Trešnja usporava starenje

Od davnina se upotrebljavala kao lek za giht, artritis i hrana za dobar san. Doskora se to smatralo narodnom medicinom, ali su istraživanja potvrdila da je trešnja lekovita.

Piše: Ninfa Glamočlija

Izvor: Magazin "Cica"

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2010.

16:08

Default images

Grci su zaslužni za gajenje trešnje, a Rimljani svojim legijama za njeno rasprostiranje po Evropi. Plod trešnje je na trećem mestu među voćem po učinku kada je reč o snižavanju lošeg holesterola u krvi, koji doprinosi razvoju ateroskleroze i uzrokuje srčani i moždani udar.

Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, dok višnje brzo deluju protiv lošeg raspoloženja. Trešnje ne treba jesti pre obroka, jer otežavaju varenje ostale hrane. Posle trešanja ne treba piti vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.

Trešnja pripada porodici ruža, a postoji i njena samonikla i divlja sestra, koja se više koristi za pravljenje lekova. Plinije Stariji piše u svojoj knjizi kako su Rimljani sadili čak osam različitih sorti, iako je to naravno neuporedivo s današnjih preko 900 sorti trešanja.

Ovo voće sadrži celulozu, pa dobro reguliše varenje, a zbog velike količine vode i kalijuma olakšava izbacivanje vode iz organizma, pospešuje rad bubrega, žuči i jetre. Pomaže i u održavanju zdravlja srca i prevenciji raka.

* Protiv reume, bolesti srca…

Svakodnevno osam dana treba piti tri puta dnevno po čašu soka od svežih trešanja, jer pomaže kod reume, problema s ejakulacijom, loše krvne slike, gušavosti, kamena u bubregu, raka, lumbaga, upale, bolesti srca, slezine i problema s perifernim nervnim sistemom.

* Za ublažavanje bolova

Antocijanini iz trešanja blokiraju upalne procese i smanjuju bolove. Zato je samo 20 trešanja čak 10 puta delotvornije od aspirina, pozitivno utiče na giht i bolove kod artritisa.

* Čaj od peteljki za bubrege

Od peteljki trešnje pravi se čaj za bolje izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Stavite tri pune kašike peteljki u litar vrele vode i kuvajte dva minuta. Neka odstoji 15 minuta, pa procedite i pijte tokom dana.

* Za kosti i mršavljenje

Trešnja je izvor mikro elementa bora (396μg/100g), što u kombinaciji s kalcijumom i magnezijumom čini dobro za zdravlje kostiju. Kako sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju mnogo vode, mnogi ih koriste kod dijeta za mršavljenje, a preporučuju se i dijabetičarima. Trešnje pročišćavaju krv i podižu energiju. Zato koristite ovo voće kada je sezona kako biste bili zdraviji, izgledali mlađe i osećali se bolje!

Jedna trešnja ima samo 4 kalorije, jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a ne sadrži masnoće!

Čudotvorni B17

U košticama trešnje nalazi se mala količina vitamina B17, a smatra se da on utiče na smanjenje tumora, sprečava njegovo širenje i ublažava bolove uzrokovane kancerom.

U novom broju magazina "CICA" izdvajamo:

Trešnja leči srce i bubrege

Kockica čokolade dnevno nije greh

Afrodizijaci na vašoj trpezi

Kako da preživite vrelo leto

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: