Sećanje na Teslu

Obeležavanje 150. godina od rođenja Nikole Tesle nastavlja se promocijom kovanog novca i poštanskih maraka u Narodnoj banci Srbije.

Život

Izvor: B92

Utorak, 11.07.2006.

09:37

Default images

Na beogradskom aerodromu, koji od nedavno nosi ima Tesle, otkriven je spomenik naučniku. Bronzana statuta visoka 3 metra i 10 centimetara rad je vajarke Drinke Radovanović, a poklon je Elektroprivrede Srbije. Ta kompanija je sponzorisala i jubilarni časopis Tesla u 100.000 primeraka, koji će se deliti putnicima u avionima Jata. Istim povodom sinoć je u Centru Sava da održana svečana akademija.

Predsednik republičke skupštine Predrag Marković izvinio se u ime svih onih koji se samo o godišnjicama sete da slave svet u kome živimo. "A mi živimo u Teslinom svetu", rekao je Marković: "Kada kažemo da slavimo, obeležavamo, ja pitam: Zašto na ovakvom skupu? Zar ne možemo to svakog dana, u svojim automobilima, na radnim mestima, u kućama? Zašto država? Meni je to sumnjivo uvek. Kad se država seti da obeleži godišnjicu nekog genija, to je obično dobra prilika da političari istaknu sebe, ali gospodin Naumov i gospodin Popović bi mi verovatno rekli da je to zbog toga što ova država ima posebnu obavezu.
Spomenik Tesli u Smiljanu (Fonet)
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin, osim što je ukazao na najznačajnija dostignuća Nikole Tesle, rekao je da ta akademija u svojim redovima ima trojicu naučnika koji spadaju u sam vrh svetske nauke: "Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Nikola Tesla zadužili su čovečanstvo, svaki na svoj način, za sva vremena. S gledišta ljudskih potreba i sposobnosti da sagleda budućnost, Nikoli Tesli pripada izuzetno mesto. Mi smo ponosni na našeg najvećeg Srbina koji je mnoge od nas inspirisao za rad i kreativnost i želimo da se to prenese i na mlađe koji tek dolaze i koji treba da upoznaju grandiozno delo Nikole Tesle."

U znak sećanja na Teslu i u njegovom rodnom mestu Smiljanu u Hrvatskoj otkrivena je statua, kao i memorijalni centar posvećen Tesli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: