150. godina od rođenja Tesle

Danas se navršava 150 godina od rođenja Nikole Tesle. Tim povodom će na Aerodromu Beograd biti otkriven spomenik Nikoli Tesli, a uveče u Centru Sava u organizaciji Vlade Srbije biće održana svečana akademija.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.07.2006.

11:54

Default images

Prethodno je na Nijagarinim vodopadima, u Kanadi, gde je podignuta prva centrala na naizmeničnu struju po Teslinoj zamisli, otkriven spomenik tom naučniku, što je inicirala srpska Crkveno-školska opština Sveti Georgije u Nijagari.

Aleksandar Pantelić iz te opštine ocenio je da ne postoji bolja lokacija za Teslin spomenik od Nijagarinih vodopada: "Mi smo mu podigli ovaj spomenik možda ne veliki kao njegova dela, ali ipak dostojan njega. Na ovoj lokaciji, koja ne verujem da postoji bolja za spomenik njemu, jer je ovo mesto i istorijski vezano za Teslin rad."

"Naš Nikola je 21. maja 1892. godine u Beogradu rekao: U meni ima nešto što može biti i obmana, kao što češće biva kod mlađih i oduševljenih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim neke od mojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se sve moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina", rekao je o značaju Nikole Tesle okupljenima u Nijagari ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

Proslava 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle danas će biti organizovana i u njegovom rodnom mestu, Smiljanu, u Hrvatskoj, gde je obnovljena Teslina kuća i uređen muzej. Otvaranju muzeja danas će prisustvovati najviši hrvatski zvaničnici, predsednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, kao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Obeležavanje Teslinog rođenja u Srbiji će biti nastavljeno i sutra, kada će biti promocija prigodnog kovanog novca i poštanskih maraka u Narodnoj banci Srbije.

U Smiljanu počela svečanost

U Smiljanu kod Gospića, rodnom mestu mestu Nikole Tesle, jutros je počela centralna svečanost obeležavanja 150. godišnjice njegovog rođenja.

Svečanosti, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, koji je ovu godinu proglasio godinom Nikole Tesle, prisustvuju najviši  hrvatski zvaničnici - šef države Stjepan Mesić, predsednik Sabora Vladimir Seks i premijer Ivo Sanader, kao i predsednik Srbije Boris Tadić.

U Smiljanu će danas biti otvoren i novoizgrađeni multimedijalni centar, u kome će biti izložen deo Teslinih naučnih radova i patenata, a preuređena je i njegova rodna kuća, u kojoj je izložena dokumentarna građa o životu tog naučnika, kao i replike i modeli njegovih izuma.

U Smiljanu će biti otkriven i spomenik Nikoli Tesli, a u Gospiću se otvara i fakultet koji će nositi ime tog naučnika, koji je najveći deo svog života proveo u SAD.

Preuređena je i pravoslavna crkva svetih Petra i Pavla, u kojoj je kao pravoslavni sveštenik službovao Teslin otac Milutin. Danas je u toj crkvi služena liturgija kojoj su prisustvovali visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Čovek koji je izumeo 20. vek

Londonski Indipendent u članku preko dve strane, pod naslovom "Čovek koji je izumeo 20. vek", piše o Nikoli Tesli.

Taj ekscentrični balkanski naučnik, čiji su izumi promenili svet, konačno dobija zasluženo priznaje i kod kuće, piše Indipendent. List navodi da je Tesla u autobiografiji napisao da se ponosi svojom hrvatskom domovinom i srpskim poreklom, prenosi BBC.

U Srbiji i Hrvatskoj biće organizovan niz svečanosti, ali i radionica, koje će podsetiti na Teslin život i rad. Sećanje na velikog i dugo vremena zanemarenog zemljaka pozdravlja se i kao prva prilika za dva naroda da podvuku liniju pod često krvavu istoriju i počnu da slave svoje zajedničko nasleđe, piše Indipendent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: