Kakao na rekordnom nivou, cena kafe pada

Cena kakaa je ove nedelje dostigla svoj najviši ovogodišnji nivo na svetskim berzama zbog straha od nedovoljne ponude na svetskom tržištu dok je cena kafe pala.

Izvor: B92

Petak, 20.09.2013.

17:42

Default images

Sve veći broj analitičara očekuje da kakao bude drugi put tokom sezone 2013-2014 deficitaran. Deficit ovog artikla tokom sezone 2012-2013 mogao bi da dostigne 200.000 tona, upozoravaju stručnjaci kanadske Komerzbank.

Toliki deficit bio bi četiri puta veći nego što je predvidela Međunarodna banka za kakao (IČO) za ovu sezonu koja se završava krajem septembra i iznosi 52.000 tona.

Cene kakaa je u ponedeljak u Londonu i u Njujorku porasla na rekordan ovogodišnji nivo na 2657 dolara po toni.

Neravnoteža između ponude i potražnje je posledica nepovoljnih klimatskih uslova na plantažama kakaa u zapadnoj Africi, glavnom regionu za proizvodnju ove kulture. Dug sušni period u julu, i previše kiše u avgustu uticao je nepovoljno na period cvetanja i zrenja.

Na pad proizvodnje uticao je program borbe protiv ilegalnog gajanje kakaa na Obali Slonovače, najvećeg proizvođača ove kulture na svetu, kao i smanjenje subvencija proizvođačima za kupovinu pesticida u Gani, drugom najvećem svetskom izvozniku .

Nasupret kakau, cena kafe od 1.660 dolara po toni je u utorak u Londonu dostigla najniži nivo u poslednje tri godine, a cena arabike je dostigla četvoroipogodišnji minimum u Njujorku.

Cena kafe već mesecima pada zbog prevelike ponude posebno iz Brazila, najvećeg izvoznika kafe u svetu, i koji očekuju veliki obim proizvodnje i ove godine iako se radi o dvogodišnjem minimumu.

Cena šećera je ove nedelje varirala, u Londonu je pala a u Njujorku je u porasla dostigavši najviši nivo od 1. jula ove godine.

Rast cene šećera na njujorškom tržištu je podstaknuta padom dolara.

Tržište šećera ostaje pogađeno prevelikom ponudom četvrtu godinu za redom. Situacija se dodatno usložnjava i najavom da će ovogodišnja berba šećerne repe u Indiji biti bolja nego što se očekivalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: