Rekordna godina aerodroma Beograd

U 2013. godini aerodrom "Nikola Tesla" postigao je rekordan broj putnika u istoriji, izveštava RTS.

Izvor: RTS

Nedelja, 29.12.2013.

16:19

Default images

Kako navodi Radio-televizija Srbije, investicije se ove godine mere destinama miliona evra, a dolaskom nove avio-kompanije "Er Srbije", saobraćaj u 2014. može da bude veći 60 odsto.

Aerodrom "Nikola Tesla" u 2013. godini postigao je rekordan broj putnika u istoriji. Čak 3.540.000 putnika u ovoj godini koristilo je usluge te vazduhoplovne luke, a prvi put smo prestigli po broju putnika i aerodorom u Sofiji.

Aerodrom Beograd ima putnika godišnje koliko Ljubljana i Zagreb zajedno, a dolaskom nove avio-kompanije "Er Srbije", saobraćaj u 2014. može da bude veći 60 odsto.

Investicije u aerodrom "Nikola Tesla" ove godine mere se desetinama miliona evra. Nabavljeno je i montirano šest novih aviomostova i proširena platforma za prijem aviona za 26.000 kvadratnih metara.

Rekonstruiše se po zonama i tranzitni deo, uređuju restorani, kafići, prodavnice i povećava prostor za fri šop radnje. U poslednjoj četvrtoj fazi biće izgrađen i drugi sprat, sa kojim će aerodrom imati kapacitet od osam miliona putnika godišnje.

"Prema objavljenom redu letenja za naredni period beogradski aerodom bez dileme u 2014. godini ostvariće najveći napredak, odnosno imati najveći porast putnika u odnosu na sve predstoničke aerodome u Evropi", kaže direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević.

Za sledeću godinu sa Beogradskog aerodroma najavljeno je, posle više godina, direktno letenje za Barselonu i Lisabon. Skoro svakodnevno u Direktorat za letenje Srbije i Crne Gore pristižu prijave za čarter saobraćaj za sledeću sezonu

"Broj putnika sa beogradskog aerodoma, naravno Niš ne radi jer nema redovan saobraćaj, je u porastu. Mislim da je novembar bio u porastu sa 23 odsto u odnosu na prošlu godinu i nadamo se da će se taj trend nastaviti i u 2014. godini", rekao je v.d. direktora Direkcije civilnog vazduhoplovstva Srbije Milan Živanović.

Kako se procenjuje, sama "Er Srbija" sa svojim prethodnikom JAT-om u 2013. godini treba da preveze oko 1.400.000 putnika.

Taj broj biće mnogo veći u 2014., jer se očekuju tranzitni turisti kojima će Beograd biti samo usputna stanica iz jugoistočne Evrope ka Bliskom istoku, Indiji, Japanu, Kini i Australiji, gde linije ima "Etihad", koji je partner "Er Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: