Kineske vlasti procenjuju koje su igre "štetne po zdravlje" igrača

Kina je osnovala odbor za etičku analizu videoigara, koja će biti usmerena na sprečavanje izlaska na tržište igara koje sadrže nasilje i sadržaje za odrasle, ukoliko ne dođe do određenih promena i prilagođavanja pre nego što se pojave na tržištu.

Tehnopolis

Izvor: B92, Bug

Sreda, 12.12.2018.

08:00

Kineske vlasti procenjuju koje su igre
Thinkstock

Kinesko tržište videoigara jedno je od najvećih, ako ne i najveće, na svetu, koje veoma brzo raste, zbog čega kineske vlasti u poslednje vreme nastoje da intenziviraju svoju kontrolu nad njim.

Vlasti procenjuju da sve više kineskih građana igra neke od igara koje mogu da budu "štetne po njihovo zdravlje". Zbog toga je Kina odlučila da formira novi specijalizovani odbor sa zadatkom da sa etičkog stanovišta procenjuje igre koja će se naći u prodaju.

Odbor će se usredsrediti na proveru igara koje potencijalno sadrže eksplicitne scene nasilja ili sadržaja za odrasle i sa zdravstvenog aspekta izazivaju zavisnost i probleme sa vidom.

Odbor je do sada pregledao 20 igara. Njih devet je odbijeno dok se ne izvrše određene promene, dok je 11 igara odmah dobilo dozvolu za izlazak na tržište.

Naslovi igara koje su ili koje nisu odobrene nisu javno objavljeni.

Inače, sam odbor nosi zvanično ima Etički odbor za onlajn igre, iz čega se može naslutiti da je odbor uglavnom usredsređen na kontrolu onlajn igrara koje su veoma popularne među igračima u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: