Osvežite vezu partnerskom jogom

Partnerska joga može da bude način za unošenje željene vitalnosti u vašu vezu. Jedino je potrebno da osluškujete ritam njenog srca i disanje.

Zdravlje

Izvor: S. B.

Petak, 27.01.2012.

19:42

Default images

Ovaj zabavan način vežbanja možete da praktikujete sa prijateljem, detetom... Ipak, najpre se misli na vežbanje sa partnerom, jer produbljuje intimnost i međusobno poverenje, a poboljšava i međusobnu komunikaciju.

Partnerska joga može da bude način za unošenje željene vitalnosti u vašu vezu. Jedino je potrebno da se usredsredite na osobu koju ste odabrali da sa njom provedete život, da osluškujete ritam njenog srca i disanje, budući da je većina poza u partnerskoj jogi takva da se nalazite tik uz partnera ili ste mu okrenuti leđima, ali tako da se dodirujete.

Uz ponovni osećaj duboke povezanosti i sigurnosti nećete imati strah od pojedinih joga-poza koje liče na akrobatske. Poze, odnosno asane udvoje, čine da osetimo sigurnost, a sam fizički kontakt opušta naš nervni sistem i čini nas smirenijima.

Veće poverenje

Pojedine poze su takve da vam je neophodna podrška partnera. Veoma je važno saznanje da je partner uvek tu da vas pridrži i pomogne vam. Na taj način prevladavamo granice mogućnosti na kojima bismo se verovatno zaustavili ukoliko bismo vežbali sami.

Zbog fleksibilnijih kukova, neke vežbe žene izvode lakše, ali muškarci su izdržljiviji i snažniji, pa lakše rade vežbe za koje su potrebni jaki mišići.

Povezivanje

Koliko dobro poznajete partnerovo telo? Joga za parove će vam pomoći da počnete da primećujete partnera na različite načine, da radije komunicirate srcem nego glavom.

Zabava

Uz ovu jogu sigurno ćete se smejati, a smeh je sjajan način da se oslobodite stresa, tenzije i može da učini da vam problemi izgledaju manje važni.

Veća intimnost

JoreJj Z. Elprehzleinn / Flickr.com
Parovi koji su u fazi neslaganja kada je reč o seksu, često imaju problem da izvedu neke joga-pokrete, jer ne osećaju bliskost. Joga može da ukloni te prepreke tako što supružnici ponovo otkrivaju jedno drugo. Kako se jogom povećava stepen povezanosti, to znači da joga može da vodi ka boljem seksualnom životu.

Ravnoteža

Mnoge poze zahtevaju održavanje ravnoteže, tako da ova joga vodi i ka boljem balansu u vezi.

Komunikacija

Partnerska joga pomaže da artikulišete svoje želje i razgovarate s partnerom na drugačiji način.

Jedna od poza koja se često izvodi u partnerskoj jogi jeste „položaj broda“.

Partneri sede na metar razdaljine, okrenuti licem jedno ka drugome. Drže se za ruke, a stopala su im spojena, pa istovremeno, polako, ispruže noge i nastoje da na stražnjici uspostave ravnotežu (za to vreme vrat je prav, a ramena su opuštena).

U ovom položaju se ostaje tokom pet dubokih udaha i izdaha. A vežba istezanja udvoje podrazumeva da partneri sednu na pod okrenuti leđima, da ispruže noge i zategnu stopala. Na udah podižu ruke, na izdah se spuštaju u pretklon.

Zatim stavljaju ruke na pod ili se uhvate za gležnjeve i još više se istegnu, uvlačeći stomak i otvarajući grudni koš. Zatim se jedan partner ispruži preko drugog tako da ispruženim stopalima dodiruje pod i opusti ruke iza glave.

Partneri istovremeno dišu duboko i opušteno. U ovom položaju se ostaje tokom pet dubokih udaha i izdaha, posle čega partneri menjaju mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: