EU uvodi isti punjač za mobilne telefone?

Evropska unija ponovo je pokrenula pitanje uvođenja zajedničkog punjača za telefone različitih proizvođača. Pa bi tako Andoid i iPhone uskoro mogli da koriste isti punjač.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2018.

11:31

EU uvodi isti punjač za mobilne telefone?
Foto: Thinkstock

EU ispituje mogućnost uvođenja istog punjača za mobilne telefone skoro deceniju od kada je zabeleženo da u Evropskoji uniji postoji 51.000 tona električnog otpada koji potiče od starih punjača.

Takođe, iPhone-ovi i Androidovi korisnici često se žale zbog korišćenja različitih punjača, piše sajt Euractiv.

Kao odgovor na pritiske Evropske unije, 14 kompanija, uključujući Apple, Samsung, Nokiju i Huawei, potpisale su dobrovoljni Memorandum o razumevanju (MoU) 2009. godine, sa željom da harmonizuju svoje modele pametnih telefona, koji je trebalo da se pojave na tržištu 2011. godine.

Nakon što je MoU istekao 2012. godine, pojedine kompanije su pisale pisma o svojim namerama 2013. i 2014. godini.

Ipak, u EU kažu da nisu zadovoljni statusom kvo.

"S obzirom na nezadovoljavajući napredak u ovom dobrovoljnom sporazumu, Komisija će uskoro da pokrene studiju procene uticaja kako bi procenila troškove i koristi od različitih drugih opcija", rekla je komesarka za zaštitu konkurencije u EU Margaret Vestageru u odgovoru 1. avgusta na pitanje od poslanice Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: