Šta su i kako nastaju lezije?

Pre dve godine sam imala napade vrtoglavice pri čemu mi je bilo začepljeno levo uho. ORL doktor je rekao da mi je u tom uhu bubna opna u jako lošem stanju i da je skoro pretvorena u balon. Dobila sam kapi od kojih je uho bilo bolje, a kako se uho otcepilo tako su i vrtoglavice prestale. Međutim neurolog kod kojeg sam u međuvremenu bila rekao je da snimim MR glave da bismo bili sigurni da je sve to ipak samo od uha. Nalaz MR ukazuje na prisustvo lezija uz rog lateralne komore desno, temporalno i peritrigonalno desno, koje imaju karakteristike vaskularnih mada dif.dij. dolaze u obzir i demijelinacione. Na interkranijalnim krvnim sudovima ne pokazuju se patološke promene. Snimanje sam ponovila nakon godinu dana i nalaz je bio identičan kao prvi. Od zadnjeg snimanja je prošlo više od godinu dana, a ja se dobro osecam i ne znam da li da opet uradim snimanje. Jedan doktor tvrdi da treba, a drugi da ne, jer su lezije verovatno urođene. Molila bih da mi objasnite zbog čega nastaju lezije i da li stvarno mogu da budu bezazlene. Imam 33 godine i nemam nikakvih problema ni sa krvnim pritiskom, ni sa masnoćama u krvi.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

22:37

Default images

Promene na mangnetnoj rezonaci (MR) mozga mogu nastati kao posledica bilo koje bolesti koja napada strukture mozga, moždanih opni i drugih delova glave. Promene ograničene na tkivo mozga najčešće jesu posledica oštećenja tkiva mozga usled vaskularnih oboljenja ili posledica demijelinizacije, odnosno imunološki posredovanog oštećenja mijelina, koji predstavlja jednu vrstu omotača nervnih ćelija. Čitav niz drugih uzroka može da izazove pojavu tzv. „lezija“ na MR. U konkretnom slučaju postoji diskrepanca između simptomatologije i lokalizacije promena koje su evidentirane. Veoma je logično da ako ste u trenutku nastanka vrtoglavice bili bez bilo kakvih drugih neuroloških tegoba, da je onda vrtoglavica posledica problema sa uvom, koje ste u datom momentu imali. S druge strane promene evidentirane na MR-u moraju se svakako tumačiti u kontekstu sveukupnog neurološkog stanja. Istina je da nastanak nekih „lezija“ na MR može proći neopaženo u pogledu pojave simptoma i promena u neurološkom nalazu. Vrlo je bitno da se zna detaljan opis nalaza MR koje ste radili, jer se delimično na osnovu toga može razlikovati da li se radi o vaskularnim ili demijelinizacionim promenama. Dobra stvar je da nije došlo do pojave novih promena, što ne ide u prilogu postajanja demijelinizacionih promena. Što se tiče urođenosti tih promena to je malo neobično, mada nije isključeno. Pre odluke od novoj MR savetujem detaljan neurološki pregled, jer će se samo na taj način dalja ispitivanja usmeriti na pravi način.

dr Miodrag Manigoda

http://www.dr-ristic.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: