Proslava godišnjice Nikole Tesle

Spomenik Tesli je rad kanadskog vajara Lesa Drajsdela, koji je podigla tamošnja zajednica Srba. Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je na svečanosti da nema većeg uspeha i sreće od unapredjenja svakoga čoveka na zemljinoj kugli.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 09.07.2006.

12:10

Default images

"Naš Nikola je 21. maja 1892. godine u Beogradu rekao: U meni ima nešto što može biti i obmana, kao što češće biva kod mladjih i oduševljenih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim neke od mojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se sve moje nade ispune, najsladja misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina", podsetio je Parivodić.

Inicijator ideje je srpska pravoslavna Crkveno-školska opština "Sv. Georgije" u Nijagari, koja je u ime srpske zajednice u tom gradu od lokalnih vlasti zatražila dozvolu i 2004. godine raspisala medjunarodni konkurs za spomenik Tesli.

Skulptura predstavlja Teslu koji stoji na asinhronom motoru, u prirodnoj veličini, kada je imao 39 godina. Biće postavljena tako da Tesla "gleda" ka vodopadu, gde je smeštena prva hidrocentrala u kojoj rade Tesline turbine stare više od 100 godina.

Portparol ministarstva energetike Željko Martinović najavljuje da će sutra, kada se i navršava 150 godina od rođenja Nikole Tesle u Beograd doputovati brojne delegacije iz inostranstva koje će dočekati premijer Vojislav Koštunica.

U naredna tri dana u Beogradu će pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, biti održano nekoliko manifestacija. Dani Tesle počeli su posetom predstavnika Vlade Srbije i diplomatskog kora muzeju Nikole Tesle u Krunskoj ulici, nakon čega je ta delegacija prisustvovala otvaranju izložbe o životu tog naučnika. U Narodnom pozorištu će u 18 i 30 biti izvedena i premijera opere Ljubičasta vatra.

"Sutra je na Aerodromu Beograd predviđeno otkrivanje spomenika Nikoli Tesli, uveče u Centru Sava biće održana svečana akademija i to je glavno. Međutim, u utorak 11. jula će biti promocija prigodnog kovanog novca i poštanskih maraka u Narodnoj banci Srbije, a uveče na Kalemegdanu će biti zanimljiv multimedijalni spektakl", kaže Martinović.

Željko Martinović objašnjava da Vlada gostima iz inostranstva želi da pokaže šta sve Beograd, ali i Srbije nude svetu: "Želeli smo da ih upoznamo s Beogradom i sa svim znamenitostima Beograda. Biće u prilici da između zvaničnih manifestacija dobro osmotre Beograd, da vide sve najinteresantnije. Želimo da se predstavimo kao domaćini zemlje porekla Nikole Tesle, da ukažemo na to da dosta pažnje obraćamo da očuvanju uspomene na Teslu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: