ETF domaćin seriji predavanja i izložbi povodom Teslinog jubileja

Izvor: B92

Četvrtak, 13.07.2006.

12:16

Default images

U utorak 11. jula otvorena je i izložba U susret održivom razvoju planete autora dr Branimira Jovanovića u organizaciji Centra Tesla i Beogradskog Sajma. Izloženi su i modeli Teslinog transformatora, delo inženjera Velimira Mrđena, i model monofaznog obrtnog magnetnog polja, delo diplomiranog inženjera Velimira Zlatanovića. Svi modeli su operativni i izložba je otvorena za posetioce.
Dekan ETF, profesor dr Branko Kovaèeviæ
Konferenciju je svečanim govorom otvorio dekan ETF, profesor dr Branko Kovačević. On je pozdravio učesnike konferencije i goste i istakao značaj Teslinih izuma u današnjem našem svakodnevnom životu.

Usledile su prezentacije radova finalista konferencije a zatim i prikaz filma o životu i delu jednog od najvećih svetskih naučnika. Profesor elektrotehničkog fakulteta dr Nikola Rajaković je u poslepodnevnom delu programa održao veoma interesantno predavanje pod naslovom Inventions of Nikola Tesla and Their Impact on Transmition Problems (Izumi Nikole Tesle i njihov uticaj na probleme transmisije).

U demonstrativnom delu programa posetioci su imali priliku da se upoznaju sa teorijskim i praktičnim aspektima Teslinog transformatora i modela obrtnog polja ostrvarenog pomoću takozvanog Teslinog jajeta. Naročito interesantna je bila demostracija, koja je morala da bude ponovljena tri puta, na radost publike. Zbog velikog interesovanja planirana je ponovna demonstracija u četvrtak 13. jula.
Demostracija modela obrtnog magnetnog polja pomoæu 'Teslinog jajeta'
U sredu 12. jula bilo je još nekoliko interesantnih prezentacija. Prvo je student ETF – a, član Mini Drive tima, pobednika prošlogodišnjeg IEEE takmičenja, prikazao rad jednog asinhronog motora sa digitalno kontrolisanom brzinom osovine rotora, zatim su naši robotičari članovi Belbotix tima prikazali rad svog robota za gašenje požara.
Minidrive u akciji
Prezentacija je bila izuzetno posećena a tim svojim radom Belbotix je osvojio treće mesto na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju u Holandiji. Uvodnu reč za Belbotix tim održao je njihov mentor profesor Elektrotehničkog fakulteta dr Veljko Potkonjak. On je pohvalio rad svojih studenata i istakao da je taj njihov projekat izveden za samo pet nedelja što je pravi podvig.U nastavku konferencije će biti održano još par predavanja i projekcija filmova.

Konferencija se završava sutra u četvrtak 13. jula kada će biti dodeljene nagrade najboljim radovima. Na završnici se očekuje veliki broj značajnih gostiju iz sveta naukei kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: