Nikaragva: Novi kanal spaja dva okeana

Izgradnja kanala u Nikaragvi koji će spojiti Atlantski i Tihi okean, trebalo bi da počne krajem ove godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2014.

19:58

Default images

"Nikaragvanska vlada i grupacija HKND Grupa sa zadovoljstvom najavljuju početak radova na izgradnji kanala, kao što je i predviđeno, za decembar 2014", navodi se zajedničkom saopštenju nikaragvanskog predsednika Danela Ortege i kineskog magnata Vang Đinga.

Ovo saopštenje usledilo je posle izjave Manuela Koronela Kauca, zvaničnika zaduženog za radove na kanalu kroz Nikargvu, da će početak izgradnje tog megaprojekta kasniti i biti odložen za iduću godinu.

Kompanija Vanga Đinga, Beijing Interoceanic Canal Investment Management Co, dobila je dozvolu da prokopa kanal kroz Nikaragvu, kojim će se spojiti dva okeana, i koji će kao konkurent Panamskom kanalu imati neosporni uticaj na međunarodnu trgovinu.

HKND Grupa, čiji je Vang predsednik, potpisala je sa Ortegom ugovor o koncesiji kojim joj se na 50 godina poverava vođenje operacija na kanalu, a koji je moguće produžiti na dodatnih 50 godina.

To je najznačajniji infrastrukturni projekat u Nikaragvi od Orteginog povratka na vlast 2007. godine.

Panama trenutno izvodi radove na proširenju svog kanala, starog čitav vek, ali zbog troškova, čija se vrednost procenjuje na 5,2 milijardi dolara, oni kasne.

Proširenje Panamskog kanala dugog 80 kilometara, kroz koji se trenutno obavlja pet odsto svetske pomorske trgovine, ima za cilj da sa 5.000 na 12.000 kontejnera poveća kapacitet brodova koji prolaze tom vodenom saobraćajnicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: