Upload na B92

Da li pravilno koristiš svoju kameru? Bez obzira na to da li snimaš kamkorderom, kamerom na fotoaparatu ili telefonu, sve su to sofisticirane i komplikovane sprave, i neke greške su neizbežne. Ne moraš zbog toga da upisuješ snimateljski kurs, ali bar možeš da nastaviš da čitaš ovaj tekst, i naučiš kako da izbegneš 10 najčešćih gafova pri snimanju.

1. Ne koristi digitalni zum

Ono što važi za fotoaparate, važi i za tvoju kameru: optički zum je dobar; digitalni je loš. Ma koliko da mu je povećanje nemoj ga koristiti jer sve što on pravi je pikselizacija na slici. Ako ti treba krupniji plan (snimak), sledi fotografsku maksimu: zumiraj nogama.

2. Ne mlati kamerom levo-desno

Izbegavaj pokrete zbog kojih se ima utisak kao da kamera luduje, takvi pokreti prvi ukazuju da ste nevešt snimatelj. Statični kadrovi su zahvalniji za percepciju. Ako i moraš da napraviš pokret ili zum, neka bude kratak (oko 5 sekundi) i tu i završi kadar, ne vraćaj kameru unazad.

3. Pazi na kompoziciju kadra

Amaterski snimci, i foto i video, se takođe prepoznaju i po skromnoj kompoziciji. Npr: osobama koje si snimio često se ne vide noge od kolena naniže, a iznad glave im je pola metra ili više praznog prostora. Dovoljno je iznad glave ostaviti 2-3cm. Ukoliko snimaš osobu ili automobil koji se kreće, nemoj ga centralno komponovati, nasred ekrana, već ostavi ispred njega 1/3 slobodnog ekrana, time potenciraš dinamiku.

4. Montiraj u kameri

Nemoj venčanje ili rođendansku proslavu snimati u realnom vremenu, onoliko koliko oni stvarno traju, jer će čak i vama biti dosadno za gledanje. Kućni video-snimci se po pravilu ne montiraju. Zato pokušaj da to učiniš pri snimanju. Snimaj samo scene koje ti zaista trebaju a zaustavi snimanje tokom dugih scena u kojima se ništa ne dešava. Kada snimaš mađioničara koji pokazuje trikove isto tako je interesantno videti i neko dete koje ga zadivljeno posmatra.

5. Snimanje zvuka

Dok razmišljaš o slici ne zaboravi ton, bez njega će tvoji gledaoci propustiti važan deo priče. Većina kamera ima ugrađene mikrofone skromnih mogućnosti. Ako snimaš intervju, ili bilo šta gde je zvuk bitan, bolje rezultate ćeš postići ako koristiš eksterni mikrofon. Prvo proveri da li tvoja kamera ima audio 'ulaz', jer ga neki modeli nemaju. Nemoj pričati tokom snimanja jer tvoj glas zbog blizine mikrofona ružno zvuči u odnosu na okolni zvuk.

6. Mislite o svetlu

Najbolji snimak se postiže pri dnevnom svetlu, naravno kad je to moguće. Izbegavaj snimanje u 'protiv svetlu', npr. osobu ispred prozora, neka tebi prozor bude iza leđa. Noću će svetlo koje odgovara tvojim očima često biti previše slabo za kameru. Lampa od 60 vati daće sobi romantično osvetljenje, ali video snimak u tim uslovima neće biti oštar. Izbegavaj fluorescentno svetlo.

7. Ne zaboravi stativ

Čak i ako vaš kamkorder ima stabilizator slike, to i dalje ne može da se meri sa fizičkom stabilnošću stativa. Osim ukoliko baš namerno ne planirate da upotrebite taj već toliko puta viđen dokumentaristički stil iz ruke, stavite kameru na stativ. Bićete iznenađeni koliko će to snimak učiniti kvalitetnijim. Ukoliko nemat stativ, onda improvizujte, naslonite kameru na nešto.

8. Ne uključuj specijalne efekte

Većina digitalnih kamkordera nudi specijalne efekte, od sepije, preko usporenog snimanja, do c/b snimka. Ti efekti su često zabavni, ali kad dođe vreme ozbiljnom snimanju, isključite ih. Setite se koliko često vidite te efekte na televizijskom programu.

9. Ne budi lenj

Kreativnije će biti ako događaj snimite iz različitih uglova. Snimak je uvek dosadan kada je iz jedne perspektive. Menjajte položaj kad god možete; ustanite, sedite, priđite. Snimajte odozgo, odozdo, krupni plan, iz daljine...

10. Visina kamere u visini osobe koje snimaš

Ukoliko osobe sede ili leže spusti kameru na njihov nivo. Ovo važi i za snimanje dece ili kućnih ljubimaca, lepše izgledaju ako kameru spustiš na njihovu visinu.

Napomena

Molimo vas da vodite računa da se ne izlažete nepotrebnom riziku prilikom snimanja!