Zloglasni atentati

svakog radnog dana u 17:30

Atentati,koji su obeležili XX vek.

Zloglasni atentati

Obogatite svoje istorijsko znanje i uživajte u uzbudljivom serijalu,od koga zastaje dah ! Kroz ukupno 26 epizoda, dokumentarni serijal u produkciji BBC-ja upoznaje vas sa atentatima i pokušajima atentata, koji su obeležili svetsku istoriju XX veka.Od Franca Ferdinanda do kralja Aleksandra.Od ubistva Kenedija i Gandija do tragične smrti Džona Lenona. Od bombaškog napada na Hitlera do smaknuća Martina Lutera Kinga.

ZLOGLASNI ATENTATI, ponedeljak 1. novembar u 17:45

ATENTAT NA KRALJA ALEKSANDRA
U Marseju, 1934. godine, tek nakon što je pristigao u službenu posetu Francuskoj, ubijen je jugoslovenski krlaj Aleksandar Karađorđević. Atentator-aktivista makedonskog VMRO-a Vlado Černozemski skočio je na auto u kome se vozio kralj Aleksandar i iz neposredne blizine ispalio nekoliko hitraca iz pištolja marke ‘mauzer’. Tom prilikom ubijen je i francuski ministar inostranih poslova Luj Bartu. Atentat su organizovali hrvatski i makedonski nacionalisti…

ZLOGALSNI ATENTATI, utorak 2. novemabar u 17:45

UBISTVO FRANCA FERDINANDA
U Sarajevu,1914. godine, ubijen je austrougraski nadvojvoda i prestolonaslednik Franc Ferdinand. Grupa srpskih nacionalista okupljenih oko organizacije ‘Mlada Bosna’ spremila je čak trojicu atentatora. Dvojica su imali bombe, a jedan pištolj. Nakon što pokušaji sa bombama nisu useli, Gavrilo Princip je iz pištolja sa neposredne blizine ubio nadvojvodu i njegovu ženu. Ovaj atentat,kasnije je doveo i do početka Prvog svetskog rata.

ZLOGLASNI ATENTATI, sreda 3. novembar u 17:45

ATENTAT NA KENEDIJA
U Dalasu, 1963. godine izvršen je atentat na američkog predsednika Džona Kenedija, što je verovatno najpoznatije, najuticajnije i najmisterioznije političko ubistvo XX veka. Kenedi je je na dan pogibije imao mnogo neprijatelja. Objavio je rat mafiji, suprotstavio se rasnoj nejednakosti, a povrh svega bio je i protivnik vojno-industrijske intervencije u Vijetnamu. Za ubistvo je optužen komunistički aktivista Li Harvi Osvald, ali danas je već gotovo sasvim izvesno da on nije ubica. Postoje mnoge teorije oko toga ko je organizovao i sproveo atentat, ali ni jedna još uvek nije zvanično dokazana.