Javno - privatna partnerstva za bolju sajber bezbednost

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je u rešavanju pitanja informacione bezbednosti preduzet sistemski pristup i to uspostavljanjem regulative u toj oblasti, zaštitom ključnih servisa, kao i borbom protiv sajber kriminala.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2018.

18:43

Javno - privatna partnerstva za bolju sajber bezbednost
Thinkstock / Ilustracija

Ona je podsetila da je zahvaljujući takvim naporima, prema indeksu razvoja nacionalne informacione bezbednosti, Srbija na visokom 16. mestu na listi od 114 zemalja, a koju je utvrdila estonska e-governance academy.

U uvodnom obraćanju na okruglom stolu na temu "Javno-privatna partnerstva za sajber bezbednost", koji je organizovao Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, državna sekretarka je rekla da Ministarstvo podržava taka vid razmene i saradnje.

"Pored saradnje sa institucijama i nevladinim organizacijama na ovom polju, između ostalih, sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Fondacijom Share, Ministarstvo je uključeno i u rad Petničke grupe, koja predstavlja pozitivan primer javno-privatnog partnerstva za jačanje informacione bezbednosti", navela je Matić.

Ona je najavila izmene Zakona o informacionoj bezbednosti radi potpunog usklađivanja sa evropskom NIS direktivom (Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbednosti).

"Predviđeno je smanjenje broja IKT sistema od posebnog značaja, zatim dopunjavanje liste oblasti sa uslugama digitalne infrastrukture, kao i definisanje postupanja relevantnih organa i institucija u slučaju incidenta koji značajno ugrožavaju i narušavaju informacionu bezbednost u Srbiji", saopštila je Matić.

Istakla je i značaj međunarodne saradnje u ovoj oblasti, u cilju razmene informacija, znanja i iskustva, kao i regionalne saradnje u okviru Digitalne agende za Zapadni Balkan koja je pokrenuta na Digitalnoj skupštini u Sofiji u junu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: