Neverending Story

Svi smo se založili maksimalno i žrtvovali neke svoje druge obaveze kako bi ideja o većoj promociji Teslinog dela zaživela. Naravno sve ovo ne bi moglo bez pomoći mnogih domaćih i stranih firmi koje su razumele našu ideju i podržale nas. Američka ambasada nas je posebno zadužila jer je obezbedila nagradni fond, koji je ponoviću, dosta veliki kada je u pitanju studentsko takmičenje.

Irena Janković, sekretar IEEE studentskog ogranka u Beogradu

Izvor: Saša Stojanoviæ

Petak, 07.07.2006.

14:38

Default images

Povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle na Elektrotehničkom fakultetu će se organizovati konferencija, recite mi malo više o tome?

Konferencija nosi naziv Tesla Neverending story i organizuju je ogranak IEEE organizacije, lokalni EESTEC komitet i Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Reč je o međunarodnom studentskom takmičenju, koje će se održati u Srbiji od 8 – 16 jula. Studenti koji su se prijavili za učešće morali su da dostave rad iz bilo koje oblasti elektrotehnike i ono što smo uveli kao novinu u odnosu na slična takmičenja u svetu to je esej.

Da pojasnimo malo IEEE i EESTEC su?

IEEE je međunarodno udruđenje inženjera elektrotehnike i elektronike, koje ima za cilj opšte unapređenje tehnologije. Članovi ovog udruženja kojih ima preko 350 hiljada su uglavnom inženjeri, mada članovi mogu biti i studenti. Što se tiče EESTEC-a to je više studentska i evropska organizacija koja povezuje studente elektrotehnike i srodnih oblasti kroz razne razmene, radionice.

Da se vratimo na konferenciju, pominjali ste esej koji su učesnici trebali da prilože uz rad?

Da, taj esej je trebao da bude naslovljen kao i naziv konferencije, Tesla Neverending story. Cilj nam je bio da se takmičari malo bolje upoznaju sa životom i radom Nikole Tesle. To baš i nije uobičajeno u ovakvim takmičenjima koje su pod pokroviteljstvom IEEE i EESTEC organizacija ali i ovo nije baš obična konferencija i mislili smo da delo Nikole Tesle zaslužuje nešto više.

Zašto baš Neverending Story?

Smatrali smo da je, što i jeste tačno, Tesla ne ispričana priča, priča bez kraja. Na bazi njegovih pronalazaka mnoge grane elektrotehnike su nastale, praktično ih je osnovao, neke su bukvalno promenile pravac razvoja. Na osnovu Teslinih istraživanja i dan danas se čine novi napredci u nauci i tehnologiji. To je fascinantan podatak budući da je on svoje eksperimente izvodio pre više od sto godina.

Šta ćete ponuditi gostima u ova devet dana?

Program je zaista bogat. U prva dva dana njihovog boravka u Srbiji predviđeno je da se pre svega upoznaju sa našim glavnim gradom, noćnim životom, da prisustvuju skoro svim kulturnim događajima koji se organizuju u gradu a vezani su za Teslu. Naš program, odnosno sama konferencija je uvrštena u zvanični program proslave 150-to godišnjice od rođenja Nikole Tesle. Nakon ta dva uvodna dana, 9. i 10. jula, uslediće dva dana kada će naš fakultet biti u centru pažnje. Ta dva dana 11. i 12. jul su predviđeni za javne prezentacije radova takmičara. Zatim će biti i raznih javnih i vrlo interesantnih predavanja o liku i delu Nikole Tesle, demonstracija rada nekih njegovih izuma, kao i projekcije filmova o Tesli. Moram da napomenem još da je su svi zainteresovani dobrodošli da prisustvuju našem programu.

Goste ćemo voditi i u elektranu u Obrenovac kao i u muzej Nikole Tesle, a za kraj provešće dva dana na Kopaoniku. Na putu ka Kopaoniku ćemo posetiti hidroelektranu na Đetinji kod Užica, prvu izgrađenu hidroelektranu u Srbiji.
Stvarno bogat program. Da li se već znaju potencijalni kandidati za osvajanje prvog mesta?

Stručni žiri sastavljen od profesora sa našeg fakulteta, članova SANU, i članova IEEE fondacije su već od četrdeset radova odbrali sedam koji će biti prezentovani. Tu su takmičar iz Rumunije, iz Velike Britanije, Indije, iz Nemačke, Jordana i dva takmičara iz Srbije. Radovi su bili dosta dobri i profesori su zadovoljni kvalitetom takmičenja. Takođe na njihov plasman utiče i kvalitet eseja čemu je odlučivao poseban žiri. Predsednik tog žirija akademik prof. dr Aleksandar Marinčić i članovi Dubravka Smiljanić sekretar muzeja i Ana Janković student prodekan su imali dosta težak zadatak jer su se studenti dosta dobro informisali o Tesli a bogami i raspisali. Najbolji esej će biti posebno nagrađen.

Sve u svemu lepa ideja koju ste imali, da obeležite dan rođenja Nikole Tesla je zaživela i počela je da se ostvaruje?

Svi smo se založili maksimalno i žrtvovali neke svoje druge obaveze kako bi ideja o većoj promociji Teslinog dela zaživela. Naravno sve ovo ne bi moglo bez pomoći mnogih domaćih i stranih firmi koje su razumele našu ideju i podržale nas. Američka ambasada nas je posebno zadužila jer je obezbedila nagradni fond, koji je ponoviću, dosta veliki kada je u pitanju studentsko takmičenje. Sve je ovo u cilju upoznavanja javnosti sa nečim što je zasluga jednog od najvećih sinova našeg naroda bez čijih genijalnih izuma ko zna gde bi čovečanstvo danas bilo, Sigurno je da mnogih stvari, koje danas koristimo i koje su nam svakodnevnica, ne bi bilo.

Irena Janković je asistent pripravnik na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu na katedri za telekomunikacije i sekretar IEEE studentskog ogranka u Beogradu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: