Virtuelne učionice - budućnost obrazovanja u Srbiji

Možda nije lako zamisliti da đaci u srpskim školama o podvodnom svetu uče u virtuelnoj učionici "zaranjajući" u okean ili da istoriju svog naroda izučavaju, na primer, tako što sa Karađorđem "podižu" Prvi srpski ustanak, ali budućnost donosi upravo to.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Subota, 25.05.2019.

12:44

Virtuelne učionice - budućnost obrazovanja u Srbiji
Ilustracija / Foto: Depositphotos/racorn

Tehnologija postepeno omogućava da obrazovanje postane i virtuelno putovanje, koje učenike može da odvede svuda, od unutrašnjosti ćelije do šetnje po Marsu.

Jedan od pionira takve tehnologije, koju bi mogao dovesti i u Srbiju, kineska je kompanija Net Dragon koja već 20 godina razvija tehnologije u oblasti video igara i obrazovanja, a čiji su kampus na jugoistočnoj obali Kine posetili reporteri Tanjuga.

Net Dragon već duže vreme ima saradnju s Novosadskim univerzitetom, a prošle godine je na Fakultetu tehničkih nauka uspostavljena zajednička virtuelna laboratorija za buduće obrazovanje, u cilju usavršavanja u informacionim tehnologijama.

To je samo početak, kaže u razgovoru za Tanjug potpredsednik Net Dragona Emil Čen, koji ističe da je plan da se u Srbiji uspostave razvojni naučni centri i laboratorije u kojima će se stvarati lokalni sadržaji, uz pomoć kineskih alata i inovacionih platformi.

Pomoću tih tehnogija srpska akademska zajednica biće superiornija, a učenje lakše i sadržajnije.

"Počevši od Srbije, želeli bismo da se proširimo i na ostale države centralne i istočne Evrope koje se nalaze na 'Pojasu i putu'", navodi Čen.

Ističe da je njihova misija da naprave najveću onlajn zajednicu za učenje na svetu, koja će, navodi, povećati i efikasnost i efektivnost učenja.

Net Dragon, čiji je predsednik Liu Deijan od nedavno savetnik u kabinetu srpskog ministra bez portfelja zaduženog za tehnološki razvoj i inovacije Nenada Popovića, godinama širi svoju tehnologiju svuda po svetu, pa se njihova rešenja i alati u virtuelnoj realnosti koriste u Evropi, Aziji i SAD.

Učenici uz pomoć njihovih virtuelnih laboratorija mogu da zarone duboko u okean i istraže ne samo podvodni svet, već i unutrašnje organe njegovih stanovnika, da izvode eksperimente iz hemije, biologije, fizike, bez rizika i uz male troškove.

Uz pomoć napredne tehnologije, đaci izučavaju i slojeve zemljine kore, uče o vulkanima i vremenskim nepodama, nađu se u sred važne istorijske bitke u srednjem veku ili uče da sviraju na digitalnom "pametnom" klaviru.

Svi podaci koji se o jednom učeniku prikupljaju tokom vremena koriste se kako bi se povećalo njegovo interesovanje za određenu oblast ili pronašle slabe tačke, na koje profesor može da obrati paznju.

Alati pomažu i profesorima da bolje pripreme lekcije i omogućuju da učitelji i učenici praktično zamene mesta, kako bi stekli drugačiju perspektivu, navodi Emil Čen i dodaje da su učenici i studenti mnogo zainteresovaniji za takav način učenja.

Šta je potrebno da i srpski đaci i studenti počnu da uče na ovakav način?

Direktor za poslovni razvoj u Net Dragonu Majkl Čen kaže da je za uvođenje najnovijih tehnologija u obrazovanju potrebno obezbediti infrastrukturu, pre svega uvesti internet u sve učionice u Srbiji.

"Verujemo da ćemo, kada se obezbedi infrastruktura, lako moći da uvedemo naše alate u Srbiju", rekao je Čen Tanjugu.

Ističe da su najnovije tehnologije i inovacije u oblasti obrazovanja izuzetno važne za razvoj društva, te da toga moraju biti svesni svi, od država i vlada, do običnih građana.

"Važno je da studenti znaju koliko je digitalizacija značajna, jer ovo je digitalno doba i pametna rešenja mogu da pomognu u procesu savladavanja gradiva i učenja", navodi Majkl Čen.

On je boravio u Srbiji i, kako kaže, uverio se da ona ima veoma obrazovane i vredne mlade ljude i inženjere.

"Video sam mnogo talenata, vrlo dobre univerzitetske profesore i studente, odlične kurseve na fakultetima, izuzetne startap kompanije i u Beogradu i u Novom Sadu. Srbija je dobro mesto za investiranje kad je reč o digitalnim tehnologijama i inovacijama", naveo je Ccen.

On ističe da voli Srbiju, Beograd i Novi Sad, ne samo zbog "nesporne lepote zemlje" već i zato što Kinezi imaju bratsku vezu sa Srbima i osećaju se u Srbiji kao kod kuće.

A u kampusu Net Dragona, na samoj obali mora u Fudžou, svako se može osetiti kao kod kuće, jer, osim kancelarija za rad, nudi mnogobrojne sadržaje.

U okviru kampusa se nalazi univerzitet na kojem se izučavaju tehničke nauke, vrtić i škola s dvojezičnom nastavom, na engleskom i kineskom jeziku.

Osnivač kompanije je veliki ljubitelj "Ratova zvezda" i "Zvezdanih staza", pa je zato i glavna zgrada u kampusu u obliku svemirskog broda "Enterprajz", za šta je kompanija morala da dobije i zvaničnu licencu.

Kampus ima i svoju šumu, iznad koje se uzdižu skulpture budističkih bogova, zaštitnika Kine, kao i dve kineske kuće, napravljene pre dva veka, koje su u Fuđijan prenete iz druge provincije, deo po deo.

Kuće su izgrađene u drevnom kineskom arhitektonskom stilu, a svaki detalj u njima je autentičan.

U kampusu su izgrađene i tri piramide u modernijem stilu, zapravo kreativne radionice, u kojima se uz pomoć 3D štampača prave različiti objekti.

Ribnjak, ergela, teren za golf, veštačko jezero u kojem se jednom godišnje odvija prvenstvo u kajaku, kao i tri bazena, od kojih je jedan u obliku piratskog broda, takođe su deo kampusa.

U kampusu živi oko 1.500 zaposlenih koji na raspolaganju imaju i lekare u domu zdravlja, priliku da vežbaju na terenu poput onih na kojim se obučavaju američki marinci, diskoteku, restorane i kafiće, kao i mogućnost da svakoga dana šetaju obalom Kineskog mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: