Lekovita glina

Vekovima akumulirana energija prirode sačuvana je u glini, i čeka da se prepozna, usmeri i upotrebi u svrhe lečenja. Ljudi koji su iskusili njenu blagotvornost veoma cene upotrebnu vrednost gline u lečenju. Skeptični su samo oni koji je nisu probali.

Izvor: Ambulanta fizikalne medicine NIKA

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2008.

10:00

Default images

Glina svoju lekovitost duguje strukturi i sastavu.

Strukturu gline čini kristalna rešetka koja joj daje sposobnost da skladišti energiju, te da je u određenim uslovima oslobodi. Glina vezuje vlagu nekoliko puta više od sopstvene mase. Glina ima veliki toplotni kapacitet, velika toplotnu provodljivost i veliki stepen zadržavanja toplote. Po hemijskom sastavu, glina sadrži silicijum, aluminijum, titan, gvožđe, kalcijum, magnezijum...

Elementarni minerali su katalizatori koji ubrzavaju hemijske reakcije koje podstiču metabolizam. Glina upija statički elektricitet i vrši detoksikaciju radioaktivnih nukleotida.

Glina deluje na nivou ćelije, prodire u telo kroz ćelijske membrane. Najpoznatija ćelijska pumpa u organizmu je natrijumova i kalijumova pumpa na koju glina deluje tako što pospešuje njenu funkciju i time ubrzava metabolizam. Čestice gline su manje od veličine mnogih bakterija, tako da je odličan antiseptik.

Upotreba gline

Upotreba gline je široka i, gde god da se koristi, daje odlične rezultate. Najčešća upotreba gline je u fizikalnoj medicini, za spoljnu upotrebu, gde se aplikuju obloge od gline za celo telo ili parcijalno – obloge za delove tela. Glina može da se pije i kao takva je veoma korisna. GLINA KAO OBLOGA koristi se u:

• fizikalnoj medicini
• anticelulit tretmanima
• dermatologiji
• kozmetici

Glina u fizikalnoj bezaparaturnoj terapiji

Literatura navodi upotrebu gline u okviru bezaparaturne fizikalne terapije. Glina prilikom aplikacije oslobađa akumuliranu energiju i greje, čime pospešuje cirkulaciju i izaziva vazodilataciju tkiva i vrši anelgeziju. U svetu su poznate banje sa lekovitom glinom - "blatom" koje se koristi u svrhe lečenja lokomotornog aparata.

Glina kao obloga - oblaganje bolnog mesta

U ambulanti fizikalne medicine NIKA, glina se meša sa mineralnom vodom koja je sa istog prostora odakle potiče i glina. Prilikom mešanja smese, koriste se plastične ili drvene kašičice i plastične ili keramičke posude. Metalne predmete ne bi trebalo koristiti, kako bi se sprečio proces oksidacije metalnog predmeta i gline. Tako dobijenu smesu ostavljamo da "sazri". Zrenje gline je proces koji traje tri nedelje, koliko je optimalno vreme da glina da svoj maksimum. Dobijena smesa se u sterilizatoru zagreva neposredno pre upotrebe na temperaturi od 35-40 Celzijusovih stepeni, oblaže se bolno mesto, a preko obloge postavlja plastična folija, preko koje postavljamo frotir. Oblogu držati na telu 15-30 minuta, svakodnevno naredne tri nedelje.

PREPORUKA: po skidanju obloge – odmor u trajanju od 30 minuta, kako bi se izbeglo brzo gubljenje primljene toplote.

NAPOMENA: Umesto mineralne vode moguće je smesu napraviti i sa litrom destilovane vode zagrejane na temperaturi od 35-40 Celzijusovih stepeni.
INDIKACIJE ZA UPOTREBU PO PATOLOGIJI:

- reumatoidni artritis
- Behterevljeva bolest
- artroze
- giht
- spondiloze
- miofibroziti
- tendiniti
- perineuriti
- traume
- sportske povrede
- diskopatije
- diskus hernije
- brahijalgije
- lumboišijalgije
- lumbalni sindrom

Anticelulit tretmani

Štetni produkti metabolizma koje organizam nije uspeo da izbaci iz tela, grupisali su se u kapsulama koje se nalaze ispod kože. Takva ispupčenja na koži su vidljiva i zovu se celulit. Da bi se problem celulita rešio, potrebno je otvoriti kapsule i izbaciti štetni sadržaj iz organizma.

Sistemsko rešenje je otvaranje sadržaja kapsula, kao i izbacivanje sadržaja kapsula iz organizma putem limfe i krvi. Potrebno je dakle da se mobiliše limfa i krv na mestima gde je celulit prisutan, što se aplikacijom gline obezbeđuje kroz apsorpciju toksina i njihovo izbacivanje iz organizma.

Aplikacija:

Mesta zahvaćena celulitom se oblažu zagrejenom smesom "zrele" gline dobijene tako što smo glineni prah pomešali sa mineralnom vodom i ostavili da "zri" naredne tri nedelje. Najčešće zahvaćena mesta celulitom su: stomak, bedra, butine, glutealna regija, kolena, listovi, skočni zglobovi, podlakat.

Preko obloge se postavlja plastična folija, preko koje postavljamo frotir a telo umotavamo u električno ćebe. Oblogu držati na telu 30 minuta.

Vezivanje toksina - detoksikacija

Glina se koristi i kao odlično sredstvo za detoksikaciju. Glina vezuje - apsorbuje štetne produkte metabolizma i izbacuje ih iz organizma. Glina je negativno naelektrisana, dok su štetni produkti metabolizma (toksini), pozitivno naelektrisani. Negativno naelektrisani delovi gline ponašaju se kao magnet i na taj način privlače pozitivno naelektrisane slobodne radikale koji se proizvode u telu, izvlače ih i eliminišu iz tela. Odlično se pokazala u anticelulit tretmanima jer njeno toplotno dejstvo i detoksikacija sa pravilno aplikovanom limfnom drenažom daju izvanredne rezultate.

Glina u dermatologiji

Glina je dugo bila jedino sredstvo koje se koristilo u lečenju kožnih oboljenja. Glinom se tretira:

• šuga
• opekotine
• čirevi
• ekcemi
• akne
• psorijaza
• dermatoze
• diseboroični dermatitis
• ujedi insekata..
• glina je nepropustljiva za UV zrake - dobra je zaštita od sunca.

Upotreba gline u kozmetici

Antibakterijsko i antiseptičko dejstvo gline predstavljaju osnovni preduslov za njenu primenu u kozmetici. Upotreba gline u kozmetici je najčešća kao maska za lice. Blagotvornost primene je:

• zatezanje kože
• pospešuje cirkulaciju
• piling kože

Nekada se kosa prala glinom. Od skora je ponovo pomodno, a pre svega korisno, pranje kose glinom.

U kozmetičkoj industriji, glina se koristi za spravljanje pudera, ruževa za usne, šminke. Kozmetički preparati od gline su neuporedivo bolji od ostalih, ali im je i cena veoma visoka.

Zbog svoje široke upotrebne vrednosti, svako može da nađe razlog zbog kojeg bi koristio glinu. Pokušajte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: