Google u problemu: Korisnici iPhonea traže milijarde $ odštete

Grupa "Google You Owe Us", koja zastupa 4,4 miliona korisnika iPhonea, tužbom od Googlea traži 4,29 milijarde američkih dolara odštete zbog neovlašćenog prikupljanja podataka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

12:50

Google u problemu: Korisnici iPhonea traže milijarde $ odštete
Foto: Gettyimages

U zajedničkoj tužbi navedeno je da Alphabet, kompanija čiji je Google sastavni deo, nezakonito sakuplja lične podatke korisnika tako što zaobilazi početne postavke zaštite privatnosti u Appleovom iPhoneu, piše Tportal.

Google tvrdi da su te optužbe neosnovane, a osporava i nadležnost suda u Londonu u Velikoj Britaniji.

O čemu se radi?

Apple je 2015. godine dozvolio korisnicima iPhonea i iPada instalaciju softvera za blokiranje oglasa i drugih neželjenih sadržaja.

Google je, tvrdi se u tužbi, aktivirao algoritam koji je razvojnim programerima omogućio praćenje istorije korišćenja weba i sakupljanje ličnih informacija.

Taj algoritam navodno je zaobišao početne postavke Appleovog web pregledača Safari koje su blokirale praćenje putem internet kolačića (cookies), piše Fortune.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: