Pečurke protiv raka

Mikoterapija, na Zapadu nova, a inače hiljadama godina stara metoda, koristi pečurke i aktivne materije iz njih u lečenju različitih bolesti, uključujući i maligne. Reč je o specifičnoj vrsti imunoterapije.

Piše: Ninfa Glamočlija

Tekst preuzet iz magazina Cica

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 20.12.2009.

20:47

Default images

Osim što su rado viđene na trpezama u istočnjakim i ostalim svetskim kuhinjama, pečurke se sve češće pominju i kao lek. Mikoterapija se sve se češće primenjuje ukombinaciji s drugim terepijama u održavanju ili poboljšavanju kvaliteta života obolelih od kancera, naročito od raka pluća.

Najnovija otkrića predstavljena su nedavno u Kini na petoj međunarodnoj konferenciji o lekovitim pečurkama, na kojoj se okupilo skoro hiljadu naučnika iz preko 30 zemalja sveta. Na tom skupu predstavljeni su rezultati praktične primene preparata od lekovitih pečuraka u lečenju raka pluća.

Maitake

Maitake (Grifola frondosa) se koristi u Japanu i Kini preko 3000 godina. Nekada je u Japanu bila zamena za novac, vredna kao srebro. Smanjuje krvni pritisak i ćelija raka. Ekstrakt maitake može sprečiti rast tumora i stimulisati odbranu organizma. Najčešće se ispituje dejstvo na tumor dojke i debelog creva. U Kini je ispitivano dejstvo kod kancera pluća, želuca i jetre i potvrđen je dobar efekat. Osobama obolelim od insulin nezavisnog dijabetesa maitake koristi u smanjivanju insulinske rezistencije.

Reiši

Reiši (Ganoderma lucidum) Kinezi koriste u medicini preko 4000 godina za lečenje obolele jetre, povišenog krvnog pritiska, artritisa… Snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi. Čuvene su kao imunostimulatori. Korisne su i kod bakterijskih i virusnih infekcija, protiv „lošeg holesterola“ i triglicerida. Deluju protivupalno, antialergijski i antioksidativno.

Šitake

Šitake (Lentinula edodes) koristili su je još u kineskoj dinastiji Ming za povećanje energije i lečenje parazita. Efikasna je u borbi protiv tumora i za jačanje imunog sistema. Sadrži Lentinan beta-1,3-glukan, koji se u Japanu koristi kao lek u terapiji raka. Dokazano je da šitake deluje antitumorno, antiholesterinemično, antibakterijski, antivirusno, antialergijski, antiinflamatorno, vitaminski aktivno… Koristi se za tablete, kapsule, čajeve…

Dokazano da pečurke usporavaju tumor

Dokazano je da materije iz nekih pečuraka mogu snažno kočiti tumorski rast, smanjiti veličinu tumora, a čak u nekim slučajevima su uzrok njegovog potpunog povlačenja. Rezultati se brže i lakše postižu u kombinaciji s hemoterapijom i zračenjem, ali mogući su čak i nezavisno od njih. Primena masivnih doza preparata iz pečuraka značajno je poboljšala opšte stanje bolesnika, ali i olakšala podnošenje hemoterapije.

Reiši pečurke su korisne kod bakterijskih i virusnih infekcija, protiv lošeg holesterola i triglicerida.

U NOVOM BROJU MAGAZINA CICA:

Lekovite pečurke - sprečavaju kancer, skidaju pritisak i jačaju imunitet

Pobedite umor, grickajte čokoladu

Kako da odaberete dobru maskaru

Cicini saveti za zaposlene mame

Neobični hoteli

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: