Teslin doprinos energetici

Prof. dr Nikola Rajaković je redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, član mnogobrojnih fakultetskih i univerzitetskih komisija, međunarodnih i domaćih organizacija, potpisnik velikog broja stručnih radova objavljenih i nagrađivanih u zemlji i inostranstvu, nosilac je patentnih prava na tri proizvoda, konsultant Svetske banke.

Izvor: Saša Stojanoviæ

Petak, 07.07.2006.

14:45

Default images

Vi ste možda najkompetentnija osoba koja bi mogla da objasni doprinos Teslinih otkrića u energetici?

U ukupnoj energetici, definitivno najveći doprinos je obrtno magnetno polje i indukcioni motori i mašine a neposredno posle toga to je oblast kojom se ja nekako više bavim, prenos električne energije. Tu je doprinos polifazni sistem, transformacija, naizmenična struja a to je u tesnoj vezi sa obrtnim poljem i indukcionim mašinama.

Možete li nam predočiti prednosti Teslinog sistema, prenosa i proizvodnje, u odnosu na u ono vreme postojeći sistem zasnovan na jednosmernim strujama?

U osnovi predhodni model je bio vrlo trapav što se tiče prenosa električne energije. Reč je bila o jednosmernom prenosu električne energije. Dešavalo se da je bilo puno problema, praktično na više napone se nije moglo ni stići. Inženjeri sa tada poznatom tehnologijom nisu uspevali da podignu napon na veće vrednosti. I sada je to dosta teško. Transformatori su priča vezana isključivo za naizmeničnu struju. Jednosmerni prenos je višestruko bio ograničen.

A onda je došao Tesla?

Onda je Tesla sa svojim patentima stigao na otvoreno polje i rešio taj problem sa jednosmernom električnom strujom. Tada je i nastao sukob „naizmenični versus jednosmerni prenos“. Na strani pobornika jednosmerne struje je bio Edison, koji je bio izvanredan inženjer, on je imao ispostave u Evropi, kompanija kojom rukovodio je bila izuzetno jaka. On je praktično i vladao celim severnoameričkim kontinentom u pogledu svih uređaja iz oblasti električne energije. Međutim, Vestinghaus, koji je bio desetak godina stariji od Tesle, odmah je uvideo pogodnosti transformacije naizmenične struje na više napone. Teslina bitka bez podrške Vestinghausa bi bila neuporedivo teža.

Vrhunac Teslinog stvaralaštva?

Godina 1888. je bez sumnje vrhunac Teslinog stvaralaštva i karijere. Svi Teslini ključni patenti su te godine prihvaćeni. Takođe, šesnaestog maja te godine on je održao svoje čuveno predavanje koje je obeležilo narednu deceniju u oblasti elektrotehnike.

Teslino obrtno polje je nastalo par godina ranije?

Da, on je svoje obrtno polje nosio u glavi još od 1882. godine, punih šest godina. Interesantno je da je ideju za taj svoj izum dobio prilikom šetnje parkom, gledajući zalazak sunca i recitujući Geteove stihove. To je pomalo simpatično, ali je definitivno obrtno magnetno polje za nas koji se bavimo ovim zanatom jedan novi kvalitet, dramatičan pomeraj napred.

Ipak nije odmah sve funkcionisalo besprekorno?

Nije. U početku Tesla je koristio dvofazni sistem, ali je odmah nakon toga uvideo prednosti trofaznog sistema, čak je koristio i polifazne struje u pojedinim slučajevima. Pod njegovim uticajem na Nijagari prvobitno je sistem realizovan dvofazno. Međutim kasnije je izvršena modifikcija sistema iz dvofaznog u trofazni. Poznata je Skotova sprega koju studenti Elektrotehničkog fakulteta vrlo dobro poznaju.

Kako je došlo do prevage Teslinih izuma nad moćnom Edisonovom mašinerijom?

To je definitivno bilo u vreme međunarodnog sajma u Čikagu 1893. godine. Na tom primeru se vidi otvorenost tog društva za nove izume i ideje. Naime, koliko god da je Edison bio moćan, u to vreme je nastao i danas jak GEC (General Electric Company), na konkursu za osvetljavanje izložbe, već Vestinghaus. I najveći skeptici u vezi Teslinih naizmeničnih struja i polifaznih sistema su bili posle te izložbe ućutkani.

Edison je bio majstor propagande?

Jeste, on je koristio sve što je mogao   kao kontraargument pobornicima naizmenične struje. Čak i egzekuciju jednog osuđenika na smrt, koja je izvedena naizmeničnom strujom. Međutim, Tesla je visokofrekfentne struje kroz sebe propustao, sijalice u njegovim rukama su svetlele i onda su ljudi videli da te struje i nisu baš toliko opasne.

Moramo ipak reći da nisu jednosmerni sistemi toliko loši. Jednosmerni motori se i danas koriste?

Da, ali su vrlo lokalnog karaktera i u današnjem, a bili su i u ondašnjem sistemu. Zbog padova napona nije moguće na veće daljine ostvariti prenos električne energije.

Tesla je mislio da je priroda rešenje naših energetskih problema?

Prilikom puštanja u rad Nijagare Tesla izjavio:

Razvitak i bogatstvo nekog grada, uspeh jednog naroda,progres celog ljudskog roda,sve to određuje raspoloživa energija. Mi treba da razvijamo sredstva za dobijanje energije iz zaliha koje su doveka neiscrpne...

On je jednostavnom rečenicom definisao koncept obnovljivih izvora energije. Ovo ga je jako okupirali. Duboko je razumeo da je energija oko nas. Mi smo danas u takvom ćorsokaku kad je to u pitanju. Postoje neke tehnologije ali su one manje više u povoju. Ja sam se pitao šta bi Tesla danas radio da je na našem mestu. Međutim, on nije kretao utabanim stazama i to je bila njegova prednost što je mogao da radi na nečemu tako da ga radikalno promeni na bolje. Ne bi on radio na nečemu što bi zahtevalo njegovo angažovanje na primeni neke tehnologije.

U predavanju koje ste održali u SANU pomenuli ste tkz. „bez koncept“?

Tesla je napravio obrtno magnetno polje i indukcioni motor u kojima je glavna suština – BEZ komutatora, zatim 1898. godine daljinsko upravljanje – BEZ žica bez direktnog kontakta, bežični prenos – BEZ provodnika, i komutacija – BEZ rukovanja.

Kad smo već kod bežičnog prenosa električne energije?

Tesla je na veličanstven način hteo da reši prenos električne energije bez provodnika. Nije, kako to neki zamišljaju planirao prenos preko antena, već je hteo da zemlju iskoristi tako što bi iskoristio njenu rezonansu. Tu je naišao na izvesne probleme i tehničke teškoće. Mi danas prenosimo energiju bežičnim putem, ali samo male količine. Mi ne umemo veće količine zbog prevelikih gubitaka. Za prenos većih količina energije moramo koristiti današnji način, kanalisanje elektromagnetnih talasa uz pomoć provodnika. Nismo ni sa ovim gubicima zadovoljni.

Budućnost i Tesla.

Tesline eksperimentatorske i izumiteljske sposobnosti su bile fantastične. To što je on radio je praktično danas neponovljivo. Ono je funkcionisao na jedan drugi način i video je predikciju mnogih stvari koje su danas ostvarene, kao npr. mobilna telekomunikacija, ali ima i stvari koje je on zamislio a koje mi još uvek ne razumemo dovoljno što ne znači da u budućnosti neće biti ostvarene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: