Google "diže" cene mobilnih telefona: Evo koliko ćemo plaćati Android!

Google će za svoje aplikacije na Androidu početi da naplaćuje naknadu kako bi izbegao ponovno kažnjavanje u Evropskoj uniji, a sada su poznate i visine tih naknada. Ove nedelje Google je objavio da će, primoran evropskom regulativom i nedavnom kaznom, promeniti način saradnje s proizvođačima mobilnih telefona, koji svoje uređaje prodaju na tržištima EU.

Tehnopolis

Izvor: The Verge, bug.hr

Subota, 20.10.2018.

13:24

Google
Foto: Thinkstock

Tako, kao što je ranije najavio njegov izvršni direktor Sander Pičai, a B92, net preneo, Google planira prvi put da naplati Play Store i druge Google aplikacije, a sada je i poznata visina naknade.

Odluka je usledila nakon presude iz jula, u kojoj je EK odredila kaznu tom gigantu od pet milijardi dolara, a kako bi ga sprečila da Chrome i svoje ostale aplikacije za pretraživanje učini potpuno dominantnim u okviru operativnog sistema Android, te na taj način uništi konkurenciju.

Najveća promena odnosiće se upravo na segment zbog kojeg je kompanija i kažnjena - zajedničke distribucije sopstvenih aplikacija unutar Android OS-a. Najavljene promene uključuju razdvajanje aplikacija u pakete i naplatu tih paketa proizvođačima mobilnih telefona, a The Verge sada saznaje i kolike bi te spomenute naknade trebalo da budu.

Prema internim dokumentima Google bi za svaki mobilni telefon s Androidom plasiran na tržište EU, a ako su na njemu Googleove aplikacije, trebalo da uprihoduje od 2,5 pa sve do 40 dolara.

Naknadu će plaćati proizvođači mobilnih telefona (posledično verovatno i krajnji kupci), a ona će da varira od države do države. Takođe, mobilni telefoni više klase (zanimljivo, sortirani prema gustoći piksela na ekranu) za sobom će da povuku više troškove. Tako će najveću naknadu Google ubirati od, na primer, mobilnih telefona gustoće piksela preko 500 ppi koji se podaje na tržištima Velike Britanije, Švedske, Nemačke, Norveške ili Holandije.

Najniža naknada iznosiće 2,5 dolara, dok će u proseku po svakom uređaju koji se proda u EU proizvođači Googleu plaćati oko 20 dolara. Na izbor će svi imati više opcija, ali ako odluče da na uređajima isporučuju i Googleov pretraživač Chrome, onda će naknade biti manje. Standardni paket aplikacija, uključujući i gotovo neizbežni Google Play Store, biće nešto skuplji ako sa sobom ne nosi i Chrome i pretraživač, od kojih Google najviše zarađuje.

Dodatno, proizvođače će Google da "motiviše" na saradnju tako što će onima koji Chrome ne postave u "dock" za aplikacije ukinuti deljenje zarade od reklama. Novi cenovnik na snagu bi trebalo da stupi 29. oktobra, ali bi naplata trebalo da počne da se primenjuje tek na uređaje koji će biti aktivirani 1. februara 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: