Tai Chi Chuan – poreklo i stilovi

Tai Chi Chuan predstavlja jednu od tri unutrašnje ili meke borilačke veštine Kine – Xing Yi Chuan, Ba Gua Zhang i Tai Chi Chuan – i jedna je od najljubomornije čuvanih tajni kineskih majstora borilačkih veština.

Piše: Ivana Ćirica

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 22.10.2010.

11:11

Default images

Koreni veštine vode poreklo iz duboke prošlosti – preko 2000 godina – i predstavljali su zasebne sisteme treninga sve dok veliki taoistički mudrac Čang San Feng nije uobličio 13 najpoznatijih pokreta i principa Tai Chi Chuana gledajući borbu ždrala i zmije.

Prema predanju, Čang San Feng je bio zadivljen njihovom borbom i pokretljivošću, te je, primenjujući već postojeće znanje, stvorio pokrete koji su oponašali tu borbu. Kasnije se veština vežba skoro u potpunoj tajnosti i prenosi se unutar Chen porodice zbog njene velike moći i praktične upotrebe u borbama. U tajne veštine kasnije, igrom slučaja, biva upućen i Yang Lu Chan, koji modifikuje i unapređuje stečeno znanje. Nakon demonstracije veštine na tadašnjem dvoru, veština koja je do tada bila poznata kao „Meki boks“ (Cotton boxing) dobija svoje današnje ime.

Saša Balanesković bavi se Tai Chi Chuanom 4 godine.

- Kao i većina stvari koje su dobre po nas, tako je i ova veština „sama“ našla put do mene. Prva iskustva sa Tai Chi Chuanom sam imao u Beogradu u klubu u kome se vežbao tradicionalni Yang stil. Vođen željom i radoznalošću, stupio sam u kontakt i sa drugim majstorima veštine iz Francuske i Nemačke koji su me uputili na naslednika porodičnog Yang stila, Majstora Boba Bojda. Bio sam poprilično skeptičan oko svega pošto Bob Bojd nije Kinez! Naime imao sam predrasudu da samo kinezi mogu biti nosioci znanja ovih veština. Nakon nekoliko razmenjenih mailova i video konferencija bio sam ubeđen da razgovaram sa čovekom koji ima dosta informacija i koji vlada stečenim znanjem koje mu je preneto kao usvojenom sinu Ip Tai Taka. Počeo sam da treniram po njihovim instrukcijama i ovaj stil je brzo počeo da „preuzima“ stari i vlada mojim pokretima. Ubrzo sam organizovao i seminar Snake Style TCC u Beogradu na kome je predavač bio Majstor Saše Krištofjak iz Nemačke. Nakon toga sam dobio dozvolu da prenosim ovaj sistem dalje i otvorim školu. Usledili su i višednevni seminari u Nemačkoj i Belgiji, časovi sa Majstorom Bobom Bojdom...

Trenutno sam na Master Teacher programu Boba Bojda i Teacher programu Saše Krištofjaka. Stalna komunikacija sa njima i korekcije forme koje dobijam predstavljaju neprocenjivu pomoć u mom radu ali i u radu škole. Svi učenici podjednako dobijaju sve informacije koje i sam dobijem od Majstora, na taj način obezbeđujući stalni napredak učenika u savladavanju tradicionalnih formi, partnerskih vežbi i savladavanju veštine na pravilan način. Samo uz dobro izgrađenu osnovu neko ko vežba ovakve veštine može brzo i napredovati. Opuštena atmosfera koja vlada na časovima, nasmejani ljudi i dosta rada su ključ uspeha.

- Koji su osnovni principi “unutrašnjih” borilačkih veština?

Nekoliko principa koji karakterišu TCC su:

- Uvek razlikujemo Yin od Yang (puno od praznog, napad od odbrane...)

- Pokret kreće i kontroliše se u donjem Dan Tijenu (centar energije i težišta, par cm ispod pupka)

- 4 unce prevazilazi jačinu 1000 lija(princip da mekoća i savitljivost može biti jače od snage čvrstine)

- Donji deo tela mora biti ukorenjen dok je gornji deo tela lagan

- Ukoliko protivnik krene prvi mi stižemo do cilja pre

- Na snagu i črvstinu se odgovara mekoćom i prijanjanjem dok se na mekoću i prijanjanje odgovara snagom i čvrstinom
- Na kojim principima se bazira TAI CHI CHUAN kao borilačka veština?

Tai Chi Chuan je borilačka veština bazirana na principu da mekoća, opuštenost prevazilaze čvrstinu. Direktno suprotstavljanje sile na silu protivnika se izbegava dok se naglasak stavlja na pozajmici snage protivnika i korišćenja protiv njega samog. Pripadajući školama takozvanih „mekih“ ili „unutrašnjih“ borilačkih veština, treninzi Tai Chi Chuana su osmišljeni tako da telo bude opušteno, fleksibilno i osetljivo uz miran i fokusiran um i nameru.

Borac Tai Chi Chuana je istreniran da apsorbuje i neutrališe nadolazeću silu i napad, približava se protivniku u nivou gravitacionog centra i primenjuje silu u odgovarajućem trenutku i pod odgovarajućim uglom uz korišćenje celog tela. Prihvatanjem i pridržavanjem principa predavanja sebe i vođenja od strane drugih, Tai Chi Chuan borac je sposoban da iskoristi protivnikovu snagu protiv njega samog, samim tim stvarajući prostor da slabiji i sporiji protivnik pobedi jačeg i bržeg od sebe.

Još jedna značajna osobina ove borilačke veštine jeste, u samoj osnovi, princip prirodnog pokreta. Svi pokreti i tehnike su bazirani na postojećoj snazi i moći reakcije. Zbog toga što trening ne iziskuje vežbanje novih vrsta reakcije i refleksa na napad već je usmeren na poboljšanje urođenih reakcija, borilačka sposobnost se može, uz adekvatan trening, dosta brzo razviti.

- Koja je primarna borbena strategija?

Primarna borbena strategija Tai Chi Chuana jeste „Navedi (protivnika) da napreduje, (učini da protivnik) pada u prazninu, spoji (se sa protivnikom) i baci (protivnika) od sebe“ (Yin jin, luo kong, he ji chu).

Navođenje protivnika da napreduje (napredak se odnosi na protivnikov agresivni pokret unapred) može biti jednostavno stajanje ispred protivnika i predstavljanje otvorene mete ili lažni napad koji služi izazivanju reakcije. Navođenje protivnika da agresivno istupi napred, u napad, ima nekoliko prednosti. Prvo, kao strela odapeta iz luka, započeti napad ne može promeniti pravac sve dok ne potroši kinetičku energiju. Takav napad omogućava Tai Chi Chuan borcu vreme i mogućnost da ostvari nadmoćniju poziciju za efikasan protivnapad.

Drugo, jak i usmeren napad skoro uvek podrazumeva pokretanje celog tela. Jednom kada je protivnikovo telo u pokretu (i njegov centar gravitacije je u pokretu) moguće je izbaciti ga iz balansa koristeći relativno, pravilno upotrebljenu, malu količinu sile. Na primer, za tzv. „čišćenje“ nogom protivnika koji stoji je potrebna velika sila. Međutim, ukoliko protivnik pomeri svoj centar unapred čineći korak, udarac noge koja samo što nije dodirnula tlo će poslati protivnika na zemlju uz malo napora. Ovaj tip tehnike se može opisati sledećom rečenicom „4 unci prevazilazi (moć) 1000 funti.“ Konačno, navođenje protivnika na agresivni iskorak fokusira njegov um na napad. Ukoliko je protivnikov fokus na napadu, promena na defanzivni fokus kasni i povećava se procenat uspeha protivnapada – ovo omogućava Tai Chi Chuan borcu da „ Krene kasnije ali ipak stigne pre.“

„Pad u prazninu“ jeste princip neprimenjivanja sile protiv sile. Koji je to metod koji omogućava navođenje protivnika da napadne, padne u prazninu, spoji se sa njim i baci protivnika? Šta razlikuje Tai Chi Chuan ( ili unutrašnji/meki stil) od drugih tehnika? Odgovor leži u jednoj veštini – to je mogućnost „prijanjanja /držanja i nastavljanja praćenja.“ Prijanjanje/držanje se odnosi na kontakt sa protivnikom na mekan i nesuprotstavljajući način i održavanje te veze uz obostrano kretanje (blokiranje nadolazeće sile protivnika rezultuje u odbijanju protivnika i onemogućava prijanjanje uz protivnika). Nastavljanje praćenja se odnosi na „predavanje sebe i praćenje protivnika“ uz konstantno praćenje protivnikovog kretanja i promena kretanja u cilju održavanja kontakta. U ovakvim situacijama, konstantno se prati aktivnost i namera protivnika i traži se prilika za „spajanjem“ i vođenjem centra dovodeći ga na taj način pod kontrolu.

Neko može da pita „Uz šta mi tačno prijanjamo/spajamo se? Jesu li to protivnikove ruke? Torzo?“ Odgovor je da se prijanja uz protivnikov centar gravitacije – predeo karlice. U Tai Chi Chuanu se ovo retko kad postiže direktnim kontaktom kakav, na primer, imaju rvači koji kontrolišu protivnikov centar primenjujući „medveđi zagrljaj“. Najčešće će se kontrola gravitacionog centra tražiti preko kontakta sa protivnikovom rukom i/ili gornjim delom tela, koristeći ih kao poluge za upravljanje centrom. U cilju zadržavanja kontrole protivnikovog centra, tačka kontakta sa protivnikom se može često menjati kao rezultat samog kretanja. Sposobnost prijanjanja, praćenja i kontrole protivnikovog centra u pokretu se razvija kroz različite vežbe lepljivih ruku u svim stilovima Tai Chi Chuana.

Tehnike Tai Chi Chuana su uglavnom orjentisane na hvatanje i kontrolisanje protivnika (grappling). Iako se kroz ovaj trening trenira udaranje svim delovima tela, broj čisto napadačkih tehika je mnogo manji od tehnika hvatanja i kontrolisanja u koje spadaju guranje, povlačenje, uvrtanje, čišćenje, korišćenje poluga, bacanje i obaranje. Takve tehnike su osmišljene da kontrolišu gravitacioni centar protivnika i izbace ga iz ravnoteže.

- Kakve sve tehnike postoje?

Tradicionalna forma ima oko 108 pozicija – neke od njih se ponavljaju pa možemo reći da jedinstvenih pozicija ima oko 60. Ukoliko se pozicije iz forme upotrebljavaju kao tehnike samoodbrane uz promenu 4 pravca, dobijamo oko 240 pozicija primenljivih u samoodbrani.

- Koji Tai Chi praktikuješ u svojoj školi?

U školi se praktikuje Snake Style Tai Chi Chuan, Ip/Yang porodični stil prenesen od strane Yang Sau Chunga, sina poznatog Yang Chen Fua.
- Snake Style Tai Chi Chuan je najborbeniji i najekskluzivniji od tri forme Yang stila – ždrala, tigra i zmije, koje su njegove odlike?.

Snake Style - Ip porodični stil TCC je prenesen od strane Yang Sau Chunga. Ovaj stil predstavlja kompletan sistem Yang porodičnog TCC po kome je ova veština postala poznata u svetu. Stil odlikuju prirodni, tečni i kompaktni pokreti koji odaju snagu, stabilnost i pokretljivost. Fleksibilnost i snaga tela prilikom promena pozicije kao i cik-cak kretanje nalik kretanju zmije su razlog dobijanja takvog imena.

- Šta je potrebno da neko zna, da je već prošao, da bi se priključio tvojim časovima? Za priključivanje časovima nije potrebno nikakvo iskustvo. Potrebna je želja, energija i strpljenje da se nauči ova veština. U školi postoji princip “otvorenih vrata” tj. početne grupe se formiraju dva puta godišnje, ali se zainteresovani mogu priključiti grupi onda kad se za to odluče.

- Postoji i 13 principa Tai Chi Cuana, koji su to?

Sve tehnike Tai Chi Chuana su kombinacije energija 8 Tehnika: odbijanje(Peng/Pang), uvrtanje unazad i u stranu (Lu/Loi), pritisak (ji/đai), guranje (an/on), čupanje (cai/kai), cepanje/deljenje (lie), lakat (zhou) i udarac telom (kao).

U najširem smislu, energija odbijanja(Peng) se može primeniti na celo telo. To je energija koja nastaje kao rezultat pravilnog položaja i opuštanja koje Tai Chi Chuan borcu daje fleksibilnost i pokretljivost koje su potrebne za borbu. U užem smislu, energija odbijanja obezbeđuje elastičnost i održava težinu/silu – kao što mekana i fleksibilna voda održava na sebi masivno plovilo.

Uvrtanje unazad i u stranu (Loi) je energija koja sklanja nadolazeću silu sa strane i unazad – kao kružna vrata koja se okreću oko svog centra.

Pristisak (Đai) jeste sila koja potiče iz zemlje naviše i odbija protivnika unazad, na sličan način na koji kamenčić odskače ukoliko ga bacimo na zategnutu kožu bubnja.

Guranje (On) je energija koja usmerava pritisak naniže – poput sile koju koristimo kada se podižemo rukama sa ivice bazena.

Čupanje (Kai) je energija iznenadnog pokreta naniže – pokret sličan branju jabuke sa drveta.

Cepanje/deljenje (Lie) je energija udvajanja sile koja se primenjuje u paralelnim ali suprotnim pravcima što prouzrokuje rotaciju oko centra – primer može biti okretanje volana sa rukama postavljenim sa strane volana.

Lakat (Zhou) je odbijajuća sila celog tela fokusirana na lakat – pomislite na zatvaranje vrata laktom dok su vam ruke pune.

Udarac telom (Kao) je odbijajuća sila celog tela fokusirana na neki deo trupa – uglavnom je to rame.

U Tai Chi Chuanu, pored 8 energija, postoji i 5 principa kretanja – kretanje unapred, unazad, u levu i desnu stranu kao i zadržavanje centralne pozicije. Ovih 8 energija i 5 principa kretanja čine čuveni „prvu formu“ Čang San Fenga od 13 pozicija.
TAI CHI CHUAN, ZDRAVLJE I HRONIČNA OBOLJENJA

Ono što sledi jeste lista interesantih informacija od laika ka laiku, dajući pregled teme: Tai Chi Chuan = borilačka veština = dobro za zdravlje.

Na prvi pogled, teško je videti vezu između borilačke veštine i zdravlja. Tai Chi (Chuan) je uglavnom viđen kao sport, praktikovan od strane starijih u kineskim parkovima, razvija relaksaciju i bolji balans. Činjenica da se Tai Chi polako pomalja kroz zapadnu hemisferu, i da sve više i više ljudi posećuje Tai Chi škole kako bi naučili samoodbranu i borbene primene, je tema kojoj se većina smejala pre desetak godina, u kontekstu sa Tai Chijem.

- Gde se tačno kriju dobrobit za zdravlje u Tai Chi Chuanu?

Aktivacija celog tela uz pomoć pripremnih vežbi Qigonga ide dalje uz izvođenje Tai Chi Chuan formi. Jačanje i istezanje tetiva, ligamenata i mišića, bolje držanje tela, jačanje dijafragme i vezivnog tkiva, masaža unutrašnjih organa, regulisanje cirkulacije krvi i vazduha u telu, kao i balansiranje energije u telu uz jasno definisanu nameru i kontrolu pokreta vraćaju nam kontrolu nad telom i svim telesnim procesima, kako na fizičkom tako i psihičkom planu. Tradicionalna Kineska Medicina.

- Koji mišići imaju tendenciju da se „skrate“ ili opuste, a mogu se aktivirati uz pravilne vežbe razgibavanja?

Pod skraćivanjem i opuštanjem mišića se podrazumeva rezultat prevelike napetosti i aktivnosti ili prevelike opuštenosti i neaktivnosti mišića. Mišići koji se mogu „skratiti“ su: mišići grudnog koša, donjeg dela leđa, oblasti kuka, mišići butine i mišići lista noge. Mišići koji se mogu „opustiti“ su: mišići gornjeg dela leđa, abdomena, zadnjice, spoljašnji i deo prednjih mišića butine.

Ovaj disbalans u upotrebi mišića se rešava pravilnim vežbama razgibavanja i jačanja tela.

- Šta se sve aktivira vežbanjem Tai Chi Chuana?

Vežbanjem Tai Chi Chuana se aktivira celo telo, kako spolja tako i iznutra. Mnogobrojni pokreti masiraju unutrašnje organe i stimulišu žlezde da ravnomerno i pravovremeno luče potrebne hormone. Celo telo se stavlja u pokret i važi pravilo „Kad se jedan deo tela pokrene,sve se pokreće – kad jedan deo tela stane,sve staje“.

- Kako se eliminiše stres?

Tai Chi Chuan dosta pomaže u eliminisanju stresa. Kako to radi? Za izvođenje pokreta iz forme je, pored opuštenog tela, potrebno i dosta koncentracije. Ukoliko je neko napet, nervozan, cela forma izgleda upravo onako kako se i on/ona oseća. Pripremnim vežbama Qigonga se radi na opuštanju tela, regulisanju lučenja hormona, kao i na stabilizaciji tela i eliminisanju suvišnih misli koje nam mogu ometati koncentraciju. Izvođenje forme predstavlja korak dalje od Qigong vežbi zbog složenosti pokreta koje se izvode. Vraćanjem kontrole nad telom postepeno, svakodnevnim vežbanjem, vraćamo i kontrolu nad umom, učimo da se kroz trening suočavamo sa telesnim i psihičkim izazovima prvo u sebi a onda i sa izazovima iz okoline.

- Kakve primere zdravstvenog poboljšanja ste imali u svojoj praksi bavljenja Tai Chi Chuanom?

Prvi efekti Tai Chi Chuan treninga su vidiljivi već posle nekoliko časova vežbanja i oseća se smanjenje bolova u delovima vrata i kičmenog stuba, kao i u donjem delu leđa. Kako vreme odmiče raste i broj treninga i mnogi drugi efekti se osećaju: bolji i mirniji san, dublje disanje, opuštenost celokupnog organizma i otpornost prema stresnim situacijama, veća stabilnost tela, bolje držanje, više energije i snage za obavljanje poslova pa čak i smanjenje menstrualnih bolova kod žena nakon 8-10 meseci treninga uz 3 časa nedeljno.

Tai Chi Chuan nije univerzalni i čudotvorni metod i preporučujem da se svakodnevno izdvoji minimum 30 minuta za neki osnovni trening i postizanje maksimalnih rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: