Mala skola akcionarstva 2 ep. - Besplatne akcije

http://a.images.blip.tv/B92-MalaSkolaAkcionarstva2EpBesplatneAkcije491-913.jpg

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2011.

18:30

Default images

Dobrodosli u „Malu skolu akcionarstva“. Od 2007. godine kada je donet zakon o besplatnima akcijama oko 4,8 miliona gradjana ostvarilo je pravo na besplatne akcije 6 javnih preduzeca. Besplatne akcije dobili su svi gradjani koji su podneli prijavu za upis, a svoje pravo nisu ostvarili po ranijim zakonima, kao i zaposleni i bivsi zaposleni u kompanijama cije su akcije bile predmet podele. Inicijalno je bilo predvidjeno da svi gradjani dobiju akcije 6 kompanija to su NIS, Aerodrom Nikola Tesla, Telekom Srbije, Elektroprivreda Srbije, Galenika i JAT. Medjutim, od podele akcija Galenike i Jata se u medjuvremenu odusutalo.



Dobrodosli u „Malu skolu akcionarstva“. Od 2007. godine kada je donet zakon o besplatnima akcijama oko 4,8 miliona gradjana ostvarilo je pravo na besplatne akcije 6 javnih preduzeca. Besplatne akcije dobili su svi gradjani koji su podneli prijavu za upis, a svoje pravo nisu ostvarili po ranijim zakonima, kao i zaposleni i bivsi zaposleni u kompanijama cije su akcije bile predmet podele. Inicijalno je bilo predvidjeno da svi gradjani dobiju akcije 6 kompanija to su NIS, Aerodrom Nikola Tesla, Telekom Srbije, Elektroprivreda Srbije, Galenika i JAT. Medjutim, od podele akcija Galenike i Jata se u medjuvremenu odusutalo. Inicijalno je bilo predviđeno da svi građani dobiju akcije 6 koompanija to su NIS, Aerodrom Nikola tesla, Telekom Elektroprivreda srbije,Galenika i JAT. Međutim, od podele akcija Galenike i JaT-a se u međuvremenu odusutalo, objašnjava Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza Investa.

"Do sada su raspodeljene akcije u Naftnoj industirji Srbije gde su građani dobili po 5 akicja te kompanije i Aerodroma "Nikola Tesla", gde su građani dobili po jedan komad tih akcija. Akcijama tih kompanija se trenutno trguje na Beogradskoj berzi i svi građani ukoliko to žele mogu iskoristi priliku da putem Pošte ispostave nalog za prodaju akcija, a preko brokerskih kuća mogu ukoliko žele, da iskoriste pravo da kupe te akcije i da povećaju njihov broj", kaže Gujaničić.

Podela besplatnih akcija, osim materjalne vrednosti koju nose akcije, ključna je za građane jer nam daje mogućnost da naučimo sve o trgovanju na berzi, objašnajva Nenad Gujaničić.

"Ono što je poznato je da će prva naredna kompanija koja će podeliti akcije građanima i sadašnjim i bivšim zaposlenima je Telekom Srbije. U više navrata je u medijima bilo priče da će te akcije biti podeljene na jesen odnosno do kraja tekuće godine. Takođe akcije Elektroprivrede Srbije biće podeljene u nekoj daljoj budućnosti, a pre toga kompanija treba da pređe u formu otvorenog akcionarskog društva odnosno da izvrši proces korporativizacije", navodi Gujaničić.

Sudbina Jat Ervejza i Galenike, kompanija čija je podela akcija takođe predviđena Zakonom za sada nije poznata, ali se očekuje da će te kompanije pronaći strateškog partnera i da će građani dobiti novčani iznos nakon njihove prodaje. To je praksa koja je do sada primenjena nakon što je država prodala i druge pakete akcija preduzeća koje je dobila po trenutnim i ranijim zakonima o privatizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: