Povećava bioelektričku aktivnost mozga
- Sprečava srčane aritmije;
- Stimuliše tireoidnu funkciju;
- Potpomaže stvaranje mišića
- Poboljšava funkcije polnih žlezda
- Povećava nivo serotonina
- Ublažava emotivni stres
- Oporavlja od fizičkog napora
- Povećava fizičku i radnu sposobnost

Rodiola je biljka koja potiče iz Sibira i Kine i naziva se još i zlatnim korenom i planinskom ružom. Najpoznatija je po tome što adaptira osobu na fizički i psihički stres i daje joj više energije i životnog elana.

Nedavna studija obavljena u Švedskoj potvrdila je da rodiola popravlja intelektualne performanse, smanjuje stres i nivo kortizola u krvi.

U drugoj studiji objavljenoj u Žurnalu alterantivne i komplementarne medicine, rodiola je potvrdila pozitivno dejstvo na ljude sa anksioznim poremećajem.

Treća studija je dokazala dejstvo rodiole kao prirodnog antidepresiva.

I preko 300 studija je pokazalo da ova biljka blagotvorno utiče na stres, anksioznost, depresiju i da uzimanje ekstrata korena rodiole nema negativne efekte, za razliku od lekova protiv pomenutih poremećaja.

Kada uzmete ekstrat ove biljke, odmah osetite efekat. Ljudi su prijavljivali povećanje energije, bolje raspoloženje, manje opetrećenje stresom, bolji san i bolje seksualne performanse.

Alternativna medicina

Čaj - napitak sa tradicijom

Priča o istoriji čaja i korisnosti i zdravlju ove biljke govori o civilizaciji i nasleđu čije plodove danas umnogome koriste generacije u zemljama širom sveta. Domovinom drveća čaja smatra se Kina, u kojoj su građani provincije Sičuan vešto gajili i pili ovu lekovitu biljku.

Alternativna medicina sreda 26.11. 19:54 Komentara: 7
strana 1 od 23 idi na stranu