Homeopatija je beskorisna?

Homeopatski rastvori ne mogu pomoći u lečenju i krajnje je neetično propisivati ih i preporučivati, tvrde naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

08:15

Default images

Edard Ernst, profesor komplementarne medicine opisuje logiku kojom se vode homeopatski terapeuti kao bizarnu i optužuje ih za obmanjivanje pacijenata.

Britanski Nacionalni zdravstveni servis troši oko 4 miliona funti (4,8 miliona evra) godišnje na homeopatiju uprkos tome što Britanska medicinska asocijacija odavno predlaže da se takvo finansiranje ukine.

Homeopatski terapeuti tvrde da ta disciplina sprečava i leči bolesti uz upotrebu razblaženih oblika materijala koji bi u višoj koncentraciji izazvali simptome oboljenja.

Homeopate takođe veruju da što je koncentracija leka viša, to je rastvor moćniji, pa se sastojci u malim količinama mešaju sa vodom ili alkoholom.

Tipičan lek može da ima jednu jedinicu leka na jedan trilion (milion miliona) jedinica vode ili alkohola.

Iako naučnici tvrde da su rastvori toliko razređeni da gotovo i ne sadrže ništa od aktivne stupstance, homeopate tvrde da voda „pamti“ svojstva aktivnog sastojka i prenosi ga u telo kako bi pomogla lečenje bolesti.

Međutim, prof. Ernst smatra da čak i kad bi najrezređeniji homeopatski rastvor zaista bio drugačiji od čiste vode, to ne bi činilo ovaj lek efikasnim.

On je zapravo nekadašnji homeopata koji sada istražuje komplementarnu medicinu na Ekster Univerzitetu i smatra da bi lekovi mogli biti opasni, ukoliko bi ih ljudi uzimali umesto konvencionalnih, koji su dokazano efikasni.

Ernst smatra da nije moralno skrivati pravu istinu od pacijenata da su takvi lekovi beskorisni, budući da je u moderno doba izuzetno važno da budu informisani o svojim mogućnostima.

Dr Mark Dons, izvršni direktor Društva biologa kaže: „Velika Britanija troši doslovno milijarde evra svake godine ubeđujući ljude da su novi i postojeći konvencionalni lekovi efikasni, bezbedni i svrsishodni.

Nema nikakvog smisla da se dozvole homeopatska lečenja finansirana novcem građana iako njihova efikasnost nije dokazana“, smatra on.

U 2010. oko 0,001 odsto novca dobijenog od prodaje lekova pripada homeopatskim.

Homeopatija: Leči čoveka u bolesti
Šta je klasična homeopatija?
Homeopatija daje dobre rezultate
Zašto se lečiti homeopatski?
Homeopatija, medicina budućnosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: