TRR - HOMEKATARAZASAMIZDATREC S.E. No3

Sta je general Radislav Krstic rekao u intervjuu haskim istraziteljima u februaru ove godine

Optuzbe na racun Mladica i njegov "kninski klan"

 Hag - Odgovornost za zlocine koji su u julu 1995. izvrseni u Srebrenici snose komandant Glavnog staba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladic, i njegov "kninski klan" oficira bivse JNA na celu sa generalom Tolimirom, pukovnikom Bearom, potpukovnikom Popovicem i drugima.
    To je istraziteljima Haskog tribunala izjavio general Radislav Krstic, bivsi zapovednik Drinskog korpusa VRS, optuzen za genocid u Srebrenici. General Krstic je to izjavio jos u februaru ove godine, tokom dvodnevnog intervjua sa vodjom srebrenicke istrage Zanom-Rene Ruezom. Tuzilastvo je troipocasovni video snimak tog intervjua prikazalo sudijama poslednjeg dana prezentacije svojih dokaza protiv generala Krstica, u petak 28. jula. Po nalogu sudija, taj snimak je javno prikazan tek osam dana kasnije, u petak 4. avgusta. Odlaganje je objasnjeno nespecificiranim "razlozima bezbednosti", radi zastite osoba koje bi mogle da budu ugrozene zbog Krsticevog ukazivanja prstom na svoje bivse staresine i kolege, od kojih su neki i dalje na uticajnim polozajima.
    Prema Krsticu, nakon zauzimanja Srebrenice - 11. jula 1995. - general Mladic je svim jedinicama Drinskog korpusa naredio da krenu u pravcu Zepe, a sam je preuzeo punu komandu nad nastavkom srebrenicke operacije.
    Za sve sto se od 11. do 20. jula dogadjalo na podrucju Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Milica i Vlasenice - rekao je istraziteljima general Krstic - "odgovornost snose komandant Glavnog staba VRS, general Ratko Mladic i staresine koje je on licno angazovao da komanduju na tom prostoru." A to su, po Krsticu: pukovnik Ljubo Beara, nacelnik Uprave bezbednosti Glavnog staba, koji je na tom polozaju bio potcinjen generalu Tolmiru, Mladicevom pomocniku za obavestajno-bezbednosne poslove. Na Krsticevom spisku odgovornih slede, dalje, Mladicev sef obezbedjenja, major Pecanac; zatim zapovednik X diverzantskog odreda porucnik Miso Pelemis; pa major Malinovic, komandant bataljona Vojne policije 65. zastitnog puka, stacioniranog u Novoj Kasabi.
    Tu je, konacno, i potpukovnik Vujadin Popovic, nacelnik bezbednosti Drinskog korpusa, koga je - tvrdi Krstic - angazovao i stavio pod komandu pukovnika Beare licno general Mladic. Prema Krsticu, to je grupa staresina koje generala Mladica "prate jos iz Knina" , u koje je on imao puno poverenje i licno ih je imenovao na polozaje u VRS. "Bili su nedodirljivi i niko nije mogao nista da ucini protiv njih."
    Ti ljudi su, izjavio je Krstic, "glavni naredbodavci i egzekutori svega sto se dogodilo izmedju 12. i 20. jula 1995." Precizirajuci u cemu se ogleda njihova odgovornost, Krstic je rekao kako je Mladic, nakon sto su jedinice Drinskog korpusa ostvarile postavljene vojne ciljeve srebrenicke operacije, naredio produzenje napada i ulazak u sam grad, sto je dovelo do iseljavanja civilnog stanovnistva iz Srebrenice i okolnih sela. Mladic je zatim, tvrdi Krstic, licno rukovodio ukrcavanjem zena i dece u autobuse i kamione, dok su staresine i vojnici iz njegovog obezbedjenja izvlacili muskarce i odvodili ih na navodnu bezbednosnu obradu. Nakon sto je u zoru 12. jula zarobljeno izmedju 3.500 i 4.000 pripadnika 28. Divizije Armije BH i civila koji su ih pratili u bezuspesnom pokusaju prodora do Tuzle, svi zarobljenici su - tvrdi Krstic - predati generalu Mladicu.
    Oni su, najpre, prikupljeni na fudbalskom igralistu u Novoj Kasabi, a zatim su odvezeni u pravcu Bratunca, Kravice i drugih okolnih sela. Sa njima se dalje postupalo isto kao i sa muskarcima koji su skidani sa autobusa u Potocarima, ali je Krstic - kako je objasnio - dosao do "malo podataka gde se to dogodilo."
    Na pitanje istrazitelja sta je "to" sto se dogodilo, Krstic je odgovorio: "Doslo je do smaknuca tih ljudi."
    A dok se "to" dogadjalo, general Krstic je, kako tvrdi, bio na "isturenom komandnom mestu" Drinskog korpusa, u selu Krivaca kraj Han Pijeska, odakle je rukovodio napadom na Zepu. Nije, kaze, imao saznanja o tome sta se desava u podrucju Srebrenice, nije imao nikakvog kontakta sa generalom Mladicem i njegovim staresinama stacioniranim u Novoj Kasabi.
    Na kraju intervjua haskim istraziteljima, Krstic je rekao da su u Srebrenici "zaista pocinjeni zlocini, a pocinili su ih pojedinci koji ne misle dobro svome narodu i koji zbog toga treba da odgovaraju." Tvrdeci kako mu "i dalje nisu jasni motivi zbog kojih je to ucinjeno" Krstic je zakljucio kako su, po njemu, "to uradili umobolni ljudi, bez obzira da li se radilo o staresinama ili vojnicima." (Sense)


DANAS subota-nedelja, 5-6. avgust 2000.

Nastavak