TRR - HOMEKATARAZASAMIZDATREC S.E. No3

Vruci kesteni Ivice Racana
Nakon ubistva Milana Levara i otkrica dokumenata koji tesko kompromituju hrvatske generale, Racan i drugovi morace poduzeti konkretne mere, a time i dokazati da ne stoje sve cesce optuzbe da je u Hrvatskoj i posle Tudjmana ostao tudjmanizam

PISMO IZ ZAGREBA

Nekako istovremeno kako su Srbi zagubili Ivana Stambolica, Hrvati su zauvek izgubili Milana Levara, haskog svedoka iz Gospica, koga je raznela rucna bomba u njegovoj radionici. Smrt Milana Levara, koji je svedocio pred haskim istraziteljima kako su pocetkom devedesetih nestajali Srbi u Gospicu, navodno njih stotinjak, okrivljujuci generala Mirka Norca i Tihomira Orepkovica, izazvao je lavinu reakcija koje su dovele do kuvertirane ostavke ministra policije, SDP-ovca iz Trogira, korpulentnog Sime Lucina, jednog od glavnih Racanovih aduta nove vlade. I dok Hrvatima (i Srbima) omiljena Karla del Ponte porucuje kako je Hag jos 1998. trazio od Tudjmanove vlasti da zastiti Levara, naredba iz Zagreba nikad nije prosledjena lokalnoj policiji u Gospicu.
Istovremeno, bivsi Tudjmanov ministar policije, Ivan Penic, sarkasticno porucuje kako je za vreme njegovog mandata Levar bio ziv i zdrav, zaboravljajuci spomenuti da se na njega i na clanove njegove porodice, nekoliko puta pucalo. Poruka je jasna, vruci kesten je u rukama nove vlasti, kojoj se i bez Levara steze omca oko vrata, prvenstveno nezadovoljnih Hrvata, sto gotovo nijedno predizborno obecanje nije izvrseno. A jedno od prvih bilo je kako ce nova vlast demontirati Tudjmanov sistem i resiti se balasta starih, hadezeovskih kadrova, koji danas jos cvrsto drze fotelje u policiji i vojsci, obavestajnim sluzbama i javnim preduzecima, servirajuci iz dana u dan nove afere u kojima se Racan i drugovi tesko snalaze.
Stari kadrovi presvukli su kapute, ali ne i navike, ostavljajuci novoj, ali neodlucnoj vlasti gomilu problema, koji prijete da se pretvore u eksploziju opsteg nezadovoljstva. Pucanj u Levara ocito je pucanj i u Hrvatsku od 3. januara, upozorenje onih koji su okrvavili ruke poslednjih deset godina da im niko nista ne moze, ali i pretnja sto ceka one koji su spremni govoriti o zlocinima koje je bivsa vlast prikrivala. I dok se groznicavo trazi Levarov ubica ili ubice, Racanova vlada vec za koji dan bice pred novim iskusenjem. Otkriveni strogo poverljivi materijali ukazuju da su general Ante Gotovina, admiral Davor Domazet i sef svih Tudjmanovih spijuna, Markica Rebic, uvezbavali generala Milivoja Petkovica kako bi pred sudom u Hagu sto vise kompromitovao Tihomira Blaskica, kojeg je stara vlast ocito zrtvovala i doprinjela njegovoj kazni od 45 godina zatvora.
Nakon atentata na Levara i ovog poslednjeg otkrica koje kompromituje hrvatske generale, od kojih su neki navodno i kandidati za Hag, nova vlast morace iz stanja verbalne letargije poduzeti konkretne akcije, a time i dokazati da ne stoje sve cepce optuzbe da je u Hrvatskoj i posle Tudjmana ostao tudjmanizam. Nije tako naodmet ni pitanje ko zapravo danas vlada u Hrvatskoj, nova (neodlucna) vlast ili ona stara, prikrivena i preobucena, spremna da spreci svako kopanje po proslosti, bez kojeg nazalost nema ni buducnosti.

Jurica Kerbler


Danas,  subota-nedelja, 2-3. septembar 2000.

Nastavak