Otkrivamo vam skrivene tajne limuna

Da li ste znali da su drevni Egipćani verovali da je limunov sok lek protiv velikog broja otrova? Takođe, odavno se koristi kao dodatak prilikom držanja dijete jer podstiče varenje i čisti jetru.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2011.

17:37

Default images

Mnoga lekovita svojstva limuna poznata su već vekovima, a dva najveća su njegovo antibakterijsko i antivirusno delovanje i moć jačanja imuniteta. Predstavljamo vam još 15 njegovih dobrih karakteristika uz recepte za jednostavno pravljenje kućnih lekova od ovog božanstvenog ploda.

Limun sadrži mnoge supstance – limunsku kiselinu, kalcijum, magnezijum, vitamin C, bioflavonoide, pektin, limonin koji podstiču imunitet i bore se protiv infekcija.

Ovo su manje ili više poznate činjenice o ovom neobičnom plodu, ali o njemu ima još štošta da se kaže. Bilo da ga unosite u soku, čaju, pićima, dresingu ili kupkama, iskoristite njegove blagodeti što više možete.

Otarasite se akni

Limun sadrži, gle čuda, limunsku kiselinu, koja je efektna u lečenju akni. Vitamin C koji se nalazi u svim agrumima je od ključnog značaja za matiranje sjaja kože, dok njegov alkalni deo uništava bakterije uzročnike akni.

Svakog jutra obavezno popijte malo vode sa limunovim sokom, ali se potrudite da napravite i neki od jednostavnih preparata koji će vam mnogo pomoći u lečenju akni:

- Prstom ili vaticom nanesite svež limunov sok na aknu i ostavite da deluje preko noći. Isperite vodom ujutru. U početku možete osetiti peckanje, ali će neprijatnost ubrzo nestati.

- Pomešajte jedan deo sveže isceđenog soka limuna sa jednakom količinom ružine ili medne vodice. Ostavite da mešavina deluje pogođeno područje barem sat i po. Isperite vodom. Ovaj postupak treba ponavljati dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.

Ovi lekovi su prirodni i bezbedni, ali ako su akne ozbiljne ili imate neku otvorenu ranu, pre upotrebe konsultujte lekara.

Rešite se anksioznosti

Istraživanja su pokazala da balzam od limuna ima umirujući efekat i zbog toga može pomoći da se ukloni umor, iscrpljenost, vrtoglavica, anksioznost, nervoza i napetost. Takođe se veruje da udisanje limunovog ulja povećava koncentraciju i budnost.

Zato je dobro da se koristi kao osveživač prostora u kancelarijama kako bi se povećala efektivnost radnika.

Ako osećate da ste pod pritiskom, nakapajte nekoliko kapi limunovog balzama na maramicu i udahnite.

Nema više afti

Dokazana antivirusna i antibakterijska svojstva limuna mogu ubrzati zaceljivanje afti. Pomešajte sveže isceđen sok limuna u čaši sa mlakom vodom i isperite usta ovim rastvorom. Ponavljajte postupak tri puta dnevno.

Pripremite se za peckanje kada limun dotakne aftu, ali što češće budete ispirali, to će vas manje boleti.

Bez groznice

Groznica može biti posledica mnoštva uzroka, ali je limun uvek dobar lek. Ovaj napitak vam može olakšati simptome:

Sipajte sok od jednog limuna u šolju tople vode sa medom, popijte odjednom i ponavljajte postupak na svaka dva sata dok vas groznica ne prođe.

Ublažite prehladu

Kada ste prehlađeni, limun vam može pomoći iznutra, snabdevajući ćelije vitaminom C i spolja, čišćenjem nosa i grla.

Pri prvoj naznaci prehlade – crvenom nosu ili bolom u grlu – pokušajte da telu pružite dovoljne količine vitamina C kako biste eliminisali viruse pre nego što vas bolest savlada. Pijte mlaku limunadu na svaka dva sata.

Ako vas grlo jako boli, sipajte sok jednog limuna i jednu kafenu kašičicu morske soli u šolju (250 ml) sa mlakom vodom. Grgoljite tri puta dnevno po jedan minut kako biste umanjili osećaj pečenja.

U slučaju gnojne angine, grgoljite svaka dva sata sok od jednog limuna, bar po 30 sekundi. Nagnite glavu unazad kako biste dozvolili antibakterijskim i antivirusnim sastojcima da prodru u zadnji deo grla.

Možete progutati limun kada završite sa ispiranjem.

Izlečite kurije oči i žuljeve

Oblog od limuna stavljen na stopalo preko noći je odličan lek protiv kurijih očiju i žuljeva. Stavite krišku limuna debljine oko pet milimetara na kurije oko, povijte zavojem i zavežite.

Oblaganje obolelog područja esencijalnim uljem limuna takođe ubrzava proces isceljivanja. Vodite računa da nerazređeno ulje stavljate na stopalo uz pomoć vatice ili štapića za uši, jer je ono suviše jako za zdravu kožu oko kurijeg oka.

Uništite ekcem

Ako patite od oblika infekcije kože kakav je ekcem, oblog od limuna može pružiti veliko olakšanje. Stavite osam kapi esencijalnog ulja limuna u šolju mlake vode i dodajte jednu kafenu kašičicu meda.

Potopite lanenu krpu u tečnost, iscedite višak i nežno stavite na pogođeno područje da stoji 15 minuta. Ponavljajte postupak dva do tri puta dnevno.

Protivupalna svojstva meda delovaće zajedno sa iscelujućom snagom limuna, što će ublažiti infekciju, ali i svrab.

Drugi deo priče o lekovitim svojstvima limuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: