KATARZA

B292


 
TRR - HOME


 

 

 
B292


 
TRR - HOME

1. Suocavanje sa prosloscu - razgovor sa Milanom St. Proticem,istoricarem, i I. I., ratnim vojnim invalidom iz rata u Bosni i Hercegovini. (5. februar 2000)

2. Sarajevo - formiranje Komisije za istinu i pomirenje, svedocenje Sarajlija o cetvorogodisnjim patnjama kroz koje su prolazili; da li je moguc povratak izbeglica - razgovor sa Josipom Pejakovicem, Aleksom Borejnom... (12. februar 2000)

3. "Identifikovani pacijent" - razgovor sa psihologom Tijanom Mandic - iskustvo u psihoterapiji ratnika uz Vukovara i razgovor sa srpskim borcem iz rata u Hrvatskoj i BiH (19. februar 2000)

4. Ko je kriv za pogibiju16 radnika RTS prilikom bombardovanja zgrade ove medijske kuce - razgovori sa rodbinom stradalih (26. februar 2000)

5. Ko je kriv, a ko odgovoran za otmice u Strpcima i Sjeverinu - govore prof dr Momcilo Grubac i Miodrag Perisic, ministri u vladi Milana Panica, i Refka Zekovic, supruga otetog Fevzije Zekovica (4. mart 2000)

6. Zasto je u Hagu podignuta optuznica protiv Slobodana Milosevica, predsednika SRJ, i njegovih najblizih saradnika - govore Ivo Viskovic, profesor Fakulteta politickih nauka, ekspert za medjunarodnu politiku i medjunarodne odnose, i Slobodan Vucetic, bivsi sudija Ustavnog suda Srbije (11. mart 2000)

7. Papa Jovan Pavle Drugi molio je za oprost grehova Rimokatolicke crkve - da li je to poziv i drugim verskim zajednicama da ucine isto - govore beogradski nadbiskup mitropolit Franc Perko, publicista Mirko Djordjevic i otac Sava Janjic, protosindjel manastira Decani (18. mart 2000)

8. "Istine, odgovornosti i pomirenja"- konferencija Radija Free B92 u Ulcinju, govore neki od ucesnika - dr Nebojsa Popov, Zlatko Dizdarevic, Baskim Hisari, dr Vladimir Ilic, Dejan Anastasijevic, Mirjana Miocinovic, Svetlana Broz, Vesna Terselic... (25. mart 2000)

9. Kosovo - raspece srpske bajke; zaplet, u Kosovu Polju, 24. aprila 1987. godine, kada je Slobodan Milosevic prvi put ovencan slavom. Audio - verzija filma Rasko-prizrenske eparhije "Raspeto Kosovo", sa komenatrima protosindjela manastira Decani, oca Save. U emisiji govore i kosovske izbeglice - Romi, lekar Marko Jaksic, clan SNV u Kosovskoj Mitrovici, Baskim Hisari i Mustafa Radonjici, advokati Fonda za humanitarno pravo, zatim predsednik Helsinskog odbora za Sandzak Sefko Alomerovic koji je otkrio postojanje najmanje pet logora za Srbe na Kosovu, i Agim Ceku, komandant Kosovskog zastitnog korpusa, nekadasnji komandant OVK, koji demantuje Sefka Alomerovica, kao i podatak da je njegov brat Besim Ceku u vezi sa postojanjem ovih logora. (1. april 2000.)

10. Na Trgu Republike u Beogradu, Dragan Lukovic postavlja pitanje: Roditelji, osecate li krivicu i odgovornost? U srpskoj sudnici nastao je muk. Svi su zacutali. A dvadesettrogodisnji Dragan Lukovic, pre cetiri godine aktivan u studentskom protestu, danas clan Glavnog odbora Pokreta za demokratsku Srbiju, govori u Katarzi B2-92. Drugi sagovornik je Cedomir Jovanovic, takodje jedan od lidera studenata pre cetiri godine, sada Clan Glavnog odbora Demokratske stranke. Tadasnji protesti studenata imali su, po oceni jednog dela javnosti, nacionalisticku konotaciju. Oni su, kada je balkansko bure baruta potpaljeno, bili deca, a danas su predstavnici mladje generacije srpskih politicara. U politickim okvirima u kojima deluju, oni govore o krivici i odgovornosti, individualnoj i kolektivnoj, svoje generacije i generacije njihovih roditelja. (8. april 2000.)

11. U gotovo svakoj od prethodnih emisija provlacile su se price "o dobroti u vremenima zlim".Ova emisija posvecena je takvoj jednoj prici, o sarajevskom glumcu Urosu Kravljaci, koji je iznemogao i bolestan proveo rat u sarajevskom naselju Aneks, zajedno sa Rabijom, Kemom, Camilom, Franjom, Nikom, Izetom, Marom, Josipom... O njemu je sarajevska nevladina organizacija "Protektor" snimila dokumentarni film pod nazivom "Svjetla u tunelu", cije delove smo emitovali u emisiji. O Urosu Kravljaci govore Jezdimir Milosevic, predsednik "Protektora", njegove komsije Rabija i Kemo, a o potrebi da se pogledamo u ogledalo knjizevnik Ivo Lovrenovic. (15. april 2000.)

12. "Sloboda za Fljoru Brovinu" - tribina u Beogradskom centru za kulturnu dekontaminaciju. O "slucaju Brovina" govore advokati Rajko Danilovic, saradnik Fonda za humanitarno pravo i Branko Stanic, saradnik Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, Biljana Kovacevic - Vuco, predsednica Jugoslovenskog komiteta pravnika, Radmila Lazic pesnikinja i dr Vojin Dimitrijevic iz Beogradskog centra za ljudska prava. U emisiju je ukljucen izvestaj o demonstracijama u Pristini za oslobadjanje F. Brovine, kao i vesti o sudjenjima kosovskim albancima u Nisu. (22. april 2000.)

13. "Dubrovnik, jedna prica". Zasto je Dubrovnik zrtvovan? Zasto suzrtvovani gradovi koji su u Jugoslaviji nekad, kao i u svetu, imali viseod simbolike urbanog: Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo, Mostar...? Prica oDubrovniku aktuelizovana je devet godina posle, objavljivanjem imenagenerala i oficira koji su rukovodili operacijama borbe za taj grad, uhrvatskoj i crnogorskoj stampi. Pre devet godina, u SKC-u je prikazanfilm Centra za antiratne akcije o stradanju Dubrovnika. Tamo su bililjudi kojima je Dubrovnik znacio mnogo vise od destinacije za letovanje.I tada je u Beogradu postavljeno pitanje krivice i odgovornosti. Tada jevec poceo put u katarzu. (29.april 2000.) 

S A D R Z A J