"Smartbed": Novi Ford "za spavanje" rešava čest bračni problem VIDEO

Kompanija Ford je duže od jednog veka je automobilskom biznisu, a pored toga nastavlja da otkriva nove načine za primenu svoje tehnologije izvan svojih vozila. Njihova najnovija inovacija napravljena je za spavaću sobu.

Tehnopolis

Izvor: Engadget, PC Press

Četvrtak, 14.02.2019.

20:56

Printscreen YouTube/Ford Europe

Ford je preuredio svoje sisteme za pomoć vozačima kako bi osmislio krevet koji će tokom noći držati partnere na njihovim stranama madraca.

Madrac je opremljen senzorima pritiska koji mogu da odrede da li, u nekom trenutku tokom noći, jedna osoba ulazi u prostor za spavanje svog partnera. Krevet onda koriguje "nepravdu" tako što "uljeza" vrati na svoju stranu.

Sistem funkcioniše uz pomoć integrisane pokretne trake koja povlači krevet unazad, kako bi se osoba vratila na svoju polovinu.

Ležaj koji vas drži na vašoj polovini kreveta je koncept i nije nešto što će biti komercijalno dostupno, i to sa dobrim razlogom, jer ko bi želeo da spava na pokretnoj traci? Krevet, međutim, demonstrira Fordovu tehnologiju na način koji olakšava vizualizaciju. Ista tehnologija koja omogućava da se krevet pokreće, takođe se nalazi u Fordovim vozilima i može da "vrati" volan kada oseti da je vozač previše skrenuo iz svoje trake.

Iako se eksperiment čini čudnim, Ford je i ranije imao slične projekte. Tako je konstruisao kućicu za pse sa "noise-cancelling" tehnologijom, koja je demonstrirala audio sistem koji se nalazi u njihovom SUV modelu Edge, kao i krevetac za bebe koji simulira iskustvo vožnje na zadnjem sedištu automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: