Kako da prepoznate spam u WhatsAppu i kako da ga se oslobodite

Jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje privlačna je, na žalost, i onima koji žele da nas prevare. Postoje, međutim, načini kako da prepoznate zlonamerne poruke i da ih razlikujete od ostalih poruka.

Tehnopolis

Izvor: B92, tportal.hr

Ponedeljak, 25.06.2018.

08:00

Kako da prepoznate spam u WhatsAppu i kako da ga se oslobodite
GettyImages

Kako je poruka napisana?

Način prepoznavanja nije 100 odsto siguran, ali ako ste u aplikaciji WhatsApp dobili poruku koja nije gramatički i pravopisno pravilno napisana treblo bi da budete oprezni. Ako stiže od osobe koju poznajete, obratite pažnju na stil kojim vam se obraća. Da li je poruka nešto što bi ta osoba zaista napisala?

Ako nije, verovatno imate posla sa spamerima ili, u lošijem scenariju, sa kriminalcima.

Ne žurite - stanite i razmislite

Da li to što vam nude putem WhatsAppa zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Verovatno da, pa nećete ništa propustiti ako ne iskoristite priliku koja vam se nudi. Dobro osmišljene prevare napravljene su tako da vas namame u klopku. Mamac može da bude veći iznos novca, besplatan poklon bon... bilo šta. A sve to da bi moglo da vas natera da nepoznatim ljudima otkrijete osetljive lične podatke ili date novac.

Ne klikćite na linkove

Da li se u poruci koju ste dobili traži da kliknete link ili podelite osetljive lične informacije, kao što su broj kreditne kartice, datum rođenja, gde ste pohađali osnovnu školu, pa čak devojačko prezimena vaše majke? To je ozbiljan znak za uzbunu, pošto ti podaci mogu da budu deo sistema osmišljenih da vas zaštite od hakera.

Nikad nemojte da preuzimate atačmente za koje niste sigurni šta sadrže, pogotovo ako ih ne očekujete, kao ni kliktati na linkove koje vam šalju ljudi koje ne poznajete dobro.

Ne dajte da vas "navuku na tanak led"

Neke poruke ćete odmah prepoznati ka spam - naročito one koje vas obaveštavaju da se uslovi korišćenja menjaju. Moguće je, međutim, da su takve poruke istinite. Kako da ih razlikujete? Guglajte!

Ako je promena te vrste zaista u toku naći ćete članke u medijima o tome i/ili obaveštenja na zvaničnim stranicama WhatsAppa.

Prijavite spam

Kad ste sigurni da ste primili neželjenu poruku prijavite je WhatsAppu, zajedno sa pošiljaocem. Ako poznajete osobu od koje je stigla, obrišite poruku i upozorite vašu prijateljicu ili prijatelja. Moguće je da im je korisnički nalog na WhatsAppu hakovan, a da to ni ne znaju.

Poruku obrišite bez kliktanja na linkove i preuzimanja atačmenta, kao i bez odgovaranja na nju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: